烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

點解我浸d桔仔咁容易發'毛'既? 究竟應該要點浸架~ many thx~

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

原文章由 木馬 於 08-3-6 22:23 發表

唔乾淨囉, 揩到生水呀~
個玻璃瓶都要用滾水浪下喎~

我已經用乾布抹過先浸架啦?!

男爵府

d吉要吹風, 等佢乾d才入樽架

複式洋房

仲有d桔仔要連丁剪ga

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

有冇蒸下佢呀???消毒喎!如果冇就實發毛啦
順順利利 大吉大利       

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 charmaine_1 於 08-3-7 09:51 發表
有冇蒸下佢呀???消毒喎!如果冇就實發毛啦

我浸桔仔,無連定、無先蒸、玻璃樽只用布抹乾都無發毛,但鹽就一定要過桔面

男爵府

我會先風乾, 再用一層鹽一層桔咁放落個玻璃樽度, 最後再放多層鹽喺上面, 一定要封實個樽蓋, 就係咁簡單

男爵府

原文章由 kam2007kam 於 08-3-7 15:40 發表
我會先風乾, 再用一層鹽一層桔咁放落個玻璃樽度, 最後再放多層鹽喺上面, 一定要封實個樽蓋, 就係咁簡單

kam2007kam,
我已經好似你咁整ga la, 但都發毛既 ~d鹽係咪要鋪好厚先得架? 係咪吉仔與吉仔唔可以掂到架?

大宅

我浸既就冇發霉。不過用左過多鹽。d 鹽水飽和哂。

http://hk.myblog.yahoo.com/amanda_wahaha/article?mid=48

民房

呢個係我媽浸咗咁多年桔仔嘅方法:

1. 首先,將連掟嘅桔仔用清水洗乾淨D污糟嘢,晾乾水,之後再 用凍滾水沖吓佢,因為唔沖嘅話D生水會令到D桔發霉,晾乾D桔(最好就咁樣俾自然風吹乾佢,約兩三日);
2. 預備一個乾淨嘅玻璃樽(記住都係一定要用凍滾水沖過同晾乾佢!),用放一層粗鹽係樽底先,之後放一層桔,再一層鹽一層桔,直至無哂桔為止,最後就一定要放一層鹽係最後一層桔面,因為有防腐作用(其實鹽係一種天然嘅防腐劑!);
3. 跟住預備保鮮紙同兩個新嘅保鮮袋加一條像巾,在玻璃樽口封兩層保鮮紙,之後再將嗰兩個保鮮袋蓋住樽後同用橡巾圈實(目的係要令外界的空氣不能入到樽內,形成真空狀態);
4. 咁等多半年至一年就可以飲用,不過我媽咪就會係樽外貼上製作日期,因為佢年年都浸,又分得到邊樽浸先,而且D鹽桔要浸得越耐先越有化"譚"作用嘅!

P.S: D桔一定要用四季桔,唔可以用其他架!

伯爵府

原文章由 queenie1204 於 08-3-23 15:28 發表

1. 首先,將連掟嘅桔仔用清水洗乾淨D污糟嘢,晾乾水,之後再 用凍滾水沖吓佢,因為唔沖嘅話D生水會令到D桔發霉,晾乾D桔(最好就咁樣俾自然風吹乾佢,約兩三日);
2. 預備一個乾淨嘅玻璃樽(記住都係一 ...

用像巾扎好個樽仲要不要加樽蓋呀 ?
有人話要蒸下先,蒸完先曬乾定點呀 ?

男爵府

queenie1204,
好多謝你既回應~ 我d桔仔已經全部用晒(試咗幾次, 全部都發咗毛), 我諗你呢個方法, 我要留待下年先可以試啦~

原文章由 queenie1204 於 08-3-23 15:28 發表

2. 預備一個乾淨嘅玻璃樽(記住都係一 ...

民房

芷欣mama,好對唔住!我噚日先睇到,不過你要記住下年留返D桔仔同咁樣做,希望你下年成功!

民房

歌莉亞,對唔住,漏咗寫,當然要加蓋啦,如果唔係就做唔到真空效果,不過你話蒸吓佢就未聽過,呢個好似製果皮嘅方法嚟架,問吓人先!我都唔知!

首頁

尾頁

跳至