跳至

首頁

尾頁

別墅

想問吓大家 .. 你地係住 屯門/元朗 的 mami 呀 ???

我住元朗的 .. 遲 d bb 要打針 ..
果 d 5合1 / 6合1 要自己去 c + 診所打 ..
大家知唔知邊位 e 生好呢 ???

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

我會去元朗謝健華度打5合一,佢係元朗係好出名既兒科

王國會長

王國會長

我都係屯門媽咪,想問你地去私家醫生打五合一幾多錢呀?

大宅

Hello! 妳哋好呀! 我都係屯門元朗mami,我仲未決定去私家or政府到打針,不過我都有check過針價,若果要係私家打,我會搵司徒兆強醫生,因為近屋企ma。

妳哋住邊頭架? 我小B比婆婆湊,而我媽咪住兆麟架,唔知有無機會撞到妳哋呢?

大宅

我係住元朗架~呢排成日都諗緊打唔打肺炎鏈球同埋口服輪狀病毒...我有問過人好唔好打~有d又話打,有d又話唔好打,話病毒都會變種,話比bb自己抗體免疫仲好,使乜打咁多針!!所以我都唔知

王國會長

王國會長

原文章由 CherryIce 於 08-4-20 23:09 發表
Hello! 妳哋好呀! 我都係屯門元朗mami,我仲未決定去私家or政府到打針,不過我都有check過針價,若果要係私家打,我會搵司徒兆強醫生,因為近屋企ma。

妳哋住邊頭架? 我小B比婆婆湊,而我媽咪住兆麟架,唔知有無機會撞到妳哋呢? ...

我都係住兆麟架喎,咁啱既。唔知有無機會撞到你,不過暫時應該好少,因為得我一個湊bb,所以我成日都喺屋企。

司徒兆強呢個醫生喺邊架?我問過置樂果個劉猛絞醫生果度打五合一要2,300囉,你果個幾多錢?不過呢個醫生勁多人睇,上次我睇3點鐘登記要成七點至睇到。怕怕.....

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

原文章由 cpcat 於 08-4-20 23:37 發表
我係住元朗架~呢排成日都諗緊打唔打肺炎鏈球同埋口服輪狀病毒...我有問過人好唔好打~有d又話打,有d又話唔好打,話病毒都會變種,話比bb自己抗體免疫仲好,使乜打咁多針!!所以我都唔知 ...

我覺得肺炎鏈球菌枝針要打lu,因為染到會死ka ma,我之前問過醫生,佢話bb最怕腦炎,肺炎同埋尿道炎,所以我會同bb打lu,打左當買個安心,呢ka d菌咁勁......

我會先打5合一隔一week再打埋肺炎鏈球菌枝針,雖然醫生話2枝可以一齊打,但我認為分開好d,起碼如果發燒都知邊枝針ar

別墅

我都知元朗果個 謝建華 都幾出名 ..
不過就係出名 .. 聽講要等好耐架 ..
如果我帶埋 bb 等 .. 又驚診所多菌嘛 ..
所以問吓大家有無另外近 d 的地方 ..
e 生又唔錯咁囉 ..

嘩 .. 乜果 d 5合1 要 $2300 咁貴咩 ..
我未了解架 .. 仲要食果 d 乜輪狀口服 ..
好金喎 ..

大宅

咁你地會唔會打埋水痘針呀??唉吔..以前我地個d年代邊有咁多針要打

大宅

我住翠麟,妳呢?

Sorry,應該係司徒惠強至啱,佢間診所係恆福,針價係肺炎鏈球菌$680、口服輪狀$680、 5合1$420、六合一$520。

我見之前有媽咪對劉猛蛟醫生有好多bad comment,所以唔考慮搵佢打針。而且我大女都係响司徒惠強到呢D打針,感覺上好似可靠D。

原文章由 doswong 於 08-4-21 10:51 發表

我都係住兆麟架喎,咁啱既。唔知有無機會撞到你,不過暫時應該好少,因為得我一個湊bb,所以我成日都喺屋企。

司徒兆強呢個醫生喺邊架?我問過置樂果個劉猛絞醫生果度打五合一要2,300囉,你果個幾多錢?不過呢個醫生勁多人睇,上 ...

大宅

我都係住屯門同元朗的中間 我大仔就係劉孟蛟打針同睇醫生, SO FAR 又 OK喎...可能醫生要夾BB,不過就真係每次都勁多人,而我大仔就跟政府打針,私家就打肺炎鏈球同口服輪狀...
url=http://lilypie.com][/url]
http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-09-25/neville.html
的<a href="http://lilypie.com/"> < IMG的src中= “ http://lb4m.lilypie.com/hhEgp8.png “寬度= “200”高= “80 “邊境=“ 0“按ALT =“ Lilypie第四生日代號“/ > < /一>

王國會長

王國會長

原文章由 CherryIce 於 08-4-21 18:26 發表
我住翠麟,妳呢?

Sorry,應該係司徒惠強至啱,佢間診所係恆福,針價係肺炎鏈球菌$680、口服輪狀$680、 5合1$420、六合一$520。

我見之前有媽咪對劉猛蛟醫生有好多bad comment,所以唔考慮搵佢打針。而且我大女都係响司徒惠強 ...

我住華麟架....

點解價錢相差咁遠既 ? 打呢d針幾佰蚊就得?

大宅

好老實講,我問過三、四間診所,元朗、屯門同尖沙咀都有,大約針價只係相差$200~$250左右,除非join package,否則真係唔駛過千蚊一支針。

原文章由 doswong 於 08-4-22 18:02 發表

我住華麟架....

點解價錢相差咁遠既 ? 打呢d針幾佰蚊就得?

王國會長

王國會長

原文章由 CherryIce 於 08-4-22 23:23 發表
好老實講,我問過三、四間診所,元朗、屯門同尖沙咀都有,大約針價只係相差$200~$250左右,除非join package,否則真係唔駛過千蚊一支針。

咁TOTAL係咪要打四支呀?會唔會發燒架?同埋駛唔駛預約架?我阿B就快2個月啦要決定啦。

唔該哂....

公爵府

好媽媽勳章

hi ~ 我都係住元朗既0803mami, 我會帶細B去健康院打針, 再係私家打其他, 肺炎鏈球菌針及輪狀病毒...呢2種都會同BB打, coz 家姐係7個月大嗰時都感染過輪狀病毒, 又疴又嘔, 仲有脫水情況, 出入e院都2次, 住o左10日, 搞到之後身體差o左, 仲要見營養師, 為免小b都會感染, 所以一早就決定o左打針.

原文章由 cpcat 於 08-4-20 23:37 發表
我係住元朗架~呢排成日都諗緊打唔打.肺炎鏈球同埋口服輪狀病毒..我有問過人好唔好打~有d又話打,有d又話唔好打,話病毒都會變種,話比bb自己抗體免疫仲好,使乜打咁多針!!所以我都唔知 ...

大宅

若果只打六合一 or 五合一就係一共4支,但計埋肺炎鏈球菌同輪狀病毒就唔只打4支架 (肺炎鏈球菌要4支,輪狀病毒要2支)! 至於發唔發燒,呢d針只係減低發燒嘅機會,但並唔係一定唔會發燒,我大女打五合一都一樣有發燒,所以真係好難講。司徒醫生係唔駛預約嫁。

原文章由 doswong 於 08-4-23 12:23 發表

咁TOTAL係咪要打四支呀?會唔會發燒架?同埋駛唔駛預約架?我阿B就快2個月啦要決定啦。

唔該哂....

男爵府

原文章由 chloemummum 於 08-4-23 17:43 發表
hi ~ 我都係住元朗既0803mami, 我會帶細B去健康院打針, 再係私家打其他, 肺炎鏈球菌針及輪狀病毒...呢2種都會同BB打, coz 家姐係7個月大嗰時都感染過輪狀病毒, 又疴又嘔, 仲有脫水情況, 出入e院都2次, 住o左10日, 搞 ...

I live in Yuen Long too!! wa!! too many injection wor!!

首頁

尾頁

跳至