烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

請問大家用D咩黎醃牛肉???

我用生粉﹑糖﹑豉油&少少酒黎醃...但唔滑....
但在街上買醃好的, 煮出來就好嫰滑...請問有咩橋妙?

大宅

原文章由 claudialuk 於 08-4-6 02:10 發表

我都係用豉油~生粉~少少雞粉~少少豪油~
但係0係炒果陣要好快手同埋唔好太熟....姐係炒一分鐘到上碟,
再炒完其實菜先~最後加埋牛肉快手炒一炒咁就可以食得嫁啦~
我覺得唔會好"鞋",會好味好多~因為口感好林...

等待驗證會員

謝謝! 好,等我再試下~

原文章由 *AnGeLa* 於 08-4-6 07:51 發表

我都係用豉油~生粉~少少雞粉~少少豪油~
但係0係炒果陣要好快手同埋唔好太熟....姐係炒一分鐘到上碟,
再炒完其實菜先~最後加埋牛肉快手炒一炒咁就可以食得嫁啦~
我覺得唔會好"鞋",會好味好多~因為口感好林...:wahaha ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 #1 claudialuk 的文章

其實所有肉類都要比小小水去醃,D肉會滑D!

等待驗證會員

OH...多謝分享, 我真係唔知....

原文章由 AMY19821109 於 08-4-6 15:10 發表
其實所有肉類都要比小小水去醃,D肉會滑D!

民房

原文章由 claudialuk 於 08-4-6 02:10 發表

你睇佢個blog,佢教d嘢幾好架!
http://hk.myblog.yahoo.com/tony-karen/article?mid=574
仲有佢有好多食譜post埋,學到好多嘢架!

水晶宮

落調味料既次序,應該最後個幾樣係:
水,豆粉,油.
落左油,d料唔會痴埋一齊,炒既時候快d散開,均勻d,易熟,就唔洗炒咁耐.
如果落左油先落水同粉來醃肉,d粉同水會被隔開左,入唔到肉,又係唔得架.

首頁

尾頁

跳至