懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我決定左去瑪嘉烈生BB, 但我成日都覺得呢間醫院麻麻地, 有冇D媽咪響果度生過BB架? 同埋生BB果陣係咪真係好痛?? 因為我有左之後成日都好擔心我捱唔住果D痛, 我真係好驚自己冇能力生唔到出黎, 生完我又驚IF順產下面會痛好耐, 開刀個肚腩既傷口又會痛好耐, 我又驚坐月果陣得老公陪我坐月, 佢又乜都唔識.... 唉... 我真係好驚生BB........

禁止訪問

大宅

放心la! 上帝比你有b, 就會比你生得出同湊得到!!

只要你真的好愛你阿b, 我相信你會 '頂' 得住d 痛的!!

多d 上來 BK, 你會學到好多野的!! 你幾時生ar?

而家最緊要係多休息 & 放鬆d 開心d!

複式洋房

RE CHERRYMUIMUI / PANDA_RUBY:

健康院計經期就10月10號生,但我去C+產檢就話可能會遲一個月囉,因為我一向M都唔準,所以會遲一個月.........
唉.... 我真係好驚, 生完又冇人幫我湊,又要請賓賓,我又怕我老公到時陪唔到我生BB,而家都唔知點好, 日日都擔心.......

大宅

wow! 差一個月.... but 遲d 再去 check 會再準d!

如果要請工人, 現在要開始搵了, 因你現在仲行得走得 (到你個肚有 8 個月大時會什麼都唔願做!), & 要比d 時間大家適應一下大家... 之後先湊b...., 如果真係唔好, 都仲有時間換...

政府醫院如果順產的話, 老公是可以陪產的 (但當然如果你老公唔肯就另計...)

仲諗到有咩問題就隨時上來問la!!

複式洋房

原文章由 panda_ruby 於 08-3-28 16:45 發表
wow! 差一個月.... but 遲d 再去 check 會再準d!

如果要請工人, 現在要開始搵了, 因你現在仲行得走得 (到你個肚有 8 個月大時會什麼都唔願做!), & 要比d 時間大家適應一下大家... 之後先湊b...., 如果真係唔好, 都 ...

我同我老公都打算6月先開始搵, 因而家都好似太早,其實屋企既野除左煮飯(老公唔識煮)同摺衫(老公唔識摺)之外,乜都唔洗我做架啦, 只係好似突然間覺得生左BB之後會乜都冇哂咁樣,唉!! 唔知係咪大肚婆D情緒都好易底落.........

禁止訪問

大宅

我都成日好驚生果時會點
我係0808媽媽
不過之前我係政府醫院做過一次半身麻醉既手術
痛到我哇哇聲
不過 我都捱到
今次 唔係比人割肉
而係 阿B要出黎同我地一齊生活
所以我一定支持到既
大家一齊努力啊

PS:我今次都係係政府醫院生啊~

[ 本文章最後由 phoebie 於 08-3-28 18:34 編輯 ]
mama:肥脾phoebie bb:纖腰冰(冰)

別墅

原文章由 phoebie 於 08-3-28 18:33 發表
我都成日好驚生果時會點
我係0808媽媽
不過之前我係政府醫院做過一次半身麻醉既手術
痛到我哇哇聲
不過 我都捱到
今次 唔係比人割肉
而係 阿B要出黎同我地一齊生活
所以我一定支持到既
大家一齊努力啊

PS ...

我反而係順產完年幾, 再做一個局部麻醉手術... 雖然麻醉左唔痛, 但都feel到割開同唔舒服咁, 仲要望住咁割眼光光咁等, 仲要之後個傷口痛左大半個月 (微創手術咋喎) 好辛苦..
生前雖然有陣痛, 但反而唔驚, 諗番都唔可怕, 所以我反而驚今胎生唔出要我開刀, 個傷口實有排痛.. :-(

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆 #9 LING0601 的文章

驚唔到咁多, 到時至算啦. 唔好諗咁多野, 多 d 休息仲實際.

生仔有好多變數, 估唔到咁多. 你以為好痛時, 到時你可能唔覺痛. 我成日以為生仔會好痛, 點知自己頂得順, 真係一陣陣咁痛架咋, 生得時咪好似大便咁... 生完好快落得床仲好好精神, 可以急步行添, 下面只係因為聯針而覺得扯住咁, 唔痛架. 初初以為生 bb 出事既機會好微, 又以為我會住3幾日醫院就得, 點知bb 病左, 自己傷口又發炎, 住左成個禮拜醫院.

坐月時老公係乜都唔識, 咁自問自己都係乜都唔識, 我照俾老公去換尿片, 雖然佢敢點 d 污糟尿片, 又要用紙巾隔住至去執 d 片, 但做多幾次都好好. 佢幫 bb 換衫仔, 幫得幾次仲熟手過我添, 你要俾機會俾佢都要去學湊仔, 人總要去學習, 唔好擔心咁多.

你要揀順產的話, 去邊都係一樣, 因為生仔靠自己丫麻.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-28 23:36 編輯 ]

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我2月23日先向瑪嘉烈生完....我覺得好好啊...可能我後生啦...咩都唔識..佢地好有耐性教我...對我同小B都好好...

醫院有止痛針同止痛氣架.....生bb一定係痛....呢度好多媽媽都捱得過...你都可以架...所以唔洗驚...

向產房:
助產士,姑娘,實習生,醫生..嬸嬸.....個個都對我好好啊...好nice呀...可能果朝得我一個生啦...所以個個都好得閒...我一叫痛就即刻有2個姑娘入黎睇我...加上下面真係好急c..好想痾但又唔痾得..因為未開夠度數...當時我只係8度...感覺真係超難頂....其中一個姑娘仲捉住我隻手哄我....陪到我醫生一話可以痾既時候佢先走開...到我正式可以痾亞b出黎既時候,唔知點解成村人(我諗起碼有12個人)衝哂入黎為我打氣....最後我用左5下力就攪掂嚕....感覺真係好好...

向產後房:
我有咩唔明問佢地,佢地都即刻幫我..解答哂我所有既疑問...我向醫院餵人奶,唔識餵唔識抱亞B..佢地都教到我識為止...仲等到亞B肯啜先走開...亞B尿尿..我又唔識換尿片...姑娘又幫我...亞B啜完奶奶..我唔識掃風..D姑娘又會埋黎慢慢教...其實可能當時無咩人啦...所以D姑娘都好d~同埋最緊要你係有禮貌囉~因為訓我對面既媽媽無禮貌...佢問姑娘野..d姑娘對佢真係唔同d架....睇返我自己,我覺得自己真係好好多~

總括黎講...我覺得真係唔錯...真係好睇彩數..同埋當日多唔多人生啦...

祝將會生bb既媽媽順順利利...開開心心~

公爵府

原文章由 hitomiykk 於 08-3-29 01:24 發表
我2月23日先向瑪嘉烈生完....我覺得好好啊...可能我後生啦...咩都唔識..佢地好有耐性教我...對我同小B都好好...

醫院有止痛針同止痛氣架.....生bb一定係痛....呢度好多媽媽都捱得過...你都可以架...所以唔洗驚...

...

我9月都係PMH生完...同你一樣感覺好好...
我仲有賓至如歸既FEEL...同私家一樣..分分鐘好過私家..
我之前住過幾次私家..都驚政府唔好...點知好到不得了..
我老公陪產..佢由我2度就可以陪我啦..之後姑娘仲幫我地影相呀.
你放心啦..一生完好似咩都識咁架啦...

大宅

好媽媽勳章

仲有個幾月就可能到我了. 希望好彩, 到時無乜人啦, 如果醫護人員忙碌, 佢地心情都會無咁好.

大宅

我諗首先你要放鬆先,不要比太大壓力自己。

我自己係順產的,你問係咪好痛,我可以話比你聽真係好痛,其實你係想像唔到點痛法,所以我建議你唔好諗啦!如果唔係自己仲驚。
至於生完痛唔痛,講真我就好好彩,一d痛都無,以前來月經都要食止痛藥,但反而生完一d都唔痛,一粒止痛藥都無食,所以
agian,唔使擔心!

大宅

見到你地咁講
我真係咩都唔驚啦
上bk真好
mama:肥脾phoebie bb:纖腰冰(冰)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我最估唔到係QE 個產房好靚... 乾淨企理, 燈光柔和, 又係大大間獨立房添, 比我想像中好. 我等生時 d 姑娘出晒去, 咁我同老公傾計都 free D.

如果牆上面部大電視可以用黎睇電視會仲好.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-29 16:14 編輯 ]

複式洋房

睇完大家都可以支持到,我諗我都生到掛......
其實我揀得響瑪嘉烈生, 都要比D信心比呢間E院先岩既.......

大宅

聽人講如果真係好痛係可以聞氣,但要睇你開到幾多度同有冇人用緊, 因為聞氣果樣野唔多,如果有人用緊你就冇得聞,係咪咁架 ?

大宅

我係廣華生, 的親朋好友來到都話好似私家醫院咁正.

大宅

原文章由 smile0316 於 08-3-31 11:45 發表
聽人講如果真係好痛係可以聞氣,但要睇你開到幾多度同有冇人用緊, 因為聞氣果樣野唔多,如果有人用緊你就冇得聞,係咪咁架 ?

我由2度開始聞到連完針, 中途仲要換氣(因為我夜晚痛到第2朝至生)
真係一的的人, 有的人開到5度都唔痛, 但係我開2度已經痛到嘔(真係嘔左餐晚飯出來之後水都唔飲得, 成晚乾淨淨, 到生前, 個姑娘好好餵我飲水, 見我嘴乾燥又幫我搽花士令)

首頁

尾頁

跳至