少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

兔仔得媽 發表於 14-12-17 12:17
我仔四年班時都試過係咁的態度同我講野,但只維持了兩日,因他這個態度是直接挑戰我的權威及我身為母親的 ...
wakakakaka....
well done and luckily it works on your son....

I think it will not work on my case....

sigh....

大宅

eeyore_fy 發表於 15-1-25 17:57
回覆 mercysheep 的帖子

我個仔依加11歲,佢由5年班下學期,無論同我啦,我老公同老師都係咁樣,有時都慶 ...
yes...咁辛苦為乜

don't know....

複式洋房

等佢大個自自然然會好聲好氣嫁啦

大宅

回覆 eeyore_fy 的帖子

唉!我個10歲多D,同你個情況一樣!自己有時真系好嬲好憎恨點解會甘樣辛苦加痛苦,日子簡直唔系正常人過既!

大宅

回覆 願望流星 的帖子

佢其中一個老師成日同我講捱過呢幾年就可以!所以依加唯有咬緊牙關,希望呢幾年唔會太難過!加油!

男爵府

大家應去看一下Disney 卡通「玩轉腦朋友」,講一個十一歲女孩成長思想行為的轉變,看了感受很深,明白到過往、環境、情緒、行為間微妙的關係。

成長路一點都不易走!也許我們作為父母已忘了當年自己的經歷。

若本身有個差不多年紀的孩子(無論男孩女孩),正面對孩子情緒、行為等問題,不妨去看看,正在港戲院上映。

男爵府

Activehealth 發表於 15-8-2 14:12
大家應去看一下Disney 卡通「玩轉腦朋友」,講一個十一歲女孩成長思想行為的轉變,看了感受很深,明白到過往 ...

Good movie, 睇到我眼濕濕....我都有個10歲女,有個無厘老醒但係好daddy嘅老公

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆:個囝就黎10歲,態度越來越差

我仔鬧又吾得,氹又吾得,都吾知佢想點!

鬧佢,佢仲惡過你!
氹佢,佢就放pea咁款!
同佢講道理,佢好似聾鬼左咁,完完吾採你!一味系喇,知喇……

完全想打巴佢

男爵府

2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第四回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

引用:我仔鬧又吾得,氹又吾得,都吾知佢想點!鬧

原帖由 lambing 於 15-08-11 發表
我仔鬧又吾得,氹又吾得,都吾知佢想點!

鬧佢,佢仲惡過你!
我都覺D仔専要对抗父母,及点父母似工人多D

男爵府

2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第四回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

引用:大家應去看一下Disney 卡通「玩轉腦朋友」,

原帖由 Activehealth 於 15-08-02 發表
大家應去看一下Disney 卡通「玩轉腦朋友」,講一個十一歲女孩成長思想行為的轉變,看了感受很深,明白到過往 ...
我仔看佐,但唔多觉他反省

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

curly 發表於 15-8-13 00:02
我都覺D仔専要对抗父母,及点父母似工人多D

有一次我唔得閒, 買定個包比佢做早餐, 佢咬咗一啖, 之後話: 唔熱ge??? 唔食喇~ 跟住好順手咁隊比我, 我立即話佢: 你而家當我係乞兒呀??? 咬一啖話唔熱就比我食, 你食就食, 唔食我都吾會整第二樣比你食 有得你食仲想點, 好多地方的人連食都無得食, 你錢都未識搵就咁多要求

男爵府

引用:Quote:curly 發表於 15-8-13 00:02 我都覺D

原帖由 lambing 於 15-08-13 發表
有一次我唔得閒, 買定個包比佢做早餐, 佢咬咗一啖, 之後話: 唔熱ge??? 唔食喇~ 跟住好順手咁隊比我, 我立 ...
呢個世代,真系想話自己犯賤,做乜生二件。:toocold

男爵府

curly 發表於 15-8-13 00:03
我仔看佐,但唔多觉他反省
唔係你個仔反省,係我地作為父母反省青少年呢關唔易過。
那些反叛期每個人成長唔多唔少也試過。

複式洋房

兔仔得媽 發表於 14-12-17 12:17
我仔四年班時都試過係咁的態度同我講野,但只維持了兩日,因他這個態度是直接挑戰我的權威及我身為母親的 ...

教佢邊個搵錢就大晒,第日到佢養你時佢同返你講lee段野就傷心了

大宅

回覆:mercysheep 的帖子

重要講兩句都唔得,只係講兩句唔係鬧,即黑面,好似今日咁,著條PE褲係屋企,黎緊經期,我見到佢大脾 內側每邊有大pat 血,我只係講,嘩,咁污糟,,佢即話,有咩問題,不嬲都係咁。唉…怪不得之前so 化發現一撻血積。

大宅

引用:Quote:原帖由 lai_123 於 14-11-14 發表本

原帖由 薯圈 於 14-11-17 發表
多d 同小朋友講笑話真係work, 同埋我時刻提醒自己講野唔好長氣,道理都係佢地想聽至講,唔想聽就 ...
很有趣。可分享在哪處有這些問題?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 薯圈 於 14-11-17 發表多d 同

原帖由 紫蘿蘭 於 15-08-17 發表
很有趣。可分享在哪處有這些問題?
見#32

大宅

引用:Quote:原帖由 紫蘿蘭 於 15-08-17 發表很有

原帖由 薯圈 於 15-08-17 發表
見#32
Thanks!

子爵府

我個仔小一已經句句頂。提早反叛期。

首頁

尾頁

跳至