自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

忘本d喎....曾幾何時, 自己都係畜牲....可能而家在父母眼中仍係....

珍珠宮

不嬲都唔中意呢個"畜生"寫嘅嘢.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

公爵府

好媽媽勳章

咁佢自己細個的時候做小畜生,而家咪做緊大畜生囉,遲下老咗就會做老畜生,第二時死咗就名副其實做死畜生
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

大宅

原文章由 marcomama 於 08-3-6 11:01 發表
其實文中他已自我形容, 大家都無需勞氣.

"而吾人素來尖酸刻薄、歹毒麻躁,為人偏激無耐性,專愛找碴子。"

佢唔會係好父親

agree. 既然作者都開宗明義話自己係咁, 佢寫既o野自然都唔會講好人好事.
鬧還鬧, 唔駛連人家的父母都鬧埋既.
唔通要誅九族至大快人心咩?

別墅

佢細個嘅時候一定俾人話佢係畜生話得多,所以而家咪咁"篇"激囉

別墅

我今朝看過, 沒有感覺筆者在泛指所有小孩子是畜生, 而是他在批評那位混血的11/12歲的少年的行為是畜生.

之後寫到人有天生的劣根性-----無廉恥、貪得無厭、欺善怕惡、恃勢凌人. 如果小孩子是"養不教", 就會改不了劣根性. 就會成為一個遺禍社會的人, 一如文中被他形容為畜生的少年所為.

我覺得他在表達"養不教, 父之過", 以及自己對養育小孩子的恐懼感.

我老公未生小朋友前, 他經常說小朋友是魔鬼, 很恐懼和擔心的. 到自己有小朋友後, 他就盡心去教養, 現在視之為珍寶.

[ 本文章最後由 abab 於 08-3-6 15:00 編輯 ]

別墅

我也觉得无谓同这些没有小孩的人过不去,我身边大把,就算是教会那些(算是比较有爱心的人了吧)也是如此。 我已经见惯不怪,鬼叫自己是同龄朋友中的生仔先锋。

他日他们便会明,到一把年纪才生个豆丁,看见都心凉。
没有小孩的也不代表将来会过的比有小孩的好。

原文章由 abab 於 08-3-6 14:48 發表
我今朝看過, 沒有感覺筆者在泛指所有小孩子是畜生時. 而是他在批評那位混血的11/12歲的少年的行為是畜生.

之後寫到人有天生的劣根性-----無廉恥、貪得無厭、欺善怕惡、恃勢凌人. 如果小孩子是"養不教", 就會改不了 ...

大宅

呢條友係咩水???有冇樣睇,認住佢個x樣都好.

大宅

原文章由 abab 於 08-3-6 14:48 發表
我今朝看過, 沒有感覺筆者在泛指所有小孩子是畜生, 而是他在批評那位混血的11/12歲的少年的行為是畜生.
之後寫到人有天生的劣根性-----無廉恥、貪得無厭、欺善怕惡、恃勢凌人. 如果小孩子是"養不教", 就會改不了劣 ...

他在文中多次提及小孩子是畜生 ﹣就當我誤會佢,但佢都無權話那位混血的11/12歲的少年的行為是畜生。
:-P  :-P  :-P

大宅

原文章由 kerobobo 於 08-3-6 15:15 發表
呢條友係咩水???有冇樣睇,認住佢個x樣都好.

響地鐵既都市日報,佢既專欄有佢幅相!!
佢個樣 ..........
:-P  :-P  :-P

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 samantha821 於 08-3-6 11:44 發表
大家不妨打電話投訴!!
鄭浩文實在太過份!!

不如係個 topic 度 加幾隻字 , 叫 蘋果記者入黎睇下, 等佢地又交下功課....仲好啦

大宅

養育小兒所費不菲,本市藍籌屋苑最新叫價每呎八千,教育制度天天在轉。生下小畜生,夫婦二人總有其一須減少工作。養育小兒,扔給祖父母勢必過分溺愛,留給菲傭則是小孩仗勢欺人、刁蠻無理,與菲傭互相鬥氣虐待,誠為人間慘劇。

物價騰飛,一份糧養活一頭家並非易事。而在家的那一位,由白紙開始,人之初性本善,中文漢字共九千,幾時教到蜀道難,難於上青天?由三七二十一到expected value,心血又多少?

兩口子若還想三山五嶽、北非南美的遠走幾遍,這小兒帶來的箇中煩惱,可謂擾人之極。吾人自私,不知如何取捨。

然後廿年過去,這團肉球畢竟大學畢業,卻在攝畢業照時擁?兩個毛公仔作可愛低B狀 — 你,能不嘔血?

我覺得佢以上呢番話好似話緊全世界,關你咩浩咩文鬼事咩,自己又冇仔......

珍珠宮

小小意見,唔o岩聽唔好插

我又唔覺得佢寫既o野好唔o岩.....佢寫既o野係衰極端左d、用詞刻薄,但唔係完全無道理........

我理解佢想講係:養不教,係父母有責任;教養小孩不是一味只provide 最好就算,還要愛心、耐性教導,要花很多心思時間;如果冇此心機、時間同耐性(就如作者一樣),生了就算,唸住天生天養,就請不要生,分分鐘害了個社會

就如今日新聞所講,一班童黨用亂棍監生打C隻貓,為的可能是無聊,還會嘻嘻笑 .........不正正是作者筆下的畜牲麼?

Besides, I agree 唔認同作者,點鬧作者都冇問題,唔駛連人家的父母都鬧埋既

原文章由 小蝦媽媽 於 08-3-6 12:11 發表

agree. 既然作者都開宗明義話自己係咁, 佢寫既o野自然都唔會講好人好事.
鬧還鬧, 唔駛連人家的父母都鬧埋既.
唔通要誅九族至大快人心咩? ...

首頁

尾頁

跳至