想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位bk既姐妹,

我剛小產2wks, 想搵中e調理, 3個月後再出擊, 有無係觀塘區好既中醫師介紹. Thanks!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 LuLu812 於 08-3-5 15:10 發表
各位bk既姐妹,

我剛小產2wks, 想搵中e調理, 3個月後再出擊, 有無係觀塘區好既中醫師介紹. Thanks!

之前有bk姊妹睇呢個,但我就未試過.如果近你可以試下.

青草堂中醫診療所
觀塘巧明街117號
港貿中心18樓02室
薛醫師
開診時間:10:00 ~ 20:30 (星期四休息)
電話號碼:2185 7853 / 6240 7577

大宅

原文章由 於 08-3-5 15:23 發表

之前有bk姊妹睇呢個,但我就未試過.如果近你可以試下.

青草堂中醫診療所
觀塘巧明街117號
港貿中心18樓02室
薛醫師
開診時間:10:00 ~ 20:30 (星期四休息)
電話號碼:2185 7853 / 6240 7577 ...

Thank you 呀朕, 但薛ec正在搬鋪, 未定搬去邊, 請問大家重有無好介紹.

別墅

hihi

both numbers do work....

大宅

原文章由 cargirl 於 08-3-29 11:47 發表
hihi

both numbers do work....

Thanks! I know she working at HK Island now.
But I living in Sai Kung and Working in Kwun Tong,
that will difficult to consultant by her at this moment,
so, I would be try to see her after she move back to Kwun Tong.

大宅

haha...原來你住係西貢...自己友wow...我近科大...
如果我依兩個月都唔中...可能6月份去睇中e...同西e
yee...你又話去何ec度睇...又想去觀塘區睇其他...
怕唔怕嫁...

原文章由 LuLu812 於 2008/3/30 01:05 發表

Thanks! I know she working at HK Island now.
But I living in Sai Kung and Working in Kwun Tong,
that will difficult to consultant by her at this moment,
so, I would be try to see her after she move back to Kwun Tong.

大宅

原文章由 kkwok183 於 08-3-30 01:12 發表
haha...原來你住係西貢...自己友wow...我近科大...
如果我依兩個月都唔中...可能6月份去睇中e...同西e
yee...你又話去何ec度睇...又想去觀塘區睇其他...
怕唔怕嫁...

...

eeee..我近南圍呀! 咁啱既, 我成日去西貢食雞粉架, 你有無去過呀? 好好味架!
個topic都好耐啦! 我之前想方便d覆診, 所以就睇下大家有無好介紹lor.

大宅

如果你話近南圍...我都應該好接近你ar...
我條村...d人話個名好難讀...所以之前無提...
莫遮輋村...哈哈...你應該知道喇...

西貢市...冬天11-3月...好少落去...
夏天勁多...因為工作關係...
食方面...的熱愛浦點...
橫行腸粉...泰國野我like橫行正中0個間...
西湖呀...corner cafe...etc...

原文章由 LuLu812 於 2008/3/30 01:31 發表
eee..我近南圍呀! 咁啱既, 我成日去西貢食雞粉架, 你有無去過呀? 好好味架!
個topic都好耐啦! 我之前想方便d覆診, 所以就睇下大家有無好介紹lor. ...

大宅

原文章由 kkwok183 於 08-3-30 01:52 發表
如果你話近南圍...我都應該好接近你ar...
我條村...d人話個名好難讀...所以之前無提...
莫遮輋村...哈哈...你應該知道喇...

西貢市...冬天11-3月...好少落去...
夏天勁多...因為工作關係...
食方面...的熱愛浦點... ...

sorry呀, 之前幾日好忙無覆你.
嘩, 有無咁近呀! 我住係窩美呀! 你咁熟d地道食店, 莫非你都係原居民?
我琴日無去睇何ec呀, 因為我要返大陸做野好趕. 所以我去左睇蘇ec, 我第三次睇佢啦! 佢都ok架, 不過見何ec好似好掂咁, 所以諗住試下lor. 不過我之前聽蘇ec話有個同你住同一條村既女人去睇過, 唔係咁啱又你你掛?

大宅

工作至上...你呀...小心身體呀...依排天氣涼番...帶夠衫...
嘩...你住窩美...我之前都估到少少...
因為你話近南圍...咁一定唔係南圍啦...
所以一係窩美...一係我條莫遮輋...一係嚮鐘村...哈哈
我...我未開始睇中e...我07年12月開始無避孕...
想有bb...聽完yim yee講...決定比自己...
6個月時間...如果6個月後都未仲...就開始睇啦...

如果你有左先...或我有左先...或大家一齊有左...
到時就好啦...可以一齊睇醫生...一齊生...
有個伴...住得咁近...可以互相照顧...你話好唔好???

原文章由 LuLu812 於 2008/4/1 20:22 發表
sorry呀, 之前幾日好忙無覆你.
嘩, 有無咁近呀! 我住係窩美呀! 你咁熟d地道食店, 莫非你都係原居民?
我琴日無去睇何ec呀, 因為我要返大陸做野好趕. 所以我去左睇蘇ec, 我第三次睇佢啦! 佢都ok架, 不過見何ec好似好掂咁, 所以諗住試下lor. 不過我之前聽蘇ec話有個同你住同一條村既女人去睇過, 唔係咁啱又你你掛?

大宅

原文章由 kkwok183 於 08-4-1 23:08 發表
工作至上...你呀...小心身體呀...依排天氣涼番...帶夠衫...
嘩...你住窩美...我之前都估到少少...
因為你話近南圍...咁一定唔係南圍啦...
所以一係窩美...一係我條莫遮輋...一係嚮鐘村...哈哈
我...我未開始睇中e... ...

梗係好啦! 如果一齊bingo就真係very good啦!
不過你話比半年時間等bingo, 呢個唔係問題, 但睇中e主要唔係令你受孕, 而係令你身體好d, 增加機會及等你bingo左會少左流產既機會. 因為我一月果時都係自然有左, 但9weeks就confirmed小產左, 西e話d精or卵子唔好, 胚胎唔健康, 就會流產. 中e就話除左d精or卵子唔好, 胚胎唔健康, 加上媽媽身體唔好, 所以會流產. 當然如果你自己覺得身體好, 又無咩壞習慣(如凍飲, 食煙......)都可以唔睇.
以前無咩大病, 重來無諗過自己會咁, 但經過呢次, 我都有d擔心. 所以我都情願辛苦d飲苦葯, 都買個安心lor.

大宅

我都知道睇中e係等自己身體好d...健康d...容易d受孕...
都知道唔係一定得(仲)...
我諗我自己知自己事...有好多壞習慣...(仲好多添)
eg...夜訓...遲起身...進食時間不定...鐘意食生冷野...etc...
係呢...聽你講...1月曾經有左...之前無避孕幾耐...
有無check住曬d體溫及d仔咁...有無睇中e先...
其實都好呀...曾經有過...我好相信你再有的機會不難...
只要身體再keep好d...注意多d...一定快過我...
我...十橫都未有一點...未知可以點做好...
你對我依家有咩建議呢...繼續等...等到過5月...
開始睇中e...定還是中西e都一齊睇...
等你得閒就覆我啦...cu

原文章由 LuLu812 於 2008/4/2 16:28 發表
梗係好啦! 如果一齊bingo就真係very good啦!
不過你話比半年時間等bingo, 呢個唔係問題, 但睇中e主要唔係令你受孕, 而係令你身體好d, 增加機會及等你bingo左會少左流產既機會. 因為我一月果時都係自然有左, 但9weeks就confirmed小產左, 西e話d精or卵子唔好, 胚胎唔健康, 就會流產. 中e就話除左d精or卵子唔好, 胚胎唔健康, 加上媽媽身體唔好, 所以會流產. 當然如果你自己覺得身體好, 又無咩壞習慣(如凍飲, 食煙......)都可以唔睇.
以前無咩大病, 重來無諗過自己會咁, 但經過呢次, 我都有d擔心. 所以我都情願辛苦d飲苦葯, 都買個安心lor.

大宅

原文章由 kkwok183 於 08-4-2 22:56 發表
我都知道睇中e係等自己身體好d...健康d...容易d受孕...
都知道唔係一定得(仲)...
我諗我自己知自己事...有好多壞習慣...(仲好多添)
eg...夜訓...遲起身...進食時間不定...鐘意食生冷野...etc...
係呢...聽你講...1月 ...

個次都算係意外, 因為我地唔係諗住咁快要, 但因為我唔想食葯, 但c6又唔鍾意有隔膜, 咁我地有一年幾都用左d唔太安全既方法, 就係體外xx啦. 其他就咩都無做.
但經過呢次之後, 我發覺原來有bb唔係我想像中咁容易, 就算有左都唔係你想留就可以留到..... 依家反而好想快d有. 有左果陣時, 其實我同c6都做左好多野去留, 我睇左3個c+e生, 入廣華住左成個星期安胎, 都留唔住.....真係一d都唔好受.
所以e+我都好努力睇中e養好自己身體, 希望可以一擊即中, 唔想再有呢d發生.
其實你幾大呀, 做咩咁心急會諗去揾西e幫忙呢? 我已經35就擔心d姐, 但都諗住開工一年唔掂先睇西e, 你先開工3個月, 唔洗咁擔心住wor. 我諗你係撞唔啱姐, 咁你又有無用d咩方法呀? 例如d仔呀?

大宅

睇完 "酒店風雲", 覆埋你就去訓啦...

都好既...你0個次都成一年就有意外...
仲要係體外...都比你仲到...果然係勁...
放心...試過一次經驗...你再中的機會一定大...
我好相信...你準備得好d...一定無問題...

我都成30歲...可能對於你(或其他姊妹)仍算細...
但客觀黎講...30歲才計劃已算係好遲...
我怕係...touch wood...1個月...3個月...半年...
一年...兩年...三年...31歲...32歲...33歲...34...35...36
試多兩個月到5月時都無...我先會去睇中e先...
中e去養好身子打算比自己又半年時間...
到時一直問住ec跟進問題所在...如果touch wood...
去到08年12月都未中...就會開始西e...ivf...或iui...
就係咁啦...

依4個月...唔係太勤力...check體溫...d仔有用...
有(淺)線出過...亦係前或後dodo...生冷野cut緊...
唔想比自己大太壓力...所以比較懶...唔係成日check...

原文章由 LuLu812 於 2008/4/3 00:06 發表

個次都算係意外, 因為我地唔係諗住咁快要, 但因為我唔想食葯, 但c6又唔鍾意有隔膜, 咁我地有一年幾都用左d唔太安全既方法, 就係體外xx啦. 其他就咩都無做.
但經過呢次之後, 我發覺原來有bb唔係我想像中咁容易, 就算有左都唔係你想留就可以留到..... 依家反而好想快d有. 有左果陣時, 其實我同c6都做左好多野去留, 我睇左3個c+e生, 入廣華住左成個星期安胎, 都留唔住.....真係一d都唔好受.
所以e+我都好努力睇中e養好自己身體, 希望可以一擊即中, 唔想再有呢d發生.
其實你幾大呀, 做咩咁心急會諗去揾西e幫忙呢? 我已經35就擔心d姐, 但都諗住開工一年唔掂先睇西e, 你先開工3個月, 唔洗咁擔心住wor. 我諗你係撞唔啱姐, 咁你又有無用d咩方法呀? 例如d仔呀?

大宅

原文章由 kkwok183 於 08-4-3 01:34 發表
睇完 "酒店風雲", 覆埋你就去訓啦...

都好既...你0個次都成一年就有意外...
仲要係體外...都比你仲到...果然係勁...
放心...試過一次經驗...你再中的機會一定大...
我好相信...你準備得好d...一定無問題...

我都成 ...

仲"酒店風雲"轉左"賭場風雲"啦!
你成日咁夜瞓, 你唔洗返工架, 會唔會唔夠精神架?
自己小心身體呀, 唔夠瞓對bingo都有影響架.
我之前有個朋友成40歲先bingo, 佢又食煙又成日打牌崖夜, 好鬼瘦加上食無定時, 但無啦啦又比佢中左. 我諗返轉頭, 佢唔洗做野無壓力, 又識定時進補, 唔多唔少都有幫助.

勁~~比你激c呀~~人地都唔知down左幾耐呀!
不過我都希望成你貴言! 大家一齊bingo就就好啦!
我都覺得你講得啱, 放鬆d, 順其自然應該會比較好既!

大宅

係...轉左"賭場風雲"都仲打錯...正白癡婆...
咁夜瞓?!?!?...好多年都係咁...懷習慣好難改既...
依d咪自己囉黎哀...健康點會好呢???
我既番工時間係每晚6:30-9:30...以前未marry...
朝一份9-5...加埋晚..上既part-time咁...
依家marry左...淨係番part-time...
老公唔想我咁辛苦...番兩份工...
所以朝早好多時都瞓到好晏...10點到...
依d又咪壞習慣law...好采...
唔鐘意食煙...打牌...但食無定時law...
進補無定時嫁...係有時奶奶燉左d燕窩比大家食...
一個月一次...我自己整花膠湯...都係一個月先一次...
講黎講去...都係自己唔夠神心...

原文章由 LuLu812 於 2008/4/3 23:20 發表
仲"酒店風雲"轉左"賭場風雲"啦!
你成日咁夜瞓, 你唔洗返工架, 會唔會唔夠精神架?
自己小心身體呀, 唔夠瞓對bingo都有影響架.
我之前有個朋友成40歲先bingo, 佢又食煙又成日打牌崖夜, 好鬼瘦加上食無定時, 但無啦啦又比佢中左. 我諗返轉頭, 佢唔洗做野無壓力, 又識定時進補, 唔多唔少都有幫助.
勁~~比你激c呀~~人地都唔知down左幾耐呀!
不過我都希望成你貴言! 大家一齊bingo就就好啦!
我都覺得你講得啱, 放鬆d, 順其自然應該會比較好既!

大宅

原文章由 kkwok183 於 08-4-4 00:20 發表
係...轉左"賭場風雲"都仲打錯...正白癡婆...
咁夜瞓?!?!?...好多年都係咁...懷習慣好難改既...
依d咪自己囉黎哀...健康點會好呢???
我既番工時間係每晚6:30-9:30...以前未marry...
朝一份9-5...加埋晚..上既part-tim ...

你就好啦! 返3個鐘...我返9點話收6點, 但日日都要ot 返到屋企都成8,9點, 所以無咩時間休息. 不過都好, 咁就好少去街, 放左工同c6食完飯就返屋企, 慳返好多錢架.
呀! 你有無食葉酸呀? 如果諗住要bb之前3個月就開始要食架啦!
呢個真係好緊要架. 如果你睇e生, 佢都一定叫你食架.

大宅

葉酸...時食時唔食...一個字...懶...

原文章由 LuLu812 於 2008/4/4 00:51 發表

你就好啦! 返3個鐘...我返9點話收6點, 但日日都要ot 返到屋企都成8,9點, 所以無咩時間休息. 不過都好, 咁就好少去街, 放左工同c6食完飯就返屋企, 慳返好多錢架.
呀! 你有無食葉酸呀? 如果諗住要bb之前3個月就開始要食架啦!
呢個真係好緊要架. 如果你睇e生, 佢都一定叫你食架.

大宅

原文章由 kkwok183 於 08-4-4 16:16 發表
葉酸...時食時唔食...一個字...懶...

你唔好怪我長氣....
我唔知你有無留意, bk呢度好多姊妹除左有部份本身係不育之外, 好多人小產完之後都好難bingo. 所以我覺得你已開始緊做人, 唔知幾時會bingo架嗎, 咁就唔可以咁懶, 要好好做足一切準備架啦!
我都好想快d見到你報喜, 同時bb順順利利咁出世架! 知嗎?

大宅

我唔會怪你長氣嫁...ha ha..
我亦有留意到bk其他姊妹所發出既說話(內容)...
我淨係係 "想生bb" 既topics留過言咋...
因為其他的headings還沒有資格同興趣...ha ha..

大部份姊妹既留言...大家都有著自己既問題/遭遇...
有不育既...有小產過既...還有其他種種(好多)原因...
"好多人小產完之後都好難再bingo"
可能因為我份人本身比較正面(正氣), 好小向負面所想...
所以我覺得你再bingo的機會總比從未bingo的大...
你成過孕...往後多加留意健康...和其他要點...
一定快過我呀...(我...都唔知會唔會有"不育"之症)haha...
講笑咋...

"懶" 都係順其自然既其一要點...
試諗下 (時常睇到d姊妹講)...每個月check住d仔...
每日check住體溫...調好dodo日子佳時咁...
當m又再黎時都幾失望嫁...(我1,2月都係咁)...
而且壓力好大...仲好緊張添...
好...決定...懶d...記得check就check...
咁樣...我心情會放鬆d...

remarks:
北京旅行時, 我認真咁問老公...
如果我日後真係生唔到bb...點算...
佢好快咁答我...做人工受孕law...
我再問...如果都唔成功呢???...
佢話...領養law...
我再問...點解你有依種諗法既???...
佢話...做人唔駛咁執著既...

原文章由 LuLu812 於 2008/4/5 14:09 發表

你唔好怪我長氣....
我唔知你有無留意, bk呢度好多姊妹除左有部份本身係不育之外, 好多人小產完之後都好難bingo. 所以我覺得你已開始緊做人, 唔知幾時會bingo架嗎, 咁就唔可以咁懶, 要好好做足一切準備架啦!
我都好想快d見到你報喜, 同時bb順順利利咁出世架! 知嗎?

首頁

尾頁

跳至