論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

我新請的工人(大概六月份到我家)有四年的新加坡工作經驗,在香港做了半年,agent說因為前雇主的兩個仔很頑皮,她不能handle,所以不做了。
請問有新加坡經驗的工人好嗎

大宅

HELLO KAREN
我覺得要睇吓個工人係咪同開中國人打工,個人意見認為大多數幫過中國人打工都應該唔錯,因為係SINGAPORE做開MAID既福利同人工都差過香港好多好多,佢哋大多數都係一個月得一日放假. 同埋SORRY講句(個人意見),我覺得佢哋對工人都係比較TOUGH,相反如果係SINGAPORE幫開洋人打工,佢哋會比較舒服,因為佢哋相對地對MAID比較宽鬆. 但係大多數MAID都會好想嚟香港打工. 我依家住係SINGAPORE一年,我就發現咗呢D嘢,唔知啱唔啱,希望幫到你.

別墅

sorry, 我多口講句...

依你所說,新加坡經驗呢樣嘢我已吾太擔心...
因為她:在香港做了半年,agent說因為前雇主的兩個仔很頑皮,她不能handle,所以不做...

呢樣先更擔心...吾完約既工人, 真係吾好考慮...乜理由(死僱主呀, 移民呀,比僱主打呀)都好啦,我都吾信,何況佢仲要係因自己揀擇既理由....總之大把工人揀,吾完約的工人吾好博呀!

原文章由 karenwonglv 於 08-4-24 09:59 發表
我新請的工人(大概六月份到我家)有四年的新加坡工作經驗,在香港做了半年,agent說因為前雇主的兩個仔很頑皮,她不能handle,所以不做了。
...

民房

thanks for you share your opinion.

原文章由 radish 於 08-4-24 11:03 發表
HELLO KAREN
我覺得要睇吓個工人係咪同開中國人打工,個人意見認為大多數幫過中國人打工都應該唔錯,因為係SINGAPORE做開MAID既福利同人工都差過香港好多好多,佢哋大多數都係一個月得一日放假. 同埋SORRY講句(個人意 ...

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

民房

原文章由 我的小豬 於 08-4-24 11:29 發表
sorry, 我多口講句...

依你所說,新加坡經驗呢樣嘢我已吾太擔心...
因為她:在香港做了半年,agent說因為前雇主的兩個仔很頑皮,她不能handle,所以不做...

呢樣先更擔心...吾完約既工人, 真係吾好考慮...乜理由(死僱主呀, ...

我去了幾間agent, 揾著差不多成個月,好像現在很難請的到好的印印,就算完約的,也未必就好。只有搏一搏,希望lucky enough.
做好準備:寫好Home rules讓印印簽,install camera

我依家呢個工人,香港做佐12年,還是人介紹的,我請以前,還問過她的前雇主,到我家……,成日因為自己不開心的事情給black face同埋駁嘴,chat on the phone either day or night, 10個月我就要換新工人。唉,我同我先生對工人似family member,從來不鬧
但是
認為我們蠢……

大宅

所以要先小人, 後君子. 同埋最好係一個做衰人, 一個做好人.

原文章由 karenwonglv 於 08-4-24 11:49 發表

我去了幾間agent, 揾著差不多成個月,好像現在很難請的到好的印印,就算完約的,也未必就好。只有搏一搏,希望lucky enough.
做好準備:寫好Home rules讓印印簽,install camera

我依家呢個工人,香港做佐12年,還是人介紹的,我請 ...

大宅

Have working experience is quite good,but if she can't finish contract in Hong Kong and give you the reason (excuse!!!!) like this. For me I will not believe it, you can't proof what the reason for she can't finish contract is true or not, only if you can contact and ask her ex-employer. If the children is naughty and she don't want to work; next time when she find some of the work is difficult for her , she also don't want to work again. She will make trouble to the employer, if you already apply and comfirm, good luck.

大宅

Have working experience is quite good,but if she can't finish contract in Hong Kong and give you the reason (excuse!!!!) like this. For me I will not believe it, you can't proof what the reason for she can't finish contract is true or not, only if you can contact and ask her ex-employer. If the children is naughty and she don't want to work; next time when she find some of the work is difficult for her , she also don't want to work again. She will make trouble to the employer, if you already apply and comfirm, good luck.

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

回覆 #1 karenwonglv 的文章

新加坡做好囂 張, 我有一個工人她來到家, 覺得我家好細, 佢講香港d屋點解咁細,我家都不細有三房, 佢講在新加坡做野間屋有五房, 兩層, 返過來我自己覺得在馬來西亞做都ok喎,在港做了半年, 咪信, 一定要打去舊僱主度問下

複式洋房

回覆 #10 coo1068 的文章

新加坡屋大又如何, 人工只有港幣千多元, 叫工人返去做囉. 為何又來HK?

大宅

我同你一樣剛剛簽左一個新工人, 又係大概六月份中到我家,有四年的新加坡工作經驗及係台灣做過2 年
有朋友話我知係新加坡做過的, 相對鍾意係香港做, 因為人工高d, 要求無甘苛刻
不過請工人除了睇佢個工作經驗, 彩數亦好重要, 有時還要睇 "人合人緣" !
好似之前我有2兩個朋友, 佢地覺得用開果個工人都好好,評分有90以上,因為後來唔需要工人, 於是介紹左比佢地d 親戚朋友, 但親戚朋友傭用後又不太應同我我兩朋友的評價, 所以每個人要求也不同, 同一個工人, 有人比90分,有人只覺得值50分mouth:

原文章由 karenwonglv 於 08-4-24 09:59 發表
...

象牙宮

減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章

回覆 #11 ChickenChicken 的文章

佢話香港未來過所以想來, 之後我家去廸x尼她都跟我去, (自己比錢), 我問佢你不是要儲錢, 佢講日本的去不到, 香港的都去下啦!, 所以新加坡真的好囂張, 做不夠兩年就送佢出我家門口了, agent都是說新台幣做過, 覺得好威, 反過來馬來西亞會乖d

民房

我都好認同你的觀點,好似我依家呢個工人,也可能是我同我先生認為她有更多經驗,前面的雇主又說好,所以到我家時都沒有什麼rules and requirement;可能是工人素質低,反而搞出很多事情。
好似 chpyeung 話,‘所以要先小人, 君子. 同埋最好係一個做衰人, 一個做好人totally right.

原文章由 MonAnson 於 08-4-25 08:51 發表
我同你一樣剛剛簽左一個新工人, 又係大概六月份中到我家,有四年的新加坡工作經驗及係台灣做過2 年
有朋友話我知係新加坡做過的, 相對鍾意係香港做, 因為人工高d, 要求無甘苛刻
不過請工人除了睇佢個工作經驗, 彩數亦 ...

大宅

AGREED. 我以前對我工人超好,佢就好似當我好好蝦. 成日同我講話如果我點點點就唔做,後來我有一日同佢講,你唔做唔該早D講,我要請人,跟住佢就死死地氣話唔捨得我個仔,唔會走,你話係咪唔好對佢哋太好,REASONABLE就可以.

男爵府

呢樣野運氣多於一切.

我第一個印印, 新加坡三年, 第一次來港.
佢係我第一個工人, 當時我乜都唔識, 莫講話家規, 連屋企野點做都冇教佢. 但佢一到就樣樣自動波, 冇野都自己搵野做, 我從來都冇煩過. 買送初初就淨係比佢去超市買, 後來先去街市; 煮送就買本 cook book 佢自己睇, 佢自己又去請教下 d 姐妹, 後期煮出黎都好好味, 朋友黎親食飯十之八九都會要求打包帶走 d 送尾 (我本人則嫌佢太濃味); 廣東話唔知佢點學, 初黎只識英文&國語, 後來大概半年到, 有日晚飯後大家坐埋睇笑劇, 發覺佢識笑, 仲笑得快過我.

依家用緊呢個印印, 亦係六年新加坡經驗, 罐頭刀都唔識用, 買送唔識買, 煮送唔識煮, 英文唔得 (著/熄燈講 open/close light - 死味), 最叻講數 (返工唔夠一星期就要同我講數唔放假補幾$), 駁嘴, 同扮太太 (同先生去買野, 佢話重羅唔到, 要先生自己羅返; 同我去街市買野, 收埋對手響背後唔羅野, 要我出聲先接手; 亞 b 嘔奶叫佢羅乾淨衫黎換, 佢羅黎擺低比我自己搞掂, 佢自己返埋位繼續食飯......多不勝數).

所以, 呢樣野不能一概而論.

首頁

尾頁

跳至