跳至

首頁

尾頁

別墅

大家用揹帶定車仔?媽媽袋裝d乜?仲會唔會帶手袋?

大宅

去人少地方就用車,人多我用揹帶...

媽媽袋入面有: 片片, 濕紙巾, extra 衫衫, 外套仔, 手巾仔, bib, 奶粉, 奶瓶連凍水, 真空瓶連熱水, 奶咀, 牙膠, 蚊膏, 防曬, BB 餅餅, 被仔一張...

好似走難咁

大宅

如果唔去得耐同遠我用揹帶,帶水,咀咀,因我係1個鐘頭內會返到屋企,所以唔會帶咁多野,好麻煩。

大宅

我選大啲mall 可以俾佢坐車仔, 設備有好, 又有nursery room.
每次都好似準備去旅行.

媽媽袋入面有: 片片(4塊), 濕紙巾, extra 衫衫(1set), 外套仔, 手巾仔(幾條),手水肩(幾條), 奶粉(可飲二次), 奶瓶連凍水, 真空瓶連熱水, 被仔一張, 相機, 攝錄機, 玩具等等..

Hi mama530,
訓練有素, 如果走難, 你咪最快..

原文章由 mama530 於 08-4-25 13:15 發表
去人少地方就用車,人多我用揹帶...

媽媽袋入面有: 片片, 濕紙巾, extra 衫衫, 外套仔, 手巾仔, bib, 奶粉, 奶瓶連凍水, 真空瓶連熱水, 奶咀, 牙膠, 蚊膏, 防曬, BB 餅餅, 被仔一張...

好似走難咁 ...

大宅

而家肥到C....都唔慌快啦~

大宅

肥到咁...你講邊個先?

原文章由 mama530 於 08-4-25 15:35 發表
而家肥到C....都唔慌快啦~

大宅

梗係我自己啦~~~~

大宅

畀面勳章

自從亞B出世後我已經好耐無咩過自己D手袋啦,媽咪袋就裝滿曬野,不過都唔系自己既,每次都系拿下拿下甘又一大袋,都系媽媽袋入面有: 片片, 濕紙巾,衫衫, 外套仔, 手巾仔,口水肩奶粉, 熱水同凍水……

男爵府

睛靈勳章

原文章由 yanyanma2007 於 08-4-25 16:57 發表
自從亞B出世後我已經好耐無咩過自己D手袋啦,媽咪袋就裝滿曬野,不過都唔系自己既,每次都系拿下拿下甘又一大袋,都系媽媽袋入面有: 片片, 濕紙巾,衫衫, 外套仔, 手巾仔,口水肩奶粉, 熱水同凍水…… ...

agree啦,唔好話自己個手袋啦,阿b女d嘢都一大袋,我依家都係咩個腰Bag袋銀包&鎖匙咋

大宅

如果得一個出街, 多數唔到用車仔嘞! 除非知道唔使上落車啦! 唔係點收車呀! 就算搭mtr, 落大堂好多都無電梯, 要抬o個條長長既樓梯都c 得啦!
睇情況囉! 如果會去長時間小小既, 個奶粉袋會有:
片片(4-5條), 濕紙巾, 外套仔, 手巾仔(3-4條),奶粉, 奶瓶2個連凍水, 真空瓶連熱水, 奶咀2個, 牙膠,被仔一張, 細玩具仔, 遮....
而家佢開始食糊仔粥仔, 我唸要帶埋碗匙食具, 飯衣, 糊仔or粥仔添呀! 真係一個人點出去呢??

男爵府

BK Milk勳章

我會用車仔,因為同大囡一齊!

阿仔:帶片,WET TISSUE, 紗巾, 一套衫, 人肉奶瓶!
阿囡:一套衫,底褲,剪刀,餐具,圍巾,水!

大宅

畀面勳章

我用Sling多,車仔反而少用,返呀媽度要上落車,台上台落好辛苦,又被歧視 (有次我同C6上巴士時可能架Benz大得祭,kick住度門,叫個C機開埋另外一邊門,點知佢refuse我哋;話靜係for傷殘人士…好彩後面冇人,咪倆公婆夾手夾腳慢慢整上車囉,我又要抱住呀囡喎,幾狼狽呀),所以為免麻煩,咪少用囉。
係同呀囡落樓下曬太陽咪用車仔囉

媽媽袋裝d乜?
大至上都同其他媽咪一樣:片片、濕紙巾、衫仔、外套、紗巾(最少2條)、奶粉(睇路程而定)、保溫壺連熱水、1個奶樽、1個奶樽連凍水、玩具、被仔…
而家開始食糊仔,所以仲可能要帶埋Cereal、碗、匙羹mouth: 又真係幾似走難喎
仲有自己啲銀包、鎖匙包、梳、相機(啲記事薄吖、化妝袋吖,都唔夠位嚕
仲會唔會帶手袋?用‥.自己去街果陣吖嗎。唉仲邊可能吖。咪又係擺埋落媽媽袋。

別墅

初初我都係將自己既野放埋入媽媽袋度
不過後來發覺唔多安全
所以自己"咩"一個細細既斜"咩"袋
放銀包電話同鎖匙...

別墅

如果我自己一個, 就一定唔會用車仔, 因為車仔好麻煩, 上落電梯又驚, 輪輪盡盡咁, 跌親阿b仲麻煩, 所以我一個人出街都係用咩帶, 我條咩帶可以將bb向前望, 佢仲開心過坐車仔呀, 我又方便d, 佢又安全d.

至於袋方面, 我會咩一個斜咩袋, 將自己既私人物件, 例如: 銀包, 電話, 鎖匙, 化妝袋等等, 用斜咩袋, 方便d.
而bb既奶粉袋就用側邊咩, 裏面有: 尿片 (3-4片), 抺pat pat濕紙巾, 外套仔, 薄被仔, 奶樽 (2個, 視乎遠近, 同埋出去幾耐, 如果耐既, 就起碼3個奶樽, 1個細既水樽, 一個水樽裝涷水), 一個熱水壺, 紗巾 (2-3條), 抺口 & 手濕紙巾, 奶粉, 我就用旅行便條裝, 方便好多既.

所以出街, 都好似走難咁, 小不免, 我都唔會自己一個人出去ga

大宅

畀面勳章

原文章由 EricaSin 於 08-4-28 10:00 發表
如果我自己一個, 就一定唔會用車仔, 因為車仔好麻煩, 上落電梯又驚, 輪輪盡盡咁, 跌親阿b仲麻煩, 所以我一個人出街都係用咩帶, 我條咩帶可以將bb向前望, 佢仲開心過坐車仔呀, 我又方便d, 佢又安全d.

至於袋方面, 我 ...

自己一個出街,要咩亞B,仲咩斜咩袋,咩到咩???我都試過唔得0既,請問你點咩架?

別墅

斜咩袋條帶係幼身d既, 唔粗既, 咁就唔會''硬''親bb, 先咩斜咩袋, 得再咩bb, 但係如果要除袋, 就一定要除咩帶先可以除袋la.

同埋係咪咩帶唔同呀, 我無問題喎..你用咩野款既咩帶呀?

原文章由 yanyanma2007 於 08-4-28 10:29 AM 發表

自己一個出街,要咩亞B,仲咩斜咩袋,咩到咩???我都試過唔得0既,請問你點咩架?

大宅

原文章由 EricaSin 於 08-4-28 10:00 發表

至於袋方面, 我 ...

我用咩帶而家都鍾意將BB向前望呀! 因為佢而家真係好八卦呀! 咪比佢望飽佢囉!
我而家出街唔會分沬PAT PAT同沬手口既濕紙巾嘞! 只會淨係帶沬手口o個隻算嘞! 一來佢出街又未必會開大, 2來如果真係開大既, 用純水o個隻沬都ok乾淨, 大不了就回家之後同佢沖多次涼囉! 帶咁多野出街真係死得架!!

大宅

畀面勳章

回覆 #16 EricaSin 的文章

我就得覺得斜咩袋條帶會“梗”親BB羅,應該唔關咩帶事,系個袋ga問題,買個幼身ga帶應會好D瓜,不過我都諗住買個腰bag算了,我諗腰bag應該唔會“梗”親BB瓜。

子爵府

原文章由 bigchicken6 於 08-4-25 12:39 發表
大家用揹帶定車仔?媽媽袋裝d乜?仲會唔會帶手袋?

如果一個人帶bb出街要搭車的話, 我只會用咩帶 + 一個單邊咩媽媽袋....
入面最緊要係...
1) 奶粉 2) 熱水胡連水 3) 奶樽
4) 尿片 5) 濕紙巾 6) 手巾仔2條
自己嘢一齊從簡, 只有銀包電話同key....

當然5可以留咗阿b.......

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

別墅

腰 bag 應該都無問題既.....但係就無咁好睇 lor...同埋自己d化妝品都放唔到入個腰bag 到.....唉, 總知一句講曬.....出一次街好似走難咁la

原文章由 yanyanma2007 於 08-4-28 03:04 PM 發表
我就得覺得斜咩袋條帶會“梗”親BB羅,應該唔關咩帶事,系個袋ga問題,買個幼身ga帶應會好D瓜,不過我都諗住買個腰bag算了,我諗腰bag應該唔會“梗”親BB瓜。 ...

首頁

尾頁

跳至