跳至

首頁
23456...12

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

HCbb:

Thanks for the info呀!我真係唔掂就去找這些consultant啦!

男爵府

回覆 #1 Freesia_cat 的文章

如果谷奶谷到好痛, 加上一舊舊硬塊, 用 hot pack 都唔鬆既話, 就試下沖個熱水涼, 用花灑向乳房按摩, then 沖完涼馬上比bb食 or bump d 奶出黎, 咁就舒服好多架喇.

珍珠宮

我宜家一谷奶而又唔係BB食奶時間就泵出來先,咁如果我唔得閒餵奶就可以叫人幫我用奶瓶餵人奶。

原文章由 PINKAVA 於 08-3-25 19:30 發表
如果谷奶谷到好痛, 加上一舊舊硬塊, 用 hot pack 都唔鬆既話, 就試下衝個熱水涼, 用花灑向乳房按摩, then 沖完涼馬上比bb食 or bump d 奶出黎, 咁就舒服好多架喇. ...

複式洋房

As far as I know, there are 2 lactation consultant in Hong Kong. I tried both for my 1st baby and I like Mrs. Chee a lot, she's very gentle and very helpful.

Now, I am having my 2nd baby, and from my previous experience, I can save the money for lactation consultant. But if you are breastfeeding for the 1st time and is having difficulties, the lactation consultant is really helpful.

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-25 15:28 發表
HCbb:

Thanks for the info呀!我真係唔掂就去找這些consultant啦!

子爵府

原文章由 marathon 於 08-3-25 20:55 發表
As far as I know, there are 2 lactation consultant in Hong Kong. I tried both for my 1st baby and I like Mrs. Chee a lot, she's very gentle and very helpful.

Now, I am having my 2nd baby, and from ...

嘻~ 我就係搵Mrs. Chee
我上胎唔識搵lactation consultant, 試過2次乳腺炎, 其中一次仲泵奶泵出血, 要食抗生素(恐怖經驗, 不提也罷 )
所以今次一塞又攪唔掂, 即刻上網搵資料~~ 根據Mrs. Chee講, 我係上胎已經塞左, 所以今次一上奶就咁快會有塞的情況~~ 托賴, 上次通左後都未再塞過

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 PINKAVA 於 08-3-25 21:30 發表
如果谷奶谷到好痛, 加上一舊舊硬塊, 用 hot pack 都唔鬆既話, 就試下沖個熱水涼, 用花灑向乳房按摩, then 沖完涼馬上比bb食 or bump d 奶出黎, 咁就舒服好多架喇. ...

我有時谷得勁, 就會渣走 nipple d 奶, 要整鬆果度都要渣走成 1oz 奶以上, 之後好快會去餵 bb, 好彩未有塞乳腺既情況.

大宅

原文章由 JoyceLai 於 08-3-25 14:24 發表
我都想要Lactation Consultant資料, 可否pm給我, Thanks!

麻煩都send一份比我,thank you!
e-mail:[email protected]

男爵府

尋晚我終於病左喇~
發冷又作嘔,
之前已經痾左兩日ga喇~~

結果阿B食左一餐奶粉,
b女2點食左之後訓到6點半先起身,
老公同99就話,
早知佢食奶粉好訓D就晚晚比佢食奶粉。

聽完真係有D hurt,
好似比人打沈左咁......

男爵府

原文章由 ivymeoow 於 08-3-26 12:56 發表
尋晚我終於病左喇~
發冷又作嘔,
之前已經痾左兩日ga喇~~

結果阿B食左一餐奶粉,
b女2點食左之後訓到6點半先起身,
老公同99就話,
早知佢食奶粉好訓D就晚晚比佢食奶粉。

聽完真係有D hurt,
好似比人打沈左咁..... ...

因為奶粉係比人奶長一陪時間去消化, 所以食奶粉係可以令bb訓到4個小時以上, 我都有諗過晚上比奶粉bb食, 去代替人奶, 咁大人同bb都訓得好d, 但同護士傾開, 佢地一d都唔建議咁做, 因為晚上係激素最旺盛的, 係最好維持奶量既原素, 比bb埋身啜奶係最好, 如果放棄晚上餵奶, 好快就會斷奶了.

唔好放棄呀, 我地班奶媽, 要互相支持同打氣, 為左bb健康, 加油呀!

珍珠宮

我想問下大家呀,我已經生左BB差唔多3星期啦,如果用奶泵泵奶,2邊加埋唔理用泵用手擠都係有差唔多2安士only,係唔係太少呀?

仲有呀,有無媽媽同我一樣,一邊出奶勁d,一邊就比較難擠奶?我兩邊都有俾BB食,都唔明點解一邊勁d一邊無咁勁......

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-26 17:21 發表
我想問下大家呀,我已經生左BB差唔多3星期啦,如果用奶泵泵奶,2邊加埋唔理用泵用手擠都係有差唔多2安士only,係唔係太少呀?

仲有呀,有無媽媽同我一樣,一邊出奶勁d,一邊就比較難擠奶?我兩邊都有俾BB食,都唔明點解一邊勁d一邊無咁 ...

我一邊勁少少, 不過兩邊相差唔算太大.

得2oz 少左 d.... 我第一次泵 (bb 出世幾日) 有 2oz, 第二次有 3oz 幾. 不過都要睇你幾耐泵一次. 你平時飲多 d 湯水, 儘量休息, 按摩下個胸, 俾 bb 啜多d, 對谷奶有幫助.

珍珠宮

我大約1日泵1-2次左右啦,通常都會相隔至少6小時。而如果該日整天無人來探我,BB會食5餐人奶,有人來就可能只可以凌晨2餐餵人奶。

我已經飲魚湯又飲代茶,已經比之前好的了(之前泵4小時2邊先有1安左右)...... 唔通因為我唔夠休息?

唉!好無耐!好擔心返工之後根本唔夠奶泵出來俾BB飲呀!

原文章由 bosch 於 08-3-26 15:32 發表

我一邊勁少少, 不過兩邊相差唔算太大.

得2oz 少左 d.... 我第一次泵 (bb 出世幾日) 有 2oz, 第二次有 3oz 幾. 不過都要睇你幾耐泵一次. 你平時飲多 d 湯水, 儘量休息, 按摩下個胸, 俾 bb 啜多d, 對谷奶有幫助. ...

子爵府

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-26 15:21 發表

仲有呀,有無媽媽同我一樣,一邊出奶勁d,一邊就比較難擠奶?我兩邊都有俾BB食,都唔明點解一邊勁d一邊無咁 ...

我個情況同您差不多!
我生左剛好一個月,依家【半人奶】+ 奶粉‧
日間盡量餵亞B食人奶 (pump 出來餵 + 貼身餵),
晚上才餵奶粉‧
3 - 4 小時 pump 奶一次,兩邊total 都只係pump 到2 安左右(pump 15分鐘左右)‧

要等到谷奶才可以pump 到3安以上,我左邊好多時都有谷奶情況,右邊沒有谷奶,但出奶比較好d‧話無奶又唔係,話多奶又唔係‧

最煩係 - 無論係人奶 & 奶粉,係亞B食飽後又吐奶,食奶已經只得3安,仲要吐奶‧唔知係唔係亞B用食人奶既方法,去吸啜奶樽 - 食得好快,3安奶15分鐘內食完‧

依家用Avent 奶樽,唔知係唔係個奶咀問題,定係亞B食奶既問題? 煩.......

子爵府

原文章由 PINKAVA 於 08-3-26 13:34 發表

因為奶粉係比人奶長一陪時間去消化, 所以食奶粉係可以令bb訓到4個小時以上, 我都有諗過晚上比奶粉bb食, 去代替人奶, 咁大人同bb都訓得好d, 但同護士傾開, 佢地一d都唔建議咁做, 因為晚上係激素最旺盛的, 係最好維 ...

請問【晚上】通常指幾點鐘?

別墅

原文章由 HCbb 於 08-3-22 20:02 發表
......上星期開始, 左邊胸就塞左, 攪到要搵Lactation Consultant 去幫我推番鬆....總之, 今次真係多災多難啦!

我勁少奶, 都想搵Lactation Consultant 幫手,
麻煩你pm埋我丫!!

男爵府

原文章由 atty 於 08-3-26 17:23 發表

我勁少奶, 都想搵Lactation Consultant 幫手,
麻煩你pm埋我丫!!

我今日試左一次,
谷奶就pump到3安(用手bump一邊),
平時兩邊加埋先2安多D,
咁算唔算差得多?!

王國會長

王國會長

原文章由 HCbb 於 08-3-22 20:02 發表
我係第二胎, 上胎餵到阿囡2歲, 原本諗住今次會好順利咁餵人奶的, 但bb出世後先發覺有好多"不可抗力的因素"
阿囡果時, 佢食奶食得好密, 個幾兩個鐘就要食, 響醫院時都餵到頂唔順, 姑娘主動話同我湊, 等我可以 ...

可唔可以pm 個consultant d contact 畀我?唔該哂!

珍珠宮

最慘我係谷奶先可以半小時泵/擠2安奶,如果唔谷就只有1安左右......

原文章由 PandaVV 於 08-3-26 16:58 發表

我個情況同您差不多!
我生左剛好一個月,依家【半人奶】+ 奶粉‧
日間儘量餵亞B食人奶 (pump 出來餵 + 貼身餵),
晚上才餵奶粉‧
3 - 4 小時 pump 奶一次,兩邊total 都只係pump 到2 安左右(pump 15分鍾左右)‧

要等到谷 ...

大宅

好媽媽勳章

回覆 #42 HCbb 的文章

可以pm Lactation Consultant資料比我ma??
thx~

別墅

Hi,
各位唔好俾甘大壓力自已, 我上一胎唔多奶, 結果每餐都要補奶粉, 每四小時一餐, 放完假後要返工冇法子喇, 人奶泵出黎又越來越少, 後來都唔夠3個月, 不過甘, bb都係好健康, 都而家2歲喇, 只係出過玫瑰疹, 其他連一次傷風感冒都未試過.... touch wood....

大家放鬆心情, 有幾多餵幾多喇.

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-26 15:48 發表
我大約1日泵1-2次左右啦,通常都會相隔至少6小時。而如果該日整天無人來探我,BB會食5餐人奶,有人來就可能只可以凌晨2餐餵人奶。

我已經飲魚湯又飲代茶,已經比之前好的了(之前泵4小時2邊先有1安左右)...... 唔通因為我唔 ...

首頁
23456...12

尾頁

跳至