母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係 3/21 生咗囡囡 .. 係住醫院 2 日 ..
餐餐都有試比囡囡啜 .. 但因為未有奶 ..
囡囡啜咗 1 下就喊 .. 但我都試餵 5-10 mins ..
之後才補奶

回到家的那晚上 .. 開始有初乳 ..
但因為本人的乳頭同奶咀形不同 ..
囡囡依然唔啜 ..

想問問呢度 d mami .. 有乜方法 .. 救吓我呢 ..

同埋 .. 今朝試過用手榨奶出來 ..
只得幾滴金露 .. 我想問吓 ..
可唔可以加入 d 奶粉度比 bb 飲呢 ..

大宅

如果只有幾滴, 不如你將佢放響匙到俾佢飲好過放入奶度, 直接D嘛。

可以的話, 試多幾次俾囡囡埋身啜啦, 如果唔係我驚你上奶上得唔好呀... 我知佢會啜一兩吓就喊, 因為用樽會易啜好多, 但係鼓勵你都要試呀, 或者你試吓轉吓個令佢舒服D的位置丫... 俾心機!

別墅

係呀 .. 佢真係啜 1 下就會喊 ..
我都試 5-10mins 先比佢飲奶粉 ..

直接飲好 d 呀 .. 咁好啦 .. 等我再試吓先 ..

oneonema .. 多謝你的意見呀 ..

大宅

我係醫院試足成粒鐘..個半鐘都係咁~
只要她啜下啜下就有用的,加油呀~
bb喊少少都無法..飲人奶健康嘛~

複式洋房

bobo-ma
你bb先幾日人仔....
比bb試多d先識食人奶ga....
到你同bb有左默契就唔會咁辛苦ga啦~
唔好一見佢喊唔肯啜就比奶粉佢食丫...
我之前就係因為咁攪到做左全泵媽:;pppp:
我屋企人又多...一聽到bb喊就衝哂入我房...叫我點餵人奶wor...
你要加油

大宅

係啊, 唔好急住補奶粉, bb 喊下個肺至強壯, 唔駛肉痛佢0架~ (我韓國個姐夫話, 韓國人最擔心 bb 喊得少, 因為喊對於建立心肺功能好有幫助的。)

作為一個「利誘」, 你可以先擠少少奶響個乳頭度, 至俾 bb 啜, 等佢知道你「塞咩入黎」, 因為佢真係唔知你塞咩入佢個口0架嘛, 緊係會大聲喊啦, 佢唔知入面係會有奶奶0架嘛, 所以你要俾0的耐性同時間佢, 俾機會佢慢慢 explore, 如果太快補奶粉, 佢都無機會explore, 咁就會變左依賴奶樽, 更加唔肯埋身0架啦。

襯 bb 宜家仲係得5-6日人仔, 快0的 stop 用奶樽, 俾佢埋身食下先啦。試一兩個鐘都唔怕0架, 唔會餓親佢的!~ 放心啦~~(你諗下我地食遲0的都無問題啦, bb 都一樣, 唔怕的)
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊