自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

亞囝咁乖....你都飲得杯落la....

原文章由 餃次子 於 08-4-7 13:42 發表
我就系咁同佢講:「呀媽咪我好尊重你嘅諗法,一系你考到做尖子直碌入去hku,等你吾駛浪費兩年時間讀中六中七...」咁佢而家已經開始預備背末代會考嘅試題了... 我有時諗兩年後嘅嘢系咪要而家去做哩?都好 ...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

加拿大讀醫都係要 SECOND DEGREE, 我表弟係加拿大做醫生, 所以我知, 醫生係管理生命的人, 佢地入學要求好嚴, 唔會究其俾個靚仔做.

原文章由 ha8mo 於 08-4-7 14:23 發表
加拿大我唔知
美國我就知
我有同學係F6綠咭過左去
讀完個CHEM ENGG出來做左幾年ENGG
之後入哈爾濱佛教讀DENTAL
宜家晌美軍服務(因為入U資助學費合約規定)

...

[ 本文章最後由 Paris 於 08-4-7 14:36 編輯 ]
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

香港就黎都有個18歲既女醫生啦

原文章由 Paris 於 08-4-7 14:35 發表
加拿大讀醫都係要 SECOND DEGREE, 我表弟係加拿大做醫生, 所以我知, 醫生係管理生命的人, 佢地入學要求好嚴, 唔會究其俾個靚仔做.

禁止訪問

複式洋房

原文章由 晴B媽 於 08-4-7 11:08 發表
壓力, 源自家長自己。

其他人的project/美勞, 做到美倫美奐, 咁你地又怕自己失禮, 又走去花大量時間做個...............呢d是老師的原意嗎?

我就唔會去做無謂的功夫。 幫阿仔阿女做完, 拎個100分又點, 細路學到 ...

我都唔介意佢自已做個project幾多分,但老師可以嗎?老師都係人,學生成績係佢地爭取上位ge籌碼,我地睇得開,老師都未必得。

學校同現實社會一樣,我尊重老師,但唔相信「天下無不是的老師」呢一套。

[ 本文章最後由 River2004 於 08-4-7 17:14 編輯 ]

大宅

原文章由 鳳梨 於 08-4-7 09:30 發表
我唔覺以前辛苦過而家,
起碼以前唔洗一定要學樂器,
以前上半天, 好多時間用,
以前無咁多project做, 唔洗係屋企做美勞,
以前唔洗做網上功課,
以前學校無太多課外活動
以前d書無咁深...
以前英文oral去到中學先要考,
...

AGREE...

再者,每個小朋友的性格和才華都不一樣。唔可以有一定的學習法則。相同的經驗法係一個小朋友身上行得通,但未必係另一個身上可行。

多功課的學校對我的小朋友很不利。佢做功課雖然超級快,但勁討厭做。尤其係重覆抄寫的,還有是他根本已懂,覺得很容易的,但又要佢係咁寫,佢覺得簡直浪費佢時間。佢需要很多私人空間做佢自己鍾意做啲野,學佢想學的,還有發展佢自己擁有的才華。功課只做成佢的負累和減少他學習的空間。

不是每個小朋友都一樣。一些本身缺乏學習動機或自學能力的小朋友,我承認的確需要用功課和考試來增加他們的壓力。

伯爵府

畀面勳章

禁止訪問

大宅

我外家成個家族計埋呀餃仔、侄仔、姨甥女都系踏住哩兩界,唯有四個一齊掟佢哋出去,考到會考做尖子嘅,就好彩,334個兩個要系讀完中四就要走la 姑媽同呀姨我真系吾捨得佢哋, 但為左佢哋嘅前途,無辦法.......系哩一年俾較麻煩.
原文章由 awah112 於 08-4-8 00:20 發表

呢招得喎,起碼少d人爭。

禁止訪問

大宅

以前我哋做人仔女就天生天養,而家就憂佢哩樣個樣.
原文章由 awah112 於 08-4-8 00:41 發表

1,2年,跟過去當旅行囉,我朋友既老婆帶2個小朋友去英國,3個人既生活費高到就黎要賣咗香港層樓...

男爵府

好媽媽勳章

Absolutely agree.

另以前60,70年代的學生中英文程度都比現在新一代的學生為高.
現在的學生就連基本 26 個英文字母都攪不清

原文章由 鳳梨 於 08-4-7 09:30 發表
我唔覺以前辛苦過而家,
起碼以前唔洗一定要學樂器,
以前上半天, 好多時間用,
以前無咁多project做, 唔洗係屋企做美勞,
以前唔洗做網上功課,
以前學校無太多課外活動
以前d書無咁深...
以前英文oral去到中學先要考,
...

大宅

因為以前年代嘅人有錢嘅就有得讀,無錢嘅而有個機會俾佢哋讀,佢哋系好珍惜,而家教育系普及左,反而吾珍惜
原文章由 tingchichi 於 08-4-8 01:18 發表
Absolutely agree.

另以前60,70年代的學生中英文程度都比現在新一代的學生為高.
現在的學生就連基本 26 個英文字母都攪不清

子爵府

醒目開學勳章

唉!我都係度重讀小一
明明清明大家都要去拜祖先,一個家庭要拜兩邊架嘛咪起碼要分兩日去啦係咪?
呀女竟然要做六樣功課同抄寫星期三、四要背默書範圍
天哪!我仲係兩公婆返工o既,都唔知點解要咁夾硬令到小朋友討厭讀書,淨係要寫寫寫...
仲要玩埋咁多閱讀報告、課外資料搜集...大佬呀,小一咋!佢識鬼做咩?咪又係我半夜做?(我放假先見到個女o架咋!點陪做呀?)補習社淨係教做書本上功課,理鬼你咩搜集咩?真係激鬼C...

Sorry 呀大家,借個位來發洩下

大宅

原文章由 LokYauYau 於 08-4-7 11:15 發表
或者我真係落伍,我覺得香港教育靠做功課、上網,考試去培育一班小朋友,究竟會走出幾多個醒目仔來? 我覺得間間學校鬥俾功課多俾功課深,最好一隻字都5識做,間學校就至巴閉,有d病態!

7days x 14hrs (i.e. excluding 2 h ...

講得好、講得好、

別墅

我都想'讀書不是求分數',但係小一時被老師婉轉地照肺,話的XYZ報告可以協助下小朋友,成績可以好的,平均成績(c+),好明顯個老師都知成堆報告無家人參予.

現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

別墅

我出題應該係話最憎的xyz報告,資料收集,資料評論,...............
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

首頁
34567...10

尾頁

跳至