自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

(星島)04月17日星期四05:30AM
(綜合報道)

(星島日報報道)政府近年鼓勵市民舉報濫用綜援個案,當局透露,過去一年詐騙綜援個案共有一千零二十一宗,創下六年來新高,但個案升幅略見放緩,按年只升一成四。有學者分析指,經濟及失業改善,屬詐騙高危一族的失業綜援個案減少有關。

勞工及福利局局長張建宗昨日書面回覆立法會時指出,詐騙綜援個案近年增加,相信與市民提高意識向社署舉報數字上升有關,過去三年,共四百三十二宗遭定罪的詐騙個案被判入獄,最高刑期為十八個月。

○七年度確實詐騙綜援的個案中,截至三月底錄得一千零二十一宗,較去年全年八百九十六宗升一成四,創下○一年度僅二百三十六宗個案以來最高紀錄,涉及詐騙金額共四千八百九十萬元;不過,個案升幅卻較○六年度的一成七略為放緩,涉及金額俱減少一百六十萬元。

判入獄升三成七

判刑方面,被判入獄個案共一百四十八宗,較前年升三成七,社會服務令則有七十二宗升近一點五倍。

港大社會行政學系教授梁祖彬分析指,詐騙綜援個案升幅放援,與近年政府加強監管及打擊有關,但對法庭判決刑罰,時緊時鬆並不一致,未能帶給公眾一個強烈訊息以起阻嚇,政府應加強關注及多作討論。

記者張一華
升久必跌

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

依 d 只係少部份,我諗仲有好多
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

醒目開學勳章

法庭罰得太輕,真係呃的跟本唔怕,而真正需要的又有啲怕比人話唔肯申請。

都唔知正苦永遠都係幫唔到忙,罰重啲,唔止係嘔返多收的錢出來及社會服務令,而要呃嘅一定坐監,我信會少啲人呃。而前線的社工唔好淨係話多野做,工作唔該認真啲,相信都可以減少人呃啦,成日話多野做,壓力大,佢地又有無去過私人公司做,什麼叫壓力同多野做,佢地就唔會成日呱呱叫。
    日本有怕死的 "自慰隊"

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

d 亞公亞婆既錢又咁度住度住, 死都唔肯加, 但有能力做野而唔做反而去呃綜援既人就大有人在. 真係冇天理.

我都覺有得舉報係好事黎嫁, 希望多 d 人舉報 & d "大食懶"多 d 露出馬腳. 但最緊要都係做政府公果班人審查時留心d, 個腦唔好坐住, 要用嫁.

大宅

大家繼續努力 ... 舉報 ...

一於捉晒 D 懶人 ...
升久必跌

別墅

原文章由 moonychan 於 08-4-17 16:51 發表
d 亞公亞婆既錢又咁度住度住, 死都唔肯加, 但有能力做野而唔做反而去呃綜援既人就大有人在. 真係冇天理.

我都覺有得舉報係好事黎嫁, 希望多 d 人舉報 & d "大食懶"多 d 露出馬腳. 但最緊要都係做政府公果班人審查時 ...

香港對老人 以不錯日本 台灣 的老人多數都回鄉下..

'那時天水圍拿出來給老人家住 他們有說遠有說政府離棄他們..今本沒想過為什麼政府要他們搬進去為什麼..
天水圍那兒遠離市區空氣有比較好對老人家身體都好一點..年輕時還吸不夠廢氣嗎?? 老了身體都會出好多毛病!!和政府也可方便規劃..
[/url]台灣戲谷~~有16張 水果方塊!![url=http:

http://winner.omg.com.tw/Index.aspx  OMG麻將學園!!!掛網送K幣活動

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

不如增設"金手指獎金"啦, 反正d錢都係畀人呃嘅啦, 增設呢個獎, 一來可以打擊騙徒, 二來可製造一個另類"就業"機會, 幫吓d失業人仕。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

首頁

尾頁

跳至