跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知有幾多位媽咪將會交 bb 比工人湊呢 ???
你地又交咗 bb 比工人湊未呢 ???

我將於 5 月尾返工 ..
但依家都唔想交 bb 比工人湊 ..
因為發覺自己好唔捨得 ..
依家日日湊住囡囡 .. 都有諗過做全職媽咪 ..
但現實又唔可能 .. 為咗呢件事 ..
我都喊過喇 ..

唔知有無媽咪同我一樣呢 ..

大宅

好媽媽勳章

我都係請咗工人,由我出院開始,已經好多野係同工人分工合作啦......

有人幫手都好既,有時我想訓下又可以叫工人同我睇住......日日鬼咁多野要手洗,重由漏左屎既褲.....等等.....冇工人,我估我會好忟憎好多脾氣......

我過埋端午至返工,暫時都未唔捨得住,反而覺得放產假真係悶到癲,應該冇乜機會做全職媽媽.....重有一樣野,麥玲玲話我個仔要俾人湊......我咪當信下囉.....
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

大宅

想問吓你哋請咗印/菲/泰,哪一國家呢?我都係頂唔順依家揾緊工人呀!!

大宅

我係工人揍,但99會過黎睇住
我工人係印印黎的.

原文章由 bobo-ma 於 14 4 2008 13:52 發表
唔知有幾多位媽咪將會交 bb 比工人湊呢 ???
你地又交咗 bb 比工人湊未呢 ???

我將於 5 月尾返工 ..
但依家都唔想交 bb 比工人湊 ..
因為發覺自己好唔捨得 ..
依家日日湊住囡囡 .. 都有諗過做全職媽咪 ..
但現實 ...

別墅

我都覺得係呀 .. 有工人幫吓手執頭執尾 .. 真係方便好多 ..
但依家開始有 d 唔捨得 .. 同埋我依家都未開始比工人湊 ..
所以有 d 擔心囉 ..

係呢 .. 咁你地係咪 bb 一返到就比工人湊呀 ???
會唔會我遲咗比工人湊 .. 所以無乜信心呢 ???

原文章由 MC陳師奶 於 08-4-14 14:06 發表
我都係請咗工人,由我出院開始,已經好多野係同工人分工合作啦......

有人幫手都好既,有時我想訓下又可以叫工人同我睇住......日日鬼咁多野要手洗,重由漏左屎既褲.....等等.....冇工人,我估我會好忟憎好多脾氣......
...

別墅

我都請o左印印, 真係好彩請o左工人, 如果唔係都唔知點頂: 因為真係太多家務要做喇.

其實乜o野叫做交俾工人湊?因我餵人奶, 所以出院後BB大部分時間都係跟我, 但工人有湊NB經驗, 所以反而係工人幫BB沖涼, 我到宜家成40日都未幫過小B沖涼, 而工人都好有心機, 有時佢仲清楚小B需要乜.

大宅

bobo-ma
我果個係印印, 12月已經要佢來我家準備一切了

我同你的感覺exactly 一樣 , 比工人湊我真係好唔想, 好唔捨得, 同埋 "我直情唔想工人掂我個bb", 開頭佢問我可唔可以抱bb 我都say no

我bb 40日人仔, 佢滿月果時我都仲未肯比工人抱b b 架, 我老公就叫我放手, 我亦cry 過好多次, 我 "簡直就係好憎佢抱我個baby 添" 好多人叫我放手, 一諗到自己要返工, 就知道要好好利用last 呢 4星期 去睇緊d 個工人,好無耐呢!! 但老公講得arm , 要用呢 4 個星期 比工人同b b 產生感情, 等工人多d b b 及愛護佢

但當然, bb一回家, 所有b b 要洗嘅野甚至開奶都早已教哂 及靠哂 工人去做! 就連沖涼, 我在第2星期已經交比工人去做, 起碼自己可睇住佢有無出錯, 但佢學沖涼第一日, 我見佢掂我個bb , 我直情喊左出來, 我真係好唔想有人掂我個女, 我問過其她朋友, 佢地全部人都同我一樣想法, 好彩,,, 呢d 想法係 正常嘅!!

但講真, 點可以唔交比工人丫, 我真係好想轉全職媽咪, 但真係不可能呢

別墅

原來好多媽咪都係同我一樣....我老公仲話我要快O的比工人湊, 但我真係唔捨得及信唔過, 我都係印印, 話有湊nb的經驗, 但我見佢做O野好似成日冇咩記性印以驚.....但呢幾日我開始比佢餵奶及外出覆診幾個鐘後先反, 都OK, 但成日電回家check O下...開頭工人同我爭BB, 我心情幾down又冇出聲, 之後唸唸O下我係太太, 點解我唔可以抱BB, 我話佢, 姐姐....你抱O左半日啦, 我都好想抱, 你唔好霸住BB比太太抱你做O野, 你唔好order我, 唔比我抱先得O架, 佢唔好意思比番我, 我話你做O下家務, 其實佢都係好錫BB的, 但我唔捨得, 死都想自己攪BB. 我6月上班, O依家開始放少少手比佢, 自已看實佢點湊, 有咩唔滿意提提佢點做. 我都怕我上班之後成日心掛掛........

大宅

我一早放左手俾工人照顧bb

我今個月尾就要返工,工人二月尾到左,本來都諗住至少等大隻妹滿月時先俾佢惦架,但實情俾工人湊又唔係咁大問題,或者我好彩遇到個都叫幾好既賓賓......賓賓有個6歲大既女,佢湊b叻過晒我地每一個人,我地暗地裡幫佢起左個名叫佢"師祖"添呀!反而我唔係太鐘意奶奶成日霸住大隻妹唔放,好似個女係佢生咁 有左賓賓,家務又唔使自己落手落腳做,朝早六點個餐又有佢幫手餵奶,呢兩日手傷殘左,都叫做有人代我抱住大隻妹唔驚大隻妹無人照顧呀(奶奶仲開心到話:"好野,無人同我爭抱阿b喇!"...... )仲有,有左賓賓,大隻妹肚仔谷住d氣,都係賓賓教番我地轉頭點樣放阿b係枕頭度同佢按摩排氣咋!每日同阿b沖涼都係佢搞惦,我試過一次同阿b沖涼,可能係我隻手痛啦,真係好痛好唔得~~雖然係賓都大致ok,但唯獨是一樣野我唔係太鐘意囉,就係成日抱住大隻妹搖下搖下咁,搞到大隻妹已經變壞左喇 返左工後,一個賓賓,一個奶奶,兩個人成日抱住大隻妹,我唔係唔捨得阿b俾佢地抱呀,係擔心日後好難教咋!

別墅

原來都有咁多 mami 同我一樣 ..
yanyan08 .. 我同你的想法真係一樣 ..
雖然我都有叫我媽 & 99 來幫手 ..
不過我又唔可能要求佢地係我出門口之前就到 ..
到我放工先走架嘛 ..
而且 .. 我依家都仲未返工 .. 我 99 已經勁唔準時喇 ..
有時仲同我講唔來幫手添 .. 所以都係要交比工人 ..

心中有多唔願意都要放手 ..

原文章由 yauyau08 於 08-4-15 23:38 發表
bobo-ma
我果個係印印, 12月已經要佢來我家準備一切了

我同你的感覺exactly 一樣 , 比工人湊我真係好唔想, 好唔捨得, 同埋 "我直情唔想工人掂我個bb", 開頭佢問我可唔可以抱bb 我都say no

我bb 40日人 ...

大宅

原文章由 sharkcaca 於 08-4-16 00:59 發表
  我今個月尾就要返工,工人二月尾到左,本來都諗住至少等大隻妹滿月時先俾佢惦架,但實情俾工人湊又唔係咁大問題,或者我好彩遇到個都叫幾好既賓賓......賓賓有個6歲大既女,佢湊b叻過晒我地每一個人,我地暗地裡幫佢起左個名 ...

睇左有部份媽咪已經交托比工人湊係好事, 我諗我要好好改變一下自己嘅思想了, 真係唔放手唔得
我睇好多文章及書, 其實當b b cry 或者有需求時, 有人抱 b b 係好事, 好似話等佢地有正面的思想, 大大下唔會成日要人抱架, 唔會難教, 放心吧!

伯爵府

I have have my maid looked after my son after I return work too.

My 99 wants to come to my house to look after my son with my maid but I don't want to because it uis hard to ask her to leave....

子爵府

原文章由 keroro_ct 於 08-4-15 17:51 發表
我都請o左印印, 真係好彩請o左工人, 如果唔係都唔知點頂: 因為真係太多家務要做喇.

其實乜o野叫做交俾工人湊?因我餵人奶, 所以出院後BB大部分時間都係跟我, 但工人有湊NB經驗, 所以反而係工人幫BB沖涼, 我到宜家成40 ...

我都係請o左印印幫手湊b & 做家務.
日間我協助工人湊b, 晚上我自己負責湊B,
老公要返工, 盡量都唔使佢幫手.

複式洋房

我都有誌想過做全職媽咪, 但已經請咗賓賓, 我唔可以番轉頭, 我都要依家放手俾佢湊BB, 我好明白之前有個媽咪話個工人唔係好掂, 成日都唔記得嘢, 因我個賓賓都係, 結果我真係花好多心思, 例如 giver her tests, 同心理輔導俾佢, 才可以漸漸俾佢深夜湊BB, 餵奶, 掃風.. . 起初,我每次都睇實佢, 依家比較放心一點, 如果唔係咁做,我下星期要返工, 我唔可能日日瞓唔夠就番工. 不過, 我已和工人講清楚 : 每日都係由爸爸或媽媽洗澡, 我們放工後, 我們湊BB, 賓賓要做家務, 咁就可以錫番bb (無咁唔捨得bb), 同埋自己同bb 洗澡會了解bb有無損傷,同病痛

大宅

我個工人都好無記性!

你地工人肯唔肯同你餵夜奶?幾點起身同幾點訓?

子爵府

原文章由 cherrychris 於 08-4-16 22:13 發表
我個工人都好無記性!

我個工人肯同我餵亞B食夜奶
不過佢都係早上6點幾起身, 晚上通常10:30左右訓.

我會叫佢下午訓返個幾鐘, 不過唔係晚晚都要佢幫手餵夜奶.
隔晚幫手會好d, 因為有一次印印同我講佢很攰,
晚上聽唔到亞B叫.

我自己都試過聽唔要亞B叫, 係老公話比我知.
我個亞B一晚食3次夜奶! 1:00 / 3:00 / 5:00.....
如果全部由工人負責, 佢日間一定無精神做野!

別墅

係呀 .. 我地都要學吓放開心情 .. 同埋放手 ..
希望我地都成功啦 ..

原文章由 yauyau08 於 08-4-16 12:11 發表

睇左有部份媽咪已經交托比工人湊係好事, 我諗我要好好改變一下自己嘅思想了, 真係唔放手唔得
我睇好多文章及書, 其實當b b cry 或者有需求時, 有人抱 b b 係好事, 好似話等佢地有正面的思想, 大大下唔會成日要人抱 ...

複式洋房

嘩, 我們都係自己或工人起兩次身餵b, 因晚間可以隔4個鐘才餵佢, 當然,如果阿b唔夠4個鐘肚餓叫醒,都要餵佢. 依家我個工人每晚半夜都起身換片,餵奶.

我唔係成日抱b, 佢大喊就抱, 不過有時見佢少少不滿都會抱.

大宅

原文章由 cherrychris 於 08-4-16 22:13 發表
我個工人都好無記性!

個個工人都無記性!! d 印印 仲好 dirty 添呀, 我同老公都不知check 佢 check 得幾辛苦, 原來佢地唔識 "抺屎" 又唔識用濕紙巾
抺來抺去都係用tissue 同一位置抺咋!!!

我工人肯餵夜奶, 其實佢根本無得選擇呢! 頭幾個week, 全都係我自己湊, 夜奶都係我自己餵, 之後慢慢由早上第一餐奶放手比佢開始餵,, 試過幾晚, ar b 喊佢都聽唔到, 我無所謂, 因為我聽到就得la, 點知我老公話如果我返工.. 無可能晚晚靠我地自己 "幫佢" 湊 bb 喎, 我老公仲嚇佢, 如果佢某一晚聽唔到b b 喊, 而且我同老公都起埋身湊緊 b b 而佢仲瞓緊 的話,,, 就請多個姐姐幫佢 湊b b, 新姐姐湊得好的話, 就叫舊姐姐返印尼 自呢句野一出口, 姐姐就次次都聽到 b b 喊了, 不過而家 我 ar 女 都好少 深夜 喊, 我其實都唔介意夜晚湊 囡囡呢

[ 本文章最後由 yauyau08 於 08-4-17 23:22 編輯 ]

大宅

原文章由 PandaVV 於 08-4-16 22:32 發表

我個工人肯同我餵亞B食夜奶
不過佢都係早上6點幾起身, 晚上通常10:30左右訓.

我會叫佢下午訓返個幾鐘, 不過唔係晚晚都要佢幫手餵夜奶.
隔晚幫手會好d, 因為有一次印印同我講佢很攰,
晚上聽唔到亞B叫.

我自己 ...

哇,,, 1:00 / 3:00 / 5:00.....
你ar b 係咪飲人奶? 如果奶粉, 為何會咁密呢? 佢而家飲幾多安奶? 我地都怕姐姐及自己辛苦, 所以早在上幾個week 調返好d 飲奶時間, 之前 3 小時一次, 真係辛苦左小小啊, 而家 4小時就好好多. 我覺得你地好辛苦, 每2小時一次, 敢咪無時間去做家務囉?

首頁

尾頁

跳至