自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本身系外傭僱主,就系因為外傭問題,哩兩三年系家傭版留連,我個邊嘅國民身份系「開門見山」,我之前系個邊識左一班傻既朋友,winnie_sh、Fa8866、ellieku...重有其他嘅朋友咖.......又因為外傭政策吾公平帶俾我哋好多痛苦,於是我哋傻到學人幫僱主打官司,又研究法例,揾下正苦啲衰漏洞,大家又曾經搞過一次過百人嘅"質"啲官嘅資詢會.........所以系bk好多朋友都大概見過我哋幾個人..........

哩兩年三間,我哋揾過無數嘅政客,希望佢哋可以幫下忙,關注一下外傭政策對我哋中產嘅影响,但.......一次又一次咁令我哋失望....系無回覆,佢哋跟本系吾會對中產有關注,系bk,曾經有mom因為幾個小朋友俾外傭虐待至重傷,但往往外傭都受吾到應有嘅法律制裁,拍下pat pat就無事,重可以走去告僱主claim番賠賞.mouth: 而家真系吾知咩世界...................

有老人家俾外傭虐待到入左醫院,人老左系咪真系慘到都要俾工人咁對待?

我哋曾經亦陪過好多僱主出勞資庭、調解堂等....更甚系有一次我陪一個bk mom出長沙灣勞資庭個日,個mom同啲證人俾啲工會啲人恐嚇,啲人大庭廣眾話要打死啲證人 搞到要長沙灣勞資署職員杜小姐要報警,當晚好多勞資署職員要遲放工, 點解而家做工人嘅重惡過啲僱主嘅?哩一個勞資堂真系令我好深刻,更深刻嘅就系哩兩年我見到聽到好多無助外傭僱主嘅喊聲, 佢哋真系系喊咖.........

各位吾好意思 其實我近排吾夠精神,因為呀媽入左醫院,真系好頻僕,好累...我打到哩處,明天待續...................

但希望大家睇我篇嘢嘅時侯,無論你系外傭僱主與否,希望大家可以支持下家傭版朋友搞嘅遊行,出一份心、出一分力,幫下全港七百萬人其中一小拙嘅小市民......入去報個名,去遊行......
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1371731&extra=page%3D1

男爵府

up!加油,加油支持支持

男爵府

男爵府

好媽媽勳章

支持支持加油加油

大宅

我亞ma個印印早3日粒聲唔出走鬼咗佬,佢又冇聯絡agent,到而家都揾唔到佢,慌唔係又走咗去D工會夾埋諗住點屈$咩...:;pppp:

別墅

餃次子 你好有心呀
你自己都要多多保重

aln ;)

大宅

多謝大家,系自由哩邊,我好鐘意好呀餃哩個名,因為佢好多搞笑嘅塲面,大家玩得重好開心添,我真系吾捨得話俾你哋知我系分身,但我吾識去呃人,所以寧願自爆,好開心哩個幾月系自由哩邊揾人同我吹水兼講笑,又入左靚太會,做左靚太.

但我見到我過往嘅戰友佢哋好辛苦,而佢哋亦吾知我番左上bk,我吾忍心,而我自己所有事亦差不多ok,所以先出黎幫下手叫大家支持家傭版朋友搞嘅遊行.

講真 ,系bk..我幫過家傭版嘅外傭僱主,亦都系早前幫助自由版嘅P媽同軍師奶佢哋合作寫一封反對正苦養懶人嘅請願信, 我發覺香港嘅社會已經變哂了..............好多事與物完全被扭曲哂.......

原文章由 aln 於 08-4-18 16:06 發表
餃次子 你好有心呀
你自己都要多多保重

aln ;)

禁止訪問

侯爵府

多口問一問...葉太唔係好似好積極咩... 搵佢地個 "至富" 幫手又得唔得呢...

對受傷害既家庭同幫佢地反映下苦況...
對無傷害既家庭爭取下減僱傭稅, 減僱傭人工

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 08-4-18 16:41 編輯 ]

大宅

而家葉太同大家已經一齊努力緊咖la,而因為我有大半年嘅時間因為私務問題,而無參到家傭版嘅一啲會議同活動,而系個段時期我亦都無同bk嘅朋友聯絡,所以如果就有關哩次遊行或曾經有會議嘅進展,我想就不如由個邊嘅朋友講述吧,因為我恐怕帶左一啲錯誤訊息俾大家,但我真系希望大家無論系外傭僱主與否,都一齊陪住bk嘅mom,bk嘅小朋友去行哩條行左幾年爭取改善外傭政策嘅路(遊行),哩條路真系好需要大家嘅支持..........
原文章由 RonicaKwok 於 08-4-18 16:39 發表
多口問一問...葉太唔係好似好積極咩... 搵佢地個 "至富" 幫手又得唔得呢...

首頁

尾頁

跳至