自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

【 本 報 訊 】 本 港 約 60 萬 人 感 染 了 乙 型 肝 炎 病 毒 , 雖 然 感 染 初 期 未 必 有 嚴 重 症 狀 , 但 若 患 者 不 接 受 預 防 治 療 , 兩 成 半 至 四 成 人 最 終 會 死 於 肝 硬 化 或 肝 癌 。 香 港 港 大 醫 學 院 一 項 全 球 跟 進 時 間 最 長 的 慢 性 乙 型 肝 炎 治 療 研 究 , 發 現 長 期 服 食 「 拉 米 夫 定 」 可 大 幅 減 少 病 毒 數 量 , 從 而 減 低 肝 硬 化 或 肝 癌 的 風 險 達 七 成 半 , 但 患 者 服 藥 後 或 會 出 現 抗 藥 性 , 需 同 時 服 食 其 他 藥 物 預 防 。
港 大 醫 學 院 內 科 學 系 副 授 袁 孟 峰 表 示 , 台 灣 有 研 究 發 現 , 病 情 嚴 重 的 慢 性 乙 肝 病 人 , 服 食 拉 米 夫 定 三 年 後 , 可 減 慢 惡 化 至 肝 硬 化 或 肝 癌 , 該 系 則 招 募 266 名 沒 有 嚴 重 肝 病 病 徵 的 慢 性 乙 肝 病 人 , 了 解 拉 米 夫 定 預 防 併 發 症 的 效 果 , 當 中 約 一 半 人 服 用 拉 米 夫 定 , 另 一 半 人 沒 服 藥 。

建 議 市 民 抽 血 檢 查研 究 跟 進 病 人 平 均 八 年 後 發 現 , 服 食 拉 米 夫 定 而 沒 抗 藥 性 的 病 人 , 病 毒 數 量 顯 著 減 少 , 令 他 們 出 現 肝 硬 化 或 肝 癌 風 險 , 較 不 服 藥 的 人 減 少 75% ; 服 藥 後 有 抗 藥 性 的 病 人 的 病 毒 數 量 也 能 大 幅 減 少 , 出 現 肝 硬 化 或 肝 癌 的 風 險 減 少 40% 。
該 系 講 座 授 黎 青 龍 表 示 , 參 與 研 究 的 病 人 年 紀 最 小 只 有 18 歲 , 故 建 議 市 民 要 接 受 抽 血 檢 查 , 若 證 實 感 染 了 乙 肝 病 毒 , 應 盡 快 求 診 , 並 使 用 藥 物 預 防 , 服 食 拉 米 夫 定 每 月 費 用 約 需 700 元 至 900 元 , 因 有 一 半 病 人 停 藥 後 , 病 毒 數 量 會 反 彈 , 故 患 者 需 終 身 服 藥 。 袁 孟 峰 指 , 拉 米 夫 定 的 抗 藥 性 不 算 嚴 重 , 一 半 病 人 服 藥 第 四 、 五 年 會 有 抗 藥 性 , 若 第 六 年 沒 有 抗 藥 性 , 以 後 也 不 會 出 現 , 抗 藥 病 人 可 同 時 服 食 其 他 藥 物 , 預 防 併 發 症 。
周 先 生 10 多 年 前 證 實 是 慢 性 乙 肝 帶 菌 者 , 由 於 家 人 也 感 染 了 乙 肝 病 毒 , 相 信 是 互 相 傳 播 , 雖 然 一 直 沒 有 嚴 重 病 徵 , 但 服 食 拉 米 夫 定 四 至 八 周 後 , 病 毒 數 量 明 顯 下 降 , 現 時 仍 繼 續 服 食 。

請問有無人吃緊"拉米夫定"預防肝癌&肝硬化呢?
我係乙肝有菌, 睇完呢篇野,有D驚死.
如果有吃, 請分享啦! 係咪睇家庭醫生就可以開呢隻藥吃GA, 定係藥房買就得GA啦!

洋房

回覆 #1 THY 的文章

有無人知呀!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

回覆 #1 小妹媽媽 的文章

有呀!我C6有乙型肝炎帶菌者,有叫私家醫生寫紙去政府睇,第一次排期要六個月,在見醫生前 2 星期到醫院抽血,睇肝考素,到見醫生時便知情况,如果無事 KEEP 着半年驗一次,但醫生會見意病人每一年到出面私家做肝掃描,然後給 report 醫院看。

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

回覆 #1 小妹媽媽 的文章

唔可以!因為要有醫生証明你是乙肝帶菌者和要有轉介信才會接受。

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 THY 於 08-3-19 16:21 發表
請問有無人吃緊"拉米夫定"預防肝癌&肝硬化呢?
我係乙肝有菌, 睇完呢篇野,有D驚死.

如果有吃, 請分享啦! 係咪睇家庭醫生就可以開呢隻藥吃GA, 定係藥房買就得GA啦!

我老公係乙肝患者,而且食左呢隻藥好多年,so far,食左咁耐,佢身體入面既肝酵素等等都keep住正常

不過你要搞清楚,你係帶菌定係已經發病,如果只係帶菌,跟本唔需要用到呢隻藥

我老公係QMH一路keep住俾專科醫生睇住,醫生可以開,不過都係要自己俾錢,我地就係醫生俾醫生紙,係相熟藥房買,一盒$850,呢隻藥,一食開就要長期,可能講緊係一世,所以大家要問清楚醫生....

禁止訪問

珍珠宮

我的哥哥也是乙肝患者,他吃恩替卡偉,是肝炎藥中抗藥性最低
殺病毒亦好勁'唯一缺点是貴$2100一個月

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 小妹媽媽 於 08-3-19 22:26 發表
咁我想問下..我係醫院生果時,就係醫院驗丁我有既,咁佢地應該會KEEP RECORD,咁我仲係咪都要去睇私人醫生呢?MANY THX^^

咁應該你只係屬於帶菌,好多人都會有,真係發病的話,全個人會變黃,連眼白都會好黃,如果有呢d情況,就要去醫生度睇睇...
其實只要自己大約半年去化驗所照下ultrasound同驗血,同埋小心處理傷口已經ok。

男爵府

好媽媽勳章

回覆 #3 小妹媽媽 的文章

如果你係醫院有RECORD 可以輪街政,然後要求轉介囉!

洋房

原文章由 二話不說 於 08-3-20 09:06 發表
如果你係醫院有RECORD 可以輪街政,然後要求轉介囉!

唔放晒咁多位呀!

我10几歲已經帶菌ga啦. 20歲嗰年定期抽血驗到肝酵素過高, 吃左3個月藥(唔知咩藥), 正常返!
因為我爸係死肝癌, 所以醫生(工聯會)建議我每半年驗一次血. 都已經8年keep 住驗.
而家我諗住搵日去問清楚醫生先.
如果大家有d update資料, 麻煩報下資呀,
thx

首頁

尾頁

跳至