自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你哋個腦俾屎蹋蓋蓋住左定系個腦直頭系屎忽呀? 咁蠢嘅你哋............

引用番前日嘅一段新聞:
社署收緊非港人子女申請綜援
外地父母在香港產子後,小孩獲酌情發放綜援措施於今年2月起收緊。社署認為,小孩單獨留在香港並非最佳利益。社署署長余志穩出席西貢區議會時表示,雖然本港有較佳的醫療及教育,但小孩由父母照顧,較獨留在香港好。余志穩表示,若父母計劃在香港產子,小孩將來在香港接受教育,他們就應自行為小孩作出安排及計劃,而非依賴香港或特區政府的照顧,單獨留小孩在港,這不是盡責父母應該做的事。他表示,2006年起大約有90名在本港出生,而父母是內地人的小孩,獲酌情批准每月領取約2,000元綜援,再交由親友等照顧。當局檢討政策後,2月起再沒有批出。另外,社署將用4,500萬元,在全港多個社區,推出社區褓姆先導計劃,為期3年,今年稍後進行招標,預計年底至明年初推行。

哩個嘜「社區保母先導計劃」原來系屬於社會企業,系社區設立「托兒所」,而哩啲托兒所系屬於外判,即招標俾人做,但性質吾同老人院買位,佢系政府資助頭幾年嘅錢,到某段時間就會停,之後就自負營虧.
社署社署,你諗住系邊個社區建托兒所呀?深水埗定天水圍呀?定系高尚住宅區?你有無幫佢哋計過條數呀?一般托兒所收費系約ニ千元至三千多元,佢哋食得呀公的肯定以往系低收入兼系低技術人士,佢哋月入有幾多哩?咁你哋停左資助個啲社企嘅托兒所之後,社企托兒所又點生存?死未.. 佢哋計數重叻過你哋班磨碌蠢官,如果吾系點會食呀公喎...唉 ,請大家吾好回應住, 因太多字bk吾夠位俾我post,要分開post呀,我重有嘢爆俾大家知...........因為而家我要做呀四, 稍後先爆,希望各位聽完後要吾好嬲到dup爛部電腦 我無錢賠的.

待續....

[ 本文章最後由 餃次子 於 08-4-3 16:52 編輯 ]

大宅

社署社署 你真系無陰功呀你............原來你哋過往數年真系亂咁批綜援,話就話七年,內部做法就系住夠一年就批,即系話個15億四萬幾個人就系用酌情權批俾佢哋,咁但十八歲之下嘅就不在此限,即系話佢哋一拎到單程嚟到就可以有la,咁即系吾止哩條數la,下話? 社署你真系無陰功到痺呀~~~~ 咁亂派哂納稅人啲錢...........

呀凸頭,大家都知人囗老化嚴重,但你咁樣黎增加垃圾人口,點得咖,你原來想要哩啲垃圾人囗黎增加香港嘅勞動力?呀凸頭,你跑步餵魚玩到傻Q左咩?香港無哂工業la,何來有得勞動呀?佢哋咁嘅素質又可吾可以培養啲優質人才出黎撐住個金融體系呀 呀凸頭,難為我平時幫你講下好說話,原來你真系又系咁蠢.....

你哋回應住先,我對住而家嘅香港,我想死......我要落街買羅絲批寧開窗啲羅絲想跳樓 大家吾好阻我..... 如果我死吾成我就番黎睇睇重有無力爆嘢.......... 正苦真系無陰功......

侯爵府

BK Milk勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

次子姑娘, 真係比你笑死有命賠呀!!!!

阿金魚曾老啦, 聽唔到我地係度呼叫, 過幾年喎, 佢都食糧嘆世界啦, 理得我地喎!!!

仲有班高薪高官一樣, 佢地D 視野短得可憐, 短到睇唔到.

一千萬劣質人口充斥香港, 唉!!!! 我覺得金魚曾真係港英餘孽, 佢餓辛食胆, 整死香港, 等我地的大中國阿媽冇著數呀.

睇佢平時起勢咁做肥D 金魚, 又比豪華池過佢地就知佢係好豪爽啦, 不過唔豪比我地之麻.

不如我地諗下點樣可以交少D 稅仲好啦.

反對強積金, 反對老屈金(強醫金)~~~ 反對稍售稅, 總之要比政府的所有金都反對~~~~

大宅

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

我哋d 呀!

果然係"正苦"

禁止訪問

大宅

我....我.....我....C吾去呀~ .... 頭先我去同冥府呀凸頭會面商談我嘅身份証同居留權資格, 呀冥府凸頭話我太過勤力造工交稅,面皮又吾夠厚,加上我早兩日造左大慈善家派左我發夢發左達個十五億冥府銀紙俾班大懶蟲,搞到佢哋地府無人申請單程証, 話我破壞左冥府收取大懶蟲資格嘅規定喎,所以吾俾我入境冥府,之後我學啲死人議員搞抗議,我一個人拉住橫額遊行,我重訓埋街呀,跟住呀冥府凸頭頂我吾順,揾左兩個冥府保安局長加冥府入境處處長呀牛頭馬面再同我傾同接我嘅「要死請願信」, 跟住冥府兩位高官就話根據冥府「基本功」吾知第幾千條解釋俾我知,佢哋話冥府特區系吾會收香港肯拼搏肯做生做死維持自己生活嘅納稅人,佢哋要哩類人士有幾代同堂,之後佢哋更要安享晚年,弄孫為樂.而佢哋又根據吾知第幾萬條條例話佢哋真系只收貪得無厭駛呀公錢又要死去香港拎嘅大懶蟲.佢哋系話根據冥府法例又吾知幾多章第幾條,系屬於冥府嘅刑事案,等同呃人喎,所以由始至終佢哋冥府咁多位高官都吾肯批居留權同身份証俾香港嘅納稅人同自食其力嘅人 咁牛頭馬面就送我番黎香港捱世界兼納重稅養個班大懶人了....佢哋班冥府高官重話納稅人嘅壽命一定好長同身體健康,叫我哋吾好擔心咁多.........

香港嘅凸頭,你睇冥府凸頭幾好丫,吾會亂收人,揸正哂移民規則黎造....你真系要跟佢學下嘢...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我想問下如果生前奉公守法, 交足稅款, 擔屎唔偷食, 日後屎左落去冥府, 會唔會因為生前犯左超級贛居罪而被打入十八層地獄架?!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

你的悲慘故事,我會繼續追下去

sorry,我唔應該笑

原文章由 餃次子 於 08-4-3 21:55 發表
我....我.....我....C吾去呀~ .... 頭先我去同冥府呀凸頭會面商談我嘅身份証同居留權資格, 呀冥府凸頭話我太過勤力造工交稅,面皮又吾夠厚,加上我早兩日造左大慈善家派左我發夢發左達個十五億冥 ...

大宅

頭先系地府我就系學啲無懶議員嘈嘈共,又掛住叫囗號,跟住見冥府凸頭同個兩位冥府官呀牛頭馬面我死lur嘅時侯,我又學啲大懶蟲載面具加囗罩,即系雙層封住個面,好鬼焗咖(我面皮薄ma),吾記得左問哩個問題,吾怪得知呀冥府凸頭話面皮薄嘅人都吾入得冥府境,下次la,下次睇下邊條大懶蟲申請單程證去,我叫佢問下...但都吾駛話俾我哋知了,因為我哋太好人,養哩啲大懶人一家一世,我哋將來老了,一定會去極樂嘅地方,吾駛入十八層.只有佢哋先要炸.
原文章由 mclam 於 08-4-3 22:26 發表
我想問下如果生前奉公守法, 交足稅款, 擔屎唔偷食, 日後屎左落去冥府, 會唔會因為生前犯左超級贛居罪而被打入十八層地獄架?!

大宅

你重笑得落,原來哩幾年大派銀紙俾哩啲人系為左民調指數,即民意調查嘅%,為左哩啲數目字黎咁亂派我哋啲錢, 真系吾知講嘜好,民意調查只系隨機抽一炸電話號碼去訪問人,訪問完之後就計%,訪問一小拙人就代表哂民意?咁公吾公平?政府就系屈就系哩啲民意身上,有啲垃圾議員就系利用哩啲所謂民意黎玩手段,整死左大家都未知,呀凸頭同啲司長局長們,俾你去到民意100%高,但人民怨氣沖天,身為父母官嘅你哋,又於心何忍, 香港再系咁...真系無得救 .
原文章由 叮鈴 於 08-4-3 22:36 發表
你的悲慘故事,我會繼續追下去

sorry,我唔應該笑

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 餃次子 於 08-4-3 23:04 發表
頭先系地府我就系學啲無懶議員嘈嘈共,又掛住叫囗號,跟住見冥府凸頭同個兩位冥府官呀牛頭馬面我死lur嘅時侯,我又學啲大懶蟲載面具加囗罩,即系雙層封住個面,好鬼焗咖(我面皮薄ma),吾記得左問哩個問題,吾怪得 ...

唔係喎, 我收到風, 冥府話大懶人一家係陽間嘆慣食慣, 第時屎左落到地獄都一樣會受到貴賓式招待, 費事佢地發起 long 0黎上黎, 告到玉帝個樹就唔得掂! 反正個班贛居友, 生前都係被人魚肉慣, 屎左咪將佢地塞入各層既地獄囉! 家陣已經係一個是非不分既世界, 只要唔好比班食塞米議員落黎地府攪攪震, 過左海就係神仙 lu !! :;pppp:
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

通常都係官逼民反

大宅

系呀,冥府凸頭話好歡迎佢哋咖,話會即刻批冥府居留權同身份證,一入冥府就有冥府綜援十億,又有冥府公屋遊艇咖.至於班食塞米議員,呀冥府凸頭話已經做好預防嘅措施,就系佢哋一踏入冥府門囗,冥府局長同冥府入境處處長呀牛頭馬面會即刻帶佢哋去炸油鑊
原文章由 mclam 於 08-4-3 23:22 發表

唔係喎, 我收到風, 冥府話大懶人一家係陽間嘆慣食慣, 第時屎左落到地獄都一樣會受到貴賓式招待, 費事佢地發起 long 0黎上黎, 告到玉帝個樹就唔得掂! 反正個班贛居友, 生前都係被人魚肉慣, 屎左咪將佢地塞入各層既 ...

大宅

曾生所做一切都係想討好呀爺.
佢出賣香港人.

大宅

所以掉轉大契個句說話,呀曾生同啲食塞米議員,吾知邊個系人,邊個系鬼.
原文章由 kakahappy 於 08-4-4 00:01 發表
曾生所做一切都係想討好呀爺.
佢出賣香港人.

禁止訪問

大宅

為求自保,我帶哂所有錢番去呀爺處住 我吾要哩個蠢到死嘅老豆,分哂啲錢俾啲無懶.
原文章由 babesiu 於 08-4-4 00:58 發表
實情係祖國一方面要培養優秀新一代,所以要將劣質低水平人口好似泄洪咁排落香港,汰弱留強.另一面拖慢香港發展步伐,好等上海,深圳等大城市盡快趕上.廿年後內地城市各方面已同香港睇齊,甚至超越香港.而台灣到時亦可能已收復.咁香 ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至