母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為開刀生阿b, 頭2日o向醫院阿B 都係食奶粉, 跟住埋身餵+補奶粉1日, 跟住回家後食了1日全奶粉, 1日breastfeed, 但奶量好少, 阿B 好似食唔飽同埋有乳頭混淆, 唔太識食人奶, 而家pump 出黎比佢食, 但pump 兩邊成個鐘都係得2oz, 今日已經係第7日, 得咁少人奶, 係咪收奶既先兆?點算好.........HELP!!!

男爵府

你應該係未上奶, 你試0下飲多 d 木瓜魚湯, 另外可唔可以全 BF 唔補奶粉? 我知會好辛苦, 不過咁樣係最有效既上奶方法, 同埋可以防止阿 B 有乳頭混淆.

初生 BB 好多時都好似會食唔飽, 因為佢0地胃仔細, 呢頭食完, 個頭好快又要食下一餐, 唯有餵密D. 你有無人同你坐月? 你要爭取時間多 D 休息, 食飽D, 咁樣都會幫助上奶.

努力! 加油!

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

是呀,初生b好易nipple confusion,在醫院餵奶粉姑娘都仲可以用cup feed~~ 我出院頭10日都全埋身,第5日左右開始上奶...約2week頂唔順捱眼訓就開始試俾屋企人用奶樽餵泵奶,我用NUK都冇nipple confusion~~ 你捱多一排全埋身等上左奶先啦...同埋初生b食2安都差唔多架啦,唔使驚最多食密d,總之每天keep到有6條勁濕片片就Ok...

原文章由 Carman1112 於 08-4-8 23:28 發表
你應該係未上奶, 你試0下飲多 d 木瓜魚湯, 另外可唔可以全 BF 唔補奶粉? 我知會好辛苦, 不過咁樣係最有效既上奶方法, 同埋可以防止阿 B 有乳頭混淆.

初生 BB 好多時都好似會食唔飽, 因為佢0地胃仔細, 呢頭食完, 個 ...

別墅

我好擔心呀, 因為阿B今日返健康院時, 醫生話太蔩, 所以要入院照燈, 醫生話佢食得太少, 同埋本身佢有G6PD Deficiency, 所以會易黃d, 而家佢留院, 又無得埋身餵了, 所以就pump, 但每次都係得好少好少, 如果全人奶, 係咪個幾鐘食一次?同埋好多時, 埋身餵, 佢飲兩啖, 就發脾四, 唔知係咪飲唔到, 而我一邊乳頭已經損左了, 好無助!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

放心, 初初係咁架, o的奶量係少o的, 慢慢上好奶就多架喇..........

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我岩岩開始餵既時候頭一個禮拜得果20ml, 兩個禮拜先得40..
真係要慢慢黎架..同埋比bb啜多d就會上多d架啦..

努力呀.

男爵府

唔洗太擔心, 飲人奶係會易黃d, 我個囡囡之前都係咁, 同埋出生後第6-8日係最黃既, 照1、2日燈就會無事。

你 nipple 損咗, 可以買 medela 既羊脂羔, 好好用, 我之前都係用佢, 同埋餵奶時唔洗抹掉, 因為係可以食得既。

因為你俾過奶樽佢飲, 所以佢食人奶時會發脾氣, 我出院返到屋企都係用杯餵, 慢慢餵就得, 你 bb 照燈, 有無叫醫院姑娘幫你用杯餵呀?

有問題就上0黎傾啦!呢到有好多奶媽都會幫你0架!

Add oil!

別墅

回覆 #1 Carman1112 的文章

我諗住用杯餵, 但個姑娘話危險, 又話而家d奶咀已經做得好似人既 nipple咁, 話唔會有 nipple confusion喎!

別墅

咁你有冇補奶粉?

原文章由 adakitty 於 08-4-9 10:13 發表
我岩岩開始餵既時候頭一個禮拜得果20ml, 兩個禮拜先得40..
真係要慢慢黎架..同埋比bb啜多d就會上多d架啦..

努力呀.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊