論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我工人一日一個,系自地比佢,佢吾會自己攞黎食﹝包括其他小食、飲品﹞。

大宅

原文章由 twins214wy 於 08-4-6 16:15 發表
我工人一日一個,系自地比佢,佢吾會自己攞黎食﹝包括其他小食、飲品﹞。

生果放係枱上, 冇限佢, 但佢5食生果, 只食菜, 最初都好有耐性勸佢, 衣加放棄la......

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我發覺工人嘅對比都好大 gar。有 d 超大食,有 d 好似要減肥吾多食;有 d 工人好好,有d 又衰到死  :;pppp:

原文章由 大頭玲 於 08-4-6 16:23 發表

生果放係枱上, 冇限佢, 但佢5食生果, 只食菜, 最初都好有耐性勸佢, 衣加放棄la......

大宅

原文章由 twins214wy 於 08-4-6 16:30 發表
我發覺工人嘅對比都好大 gar。有 d 超大食,有 d 好似要減肥吾多食;有 d 工人好好,有d 又衰到死  :;pppp:

係呀, 所以中中亭亭就算, 不竟好好ge 只係少部分! 標準定得太高, 辛苦係自己!mouth:

別墅

生果

我每日比一個orange, 好彩先小人炸, 我賓賓黎左一個半月,非常大食。我講明她小食自己比錢買,她日日食D 野吳平架,跟我買個D差不多,我大肚,食好多生果,高鈣低脂奶,yogurt...她又買個D黎食。

如果她遲D表現好D, 我會買D snacks 比她,現時表現都係一般。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都係放係生果盤到, 無限佢食, 不過見佢都唔多吃, 有時佢比小朋友食生果時, 食埋淨番個d生果就算~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

伯爵府

我地會比工人放響自已櫃裏,我一早講明櫃裏的食物任食,其它的就要問過我地先。

我同老公都不太食零食,所以屋企除了餅同奶都無咩其它野食!

前兩日好凍個工人又吾著多件衫,有D感親。
我老公買了維它奶和橙給她,
第二日個工人吾舒服,作感冒,仲飲了兩包,第三日…咳…,
第四日,食埋橙,咳多左,我地即刻話咳吾食得甜野,凍野同橙Ga! 
第五日,我一時吾記得,比左杯蘋果汁她,今日咳到咩甘…

我好似害左她

珍珠宮

畀面勳章

我個菲姐都係一日一生果, 佢初來我屋企時,我同佢講過,生果佢可以自己攞來食,但佢無攞過,衣家要我每一日將d生果放係佢枱面,佢先肯食既。佢地食多d生果都好既, 唔使病又健全d麻。

水晶宮

I ask her to cut difference kind of fruits after dinner everyday and share with her.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)
kaho1219 該用戶已被刪除

別墅

生果呀小食呀無理,由佢食,但都唔係食好多牙膏牙刷我都提供埋,但比我發現連漱口水佢都用我的我就接受唔到,始終共用一支好似唔衛生!

男爵府

好媽媽勳章

我個印印都係甘.要我囉比佢先敢食..差d要喂埋佢食添呀.. mouth:
原文章由 sinnacat 於 08-4-6 20:12 發表
我個菲姐都係一日一生果, 佢初來我屋企時,我同佢講過,生果佢可以自己攞來食,但佢無攞過,衣家要我每一日將d生果放係佢枱面,佢先肯食既。佢地食多d生果都好既, 唔使病又健全d麻。 ...

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我俾工人自己拿生果, 我記得佢初黎時我問過佢, 佢話每日食一個. 暫時我睇到既都係每日一個, 佢多數食橙.

珍珠宮

我只提供三餐only~
唔會提供生果, 零食 & 飲品~
如果我買左好多生果, 我會分一個比佢~

唔好話我冇人情味, 就係因為我以前對工人太有人情味, 導致惨淡下場~~

別墅

我都係三餐.....有時有生果咪比佢食

唔係"馮止"的

侯爵府

好媽媽勳章

agree! It depends on the 工人!
My ex-bun bun is just like your 工人..... she always eating and eating (everything)...... And she say during eating, it is her rest (meal) time and she won't take care of the kids.
Therefore, I fly her.
The yan yan now I employ is OK. She feed my daughter for fruit 2 times every day. And each time, she will eat those the bb can't finish. e.g. my bb eat 1/3 orange and she will eat the other 2/3. Ofcourse, I allowed her to eat all the food my bb can't finish for not waste any food.

原文章由 Siuchoi 於 08-4-7 09:10 發表
我只提供三餐only~
唔會提供生果, 零食 & 飲品~
如果我買左好多生果, 我會分一個比佢~

唔好話我冇人情味, 就係因為我以前對工人太有人情味, 導致惨淡下場~~ ...

侯爵府

我工人都唔敢亂攞我d 野食, 我比佢先食

伯爵府

provide two daily

別墅

佢地食勁少野...有時都唔知比乜佢食.....

首頁

尾頁

跳至