跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚 ar 囡 喊到無停, 工人問我可否抱 b b, 我say no, 之後我地 dinner, 囡囡仲喊 (唔g 係咪怕大風, 因而家 1號風球) 我老公叫工人抱 b b, 無計啦, 又係果句, 要開始放手, 我食完之後想行去工人度抱b b, 點知我老公叫停我, 話比工人抱, 我當時真係想喊, 個女係我的, 為何唔比我掂呀女? 老公見我就黎喊, 先叫工人比返個女我

生完女之後, 我工人其實係知道我會成日鬧佢, 又知道我會成日喊, 所以佢先無放在心內, 我都怕佢對囡囡差而無人知 , 昨天起, 我就開始對姐姐 "鬧小 d" , 因為我5月返工了, 我怕佢做得唔開心, 對我個女不好!!!!

[ 本文章最後由 yauyau08 於 08-4-17 23:32 編輯 ]

大宅

凡事看開一點

我知你係鍚bb,緊張bb,我地每一個媽咪都係,但你既表現似乎過左一點火位......可能產後你情緒唔太穩定,又可能你未有途徑抒發不滿所致。
  印印比賓賓蠢,你係請佢之前應該已有心理準備,更何況請工人都係講彩數,好彩既請到個話頭醒尾,唔好彩既任何可能都會隨時發生。但無論請返黎既工人係點樣都好,一開始我地就應該要用心&耐性去教佢,令佢明白我地既要求。主人、工人都係人,你希望佢點對自己&屋企人時,亦都要檢視自己點樣對佢。講禮貌、講道理、關心佢......點解我地可以咁樣對待自己身邊既親人同朋友,但偏偏就唔可以以相同既態度對待離鄉別井到外地打工既佢呢?當然,好有問題既工人例外,假如你遇到咁有問題既工人,按道理都會換左佢。今日已經係18號,你自己計下距離返工既日子仲有幾多日?你對佢唔好,係咪真係想返工時每日提心吊膽諗佢今日又會點樣刻薄阿b?趁尚可以扭轉形勢,唔好再維持現狀喇,你真係有必要學習點樣放低。
  湊b只不過係我地學做媽咪既起步點,凡事睇唔開,第二時阿b長大後有咩事發生既話,辛苦既只會係我地自己,但辛苦並唔等於可以解決問題。

原文章由 yauyau08 於 08-4-17 23:29 發表
今晚 ar 囡 喊到無停, 工人問我可否抱 b b, 我say no, 之後我地 dinner, 囡囡仲喊 (唔g 係咪怕大風, 因而家 1號風球) 我老公叫工人抱 b b, 無計啦, 又係果句, 要開始放手, 我食完之後想行去工人度抱b b, 點知我老公 ...

大宅

其實我唔係好明白, 點解佢一掂你bb你就喊呢?
不如你諗清楚咩原因
係咪怕佢烏糟? 怕佢對你bb唔好? 怕佢搶左你bb? 怕bb認佢唔認你?
其他人抱bb你又想唔想喊?

你諗清楚原因, 如果佢做得唔好, 你咪教佢囉
而家仲好早, 如果你怕佢搶左你bb, 怕bb認佢唔認你, 你就細心睇住有冇咁情況, 早d補救

如果你係每個人掂你個女都會喊, 咁你真係更加要比多d人抱佢, 平衡一下心理, 咁你會無咁辛苦

工人係你既幫手, 你一定要train到佢幫到你手, 同時要放手比佢先得, 唔知你多唔多去"論盡家傭", 請到好工人唔容易, 而家佢對bb咁關心, 你更加要珍惜同建立好關係, 佢體諒你而家成日鬧佢又成日喊固然好, 但無論咩人都有可能好記仇架

我唔知你地請人湊newborn易唔易, 我個frd仲有3個月就黎生, 佢話好難請

我自己有個工人間中黎(由另一間屋過黎老公公司宿舍)幫手, 我見佢好有愛心咁tum我女女, 我都好開心
不過我覺得有好多野要"教佢跟我模式"做, 例如簡單到換片, 佢好細力咁印女女patpat, 我會覺得唔乾淨, 又或者捉唔實佢對腳......我覺得要花時間去教佢, 如果你地未比bb工人湊, 更加要預時間去教
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

大宅

原文章由 sharkcaca 於 08-4-18 00:09 發表
  湊b只不過係我地學做媽咪既起步點,凡事睇唔開,第二時阿b長大後有咩事發生既話,辛苦既只會係我地自己,但辛苦並唔等於可以解決問題。

係呀, 所以我唔會將我所有既專注力比哂bb, 一人獨佔佢
所以d親戚想餵奶, 抱佢, 我都好歡迎(當然我怕寵壞佢要成日抱就麻煩), 多人錫bb係好事

我朋友就好憎佢6299見個bb, 抱bb.....又話bb係佢生既, 係佢既......咁樣好唔健康, 兩方面都會有好大壓力

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

別墅

yanyan08 .. 我覺得你夜晚可以自己湊返 bb 喎 .. 一來可以一解你返工時湊唔到的失落感 .. 而且都可以比工人休息吓 .. 做家中的雜務 ..

我依家都開始緊將 bb 交比工人 .. 由 10:00 至 18:00 .. 因為我份工好準時放工 .. 通常都會 19:00 就返到屋企 .. 咁依家都當實習咁 .. 要工人學習係我觀察之下照顧 bb ..

我反而覺得你唔好太壓制自己唔好去照顧 bb .. bb 始終都係你的 .. 工人係幫照顧 bb 的 .. 你幾時想抱我可以 ..

我唔係話之前 2 位 mami 唔岩 .. 不過係依家你未習慣之前 .. 我覺得唔好太迫自己呀 .. take care

子爵府

原文章由 yauyau08 於 08-4-17 23:25 發表

哇,,, 1:00 / 3:00 / 5:00.....
你ar b 係咪飲人奶? 如果奶粉, 為何會咁密呢? 佢而家飲幾多安奶? 我地都怕姐姐及自己辛苦, 所以早在上幾個week 調返好d 飲奶時間, 之前 3 小時一次, 真係辛苦左小小啊, 而家 4小時 ...

1) 你ar b 係咪飲人奶? 如果奶粉 ?
人奶 (少於3餐) + 奶粉

2) 為何會咁密呢?
食飽後吐奶! 有時d 奶係喉嚨唔上唔落, 一定要d奶吐返出來
或是 落格. 吐左d奶後, 又唔食. 好快又吐餓, 大哭要飲奶!

3) 佢而家飲幾多安奶?
亞B 個半月, 應該要食4安. 不過多數只飲3安. 有時只飲2安!
仲要睇下有沒有上述情況出現.

大宅

原文章由 bobo-ma 於 08-4-18 11:31 發表
我反而覺得你唔好太壓制自己唔好去照顧 bb .. bb 始終都係你的 .. 工人係幫照顧 bb 的 .. 你幾時想抱我可以 ..

我唔係話之前 2 位 mami 唔岩 .. 不過係依家你未習慣之前 .. 我覺得唔好太迫自己呀 .. take care

我反而覺得你唔好太壓制自己唔好去照顧 bb .當然無需要.
bb 始終都係你的 .. 工人係幫照顧 bb 的 .. 你幾時想抱我可以 .. 絕對係

我唔係話之前 2 位 mami 唔岩 .
你無, 不過你同我地講既野無抵觸. 不過係依家你未習慣之前 .. 我覺得唔好太迫自己呀 .. take care

大宅

好多謝大家的回應啊!
我只係見到工人掂我bb 時先喊, 其他人我就好歡迎, 我感覺好似 b b 會 比工人搶走, 我要在我放假期間必定要比 b b 習慣我的氣味, 習慣我的一切, 免得佢認錯媽媽, 所以我之前唔比我工人掂b b 就係這原因, 亦可能係產後荷爾蒙影響關係, 才那麼容易喊

同大家講完之後, 真的開心及放鬆了許多

bobo-ma,, 我今日第一次幫b b 沖涼, 感覺好warm, 我同老公講, 以後等我放工回家由我沖涼, 等我親子, 佢都話好!

<我反而覺得你唔好太壓制自己唔好去照顧 bb > 係呀, 你講得好arm, 我真係會壓制自己去照顧bb, 要被迫讓比工人去照顧, 咁又係, 我想抱咪抱law, 其實我要同老公好好傾下呢方面

[ 本文章最後由 yauyau08 於 08-4-18 23:35 編輯 ]

大宅

原文章由 yauyau08 於 08-4-18 23:32 發表
好多謝大家的回應啊!
我只係見到工人掂我bb 時先喊, 其他人我就好歡迎, 我感覺好似 b b 會 比工人搶走, 我要在我放假期間必定要比 b b 習慣我的氣味, 習慣我的一切, 免得佢認錯媽媽, 所以我之前唔比我工人掂b b 就係 ...

原來係咁, 而家咁早, 你可以mon實, 唔好比呢個情況發生囉
咁你有冇買high chair呢? 平時我會將bb放high chair, 唔洗抱, bb喊時可以搖下佢, 有時都止到喊
咁你工人咪少d機會抱bb囉

我工人都係o係bb喊時走埋去睇下bb, 又或者搖下佢
因為有時佢清潔緊, 我就唔想佢立即抱bb, 因為怕佢個身唔乾淨

anyways, 我同sharkcaca都係關心你(我相信佢都係), 無其他意思

別墅

朝日太太 .. 你有買 high chair 呀 .. 我都有呀 .. 不過我唔敢比工人用呀 .. 我驚佢會行開咗 .. 同埋到第時 bb 識反身會好危險 ..

我有買網床 .. 每朝會放 bb 係網床 .. 如果 bb 喊果時就輕輕力拍吓心口 .. 同佢講吓野 .. 唔得先抱佢 .. 不過學你話齋 .. 好驚工人清潔緊果時就走去抱佢架 .. 所以同佢講一定要洗手 ..

其實大家上來 bk 網都係交流吓心得 .. 好多都係新手 mami .. 大家傾吓會對情緒好 d 架 .. 相信個個都真係出於真心關懷的 ( 如果唔係都唔會打咁多字啦 ) ..

原文章由 朝日太太 於 08-4-19 00:30 發表

原來係咁, 而家咁早, 你可以mon實, 唔好比呢個情況發生囉
咁你有冇買high chair呢? 平時我會將bb放high chair, 唔洗抱, bb喊時可以搖下佢, 有時都止到喊
咁你工人咪少d機會抱bb囉

我工人都係o係bb喊時走埋去睇下b ...

別墅

係呀 .. 同佢地沖涼真係幾開心架 .. 手仔腳仔郁郁 .. 佢地又 enjoy .. 沖完涼就飲奶 .. 之後又係自己的懷中瞓覺覺 .. 真係好開心架 ..

原文章由 yauyau08 於 08-4-18 23:32 發表
好多謝大家的回應啊!
我只係見到工人掂我bb 時先喊, 其他人我就好歡迎, 我感覺好似 b b 會 比工人搶走, 我要在我放假期間必定要比 b b 習慣我的氣味, 習慣我的一切, 免得佢認錯媽媽, 所以我之前唔比我工人掂b b 就係 ...

複式洋房

Finally decided to change my plan...

I hired a 印印 to take care of my baby after I return to work, and have my mom and 99 take turn to come watch her in the afternoons . But now, I have to compromise and decided to move closer to 99 and let 99 be the care giver... my 印印 is ok and loves the baby, but a bit slow (perhaps due to language problem), I just can entrust her 100% with the little one. sigh... we love our home; the seaview, the summer breeze... it's a pity that we spend not even a yer here...will miss it dearly...but for the peace of mind, gotta make some sacrifice as now bb is the 1st priority. (it's not the end of the story neither as I'm sure 99 will give me headache over the bb too... =b)

大宅

原文章由 bobo-ma 於 08-4-19 10:43 發表
朝日太太 .. 你有買 high chair 呀 .. 我都有呀 .. 不過我唔敢比工人用呀 .. 我驚佢會行開咗 .. 同埋到第時 bb 識反身會好危險 ..

我有買網床 .. 每朝會放 bb 係網床 .. 如果 bb 喊果時就輕輕力拍吓心口 .. 同佢講 ...

佢會lock安全扣架, 而且bb未識轉身, 唔怕!

男爵府

產假已結束! 今天第一天上班有點不習慣, 另外, 當然有諗 BB 同埋工人, 又唔知工人係唔係真心真意對待 BB , 原本已諗好裝 IP-cam , 點知 .... 我朋友唔係好識, 最後裝唔到 ! 我朋友話 Panasonic D cam 好複習, 我朋友都好好人, 佢再問朋友借多一支 cam 比我 , 但只成功一半, 可以在屋企睇到野, 但對外仍未知成功與否 , 等我明天返工試下先

別墅

我有裝 ip cam 呀 .. 有咗睇住工人 & bb .. 自己真係放心 d 架 ..
不過我依家覺得用 ip cam 有個唔好處 .. 就係無得收音 ..
所以依家睇緊另一隻 cam .. 可以收音的 ..
同埋叫老公打電話去問過 .. 佢會有人上門裝的 ..
依家等睇埋佢個 demo 先決定買唔買 ..

原文章由 chanhiushan 於 08-4-22 23:37 發表
產假已結束! 今天第一天上班有點不習慣, 另外, 當然有諗 BB 同埋工人, 又唔知工人係唔係真心真意對待 BB , 原本已諗好裝 IP-cam , 點知 .... 我朋友唔係好識, 最後裝唔到 ! 我朋友話 Panasonic D cam 好複習, 我朋友 ...

首頁

尾頁

跳至