在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢度個個媽咪都要返工 ..
相信好多媽咪都會交個 bb 比工人湊 ..

我係 3 月生咗個囡囡 .. 依家自己一手一腳湊 ..
而家中都有工人 (印印) .. 但將來我要交個 bb 比佢湊 ..
心中就有極大的不捨得 .. 好想自己湊 ..
但現實又唔可能 .. 為咗呢件事 .. 我都喊過喇 ..

唔知呢度 d 媽咪 .. 當初有無同我一樣的情況呢 ..
最後 .. 又係點解決呢 ..

大宅

你啱啱生完bb,唔捨得係好正常喎,咁你自己一手一腳湊,有冇試吓俾工人幫手照顧bb,初頭梗係唔放心,但你依家仲放緊假,係屋企都可以睇下工人湊成點,工人湊bb有咩唔妥,你都可以糾正佢呀,咁過一排,你就唔會咁緊張,同埋我哋啲working ma,有幾唔想、幾唔願同幾唔捨得都要放手俾工人湊,係幾無奈嫁, 如果你經濟許可,不如試下做full time ma。

原文章由 bobo-ma 於 08-4-14 13:54 發表

而家中都有工人 (印印) .. 但將來我要交個 bb 比佢湊 ..
心中就有極大的不捨得 .. 好想自己湊 .. ...

別墅

原文章由 bobo-ma 於 08-4-14 13:54 發表

心中就有極大的不捨得 .. 好想自己湊 .. ...

唉我想每一個媽媽都不捨得的了不是你太緊張~€

想自己安心又不可以不返工的~你可以試下叫你媽或99幫你看下個工人一陣等工人不可能剑偷懶再比工人湊人~自己咪安心小小~~

如果都是好不捨得的你要好好考慮不要工人自己湊的了~~

努力啦~~

別墅

唉, 我到而家, 個女19個月...都仲唔捨得. 因為唔想miss佢任何一個長大時的moment...因為< 佢地學野真係好快, 好amazing...每天都發現佢新既野
不過, 我最近的體會是, 如果比我日日都對住佢; 可能根本發覺唔到佢地成長的moments有幾珍貴, 只會麻木....而且< 個感覺係無o甘開心, 因為日日對住佢地都好勞氣下...不如, 盡量希望工餘都比Quality Time 佢地仲好...我個阿姐都同我講...其實最緊要係比到Quality Time 佢地, 好似堅持每日同佢沖涼啦, 因為佢沖涼時係好開心...大家唱下歌仔o甘
我就唔得, 因為我夜返. 加上佢沖完涼次次都發din,所以我簡每日同佢好比心機地玩/睇書/睇thomas....總之, 響你可以做到底下比quality time佢

首頁

尾頁

跳至