懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

响贊育聽左 d mug, 最好help到大家:-
姑娘話:

兩公婆要互相體諒, 可以去下以前dating既地方重溫
及相量日後財政預算.

老婆~~唔好郁 d 發小姐氣, 因為老公都有壓力. 欣賞老公為你做既野, 并加以讚賞. d 講佢知個胎既情況. 若佢壓力過大, 試下搵其他親人help. allow佢有私人空間.
老公~~要明白honey既辛苦, 加以忍耐, 及擁抱下對方
倍老婆一同出席講座, 及一起做產前運動
if 太太唔舒服, 替其按摩, 分擔焦慮. 安排假期倍太太待產, 并學習照顧太太及新生命

20週無重到, 無緊要, d 媽媽可能仲會瘦左tim, 但正常既, 之後每週+ 0.5kg (=1)ok ga 喇
全個過程+ 20伶磅啦

16~20週左右會feel到亞b , 可留意下bb响咩情況下郁得多d. 30週後, if b 12 小時內, 郁小過 10, 就要見醫生

27, 多會感到不規則既無痛宮縮, 正常既
但如果感到有規則, 及痛, 應快去醫院, 可能作早產

媽咪要:
多休息, 坐/站姿要正
避免訓太軟既床
輕量運動, 如散步
穿約1 寸半寬底鞋
小食多餐
步行中如有呼吸困難, 應慢動作or坐下休息
小腿抽筋, 可按摩, 蹬腳, 伸展小腿後機肉, or 熱敷. 避免站立太耐, 多食芝士, 牛奶有help
如有靜''曲張, 坐下or sleep, 利用枕頭墊高腳. 穿有支持性既媽咪'物富'. 做小量腿部運動. 不穿緊身(/四骨)絲襪
皮膚痕癢, 可利用橄欖油, 搽肚 (佢唔敢講去肚蚊膏無用). or但凡食得既油都得
定期產驗, 不要擔憂. 保持愉快心境比聽任何music 更有效
可工作, 但不可過勞
如用護巾, 要勤換
後期可能會有小量"初乳", /黃色, 不必worry, 可利用清水洗淨
如便祕, 不可亂食潟藥. 多食水果, 及飲水
中期(4~7個月) 可作短途 trip
若曾流產, 早期 12 weeks不可"愛愛"
若曾早產, 後期同樣不要同老公"愛愛"

好多錯別字, 失體晒!

伯爵府

仲有 d 題外話, 佢編講義無既:-

榴槤係生果, 但糖分太高, 要小食 (hehhe......呢個我無同老公講 )
朱古曆, 雪糕, 都係, 唔好食咁多
但乳酪就ok, 最好食低脂果d (岩岩食左杯, !! )
豆漿係無calcium, 所以唔可以代替奶

有白色or黃色分泌物, 係正常, 只要唔痕唔""ok
千萬唔好因為咁而唔飲水
d 去小便, 避免尿道炎
後期個肚再大d, 都會係咁既

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

多謝「準媽咪」既分享,我原本都打算去贊育聽講座,但因為要返工請唔到假去唔到,得到您詳盡既講解,幫助好大,謝謝!

男爵府

thanks a lot

伯爵府

唔駛客氣, help 到人我好開心

有 d 更正 (括號內):-

有白色or黃色分泌物, 係正常, 只要唔痕唔"奏"就ok喇

千萬唔好因為(多小便)而唔飲水
多d 去小便, 避免尿道炎
後期個肚再大d, 都會係咁既

別墅

多謝你嘅分享, thank you!!

侯爵府

畀面勳章

thank you!!!

男爵府

好有用!

16week就可以feel到bb?! 好緊張呀!

伯爵府

就算16w 未feel 到, 都唔好擔心呀, 知無?
記住日日好心情, 放鬆 d 就最好ga 喇

forward 番黎前版先, 原來有媽咪想睇, 但搵唔到呀

珍珠宮

好媽媽勳章

這位準媽咪好有心, 謝謝您的分享.

大宅

多謝您嘅分享,對於我呢個新手都幾有幫助
希望您生個肥肥白白嘅b啦~

伯爵府

原文章由 ktylsh 於 08-3-7 16:26 發表
多謝您嘅分享,對於我呢個新手都幾有幫助
希望您生個肥肥白白嘅b啦~

唔駛客氣!
好多謝你既祝福

我都係第一胎
都hope 你同bb 健健康康呀

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

辛苦晒你喇,打左咁多字.

伯爵府

各位唔好客氣

我打呢 d 係撮要啫, 都係自己去聽下好d ga, 個人放心好多

遲 d 上埋第二堂, 如果有 d 有用野, 都會試下post 上黎, hope help到多 d mami 啦

伯爵府

剛剛右post 左第 2 堂既資料上黎喇
你地睇下有無用

大宅

唔該哂啊
我上星期懶無去聽啊
而家當聽左至得
mama:肥脾phoebie bb:纖腰冰(冰)

伯爵府

你唔好咁懶啦
星期六要打你"囉柚"呀......

複式洋房

多謝你呀﹗
好有心呢﹗

大宅

Thanks!!!!

首頁

尾頁

跳至