興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有冇人知道盾臂龜唔大便, 係發生咩事? 我最近隻龜龜佢唔多食野, 每日兩餐, 但成個星期有多, 每日只食小小, 加上又唔大便, 每日會大便, 而家大便又冇, 小便只去小小. 每次同佢浸熱水, 佢都只係放屁, 放小小尿, 好似好想大便但又痾唔出. 唔知點算好, 係咪要睇e生呀?
榮華終是三更夢   富貴如同九月霜   
黃金不是千年業   無須過份去緊張

男爵府

首先我唔明點解一日要食兩餐,陸龜唔同人,貓,狗咁要人人都食到飽飽,而且佢地新陳代謝好慢,你要比時間佢地吸收,我養陸龜就一個星期先比佢食兩次,一般都係一兩個禮拜先開一次大,養左六年都無咩問題,不過盾臂天生有尿石問題,食少D或者唔好食草酸高物

男爵府

你平時比咩佢食... 依家食少左.. 會弱左跟住爆虫.. 快D 去睇醫生

大宅

引用:你平時比咩佢食... 依家食少左.. 會弱左跟

原帖由 masterunion 於 14-11-12 發表
你平時比咩佢食... 依家食少左.. 會弱左跟住爆虫.. 快D 去睇醫生
爆蟲係乜?
我盾盾開始涷頭幾日都食少左,touch wood而家正常番

男爵府

B得 發表於 14-11-12 12:23
爆蟲係乜?
我盾盾開始涷頭幾日都食少左,touch wood而家正常番

體內寄生虫... 所有龜甚至爬虫均有.. 當牠們身體差了.. 虫虫會快速增加... 變成對龜龜健康有影響..

盾唔食唔痾... 多時有石加虫虫... 樓主你快D 帶佢睇睇醫生.. 又開始凍.. 一弱就好煩

1. 土瓜灣動物醫院 DR. YU 27119909(好多人去..... 口評不俗);
2. 荃灣享和街有間新開專醫的.. 享和珍禽 24932176;
3. 大圍珍禽 (開得最耐..好貴)

大宅

引用:Quote:B得 發表於 14-11-12 12:23 爆蟲係乜

原帖由 masterunion 於 14-11-12 發表
體內寄生虫... 所有龜甚至爬虫均有.. 當牠們身體差了.. 虫虫會快速增加... 變成對龜龜健康有影響..

盾唔 ...
明白,謝謝

佢只係食少左20%左右幾日,而家正常番,便便就一路都正常,排酸都隔日有,估佢應該適應左天氣鳥,不過都擔心再涷落去,始終佢仲係bb

首頁

尾頁

跳至