夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

今天蘋果日報副刊看到, 深有同感 .

在網絡上看到這句話,「如果一個女人越來越堅強獨立,證明她從未遇過好男人。」深以為然。
不得不承認,我是個相當獨立的女人,人生路上一直一個人跌跌撞撞,捱到今天。遇到任何問題,也只能夠一個人硬着頭皮去面對。跟我拍過拖的男人,通常對我最大的投訴是:「你不在乎我。」「你甚麼都搞得掂,我不被需要。」那是因為我沒遇到可以依傍的膊頭。只有一個人用「嗲」字形容我,「你好嗲!」「你一嗲,我的心都軟了!」他是我唯一願意對着他撒嬌的人,是唯一一個事無鉅細我都渴望與他分享的人,包括最無聊的瑣事。
哪個女人不喜歡撒嬌不喜歡嗲呢?被迫獨立,只因為一直沒遇到好男人。我不堅強,遇事喜歡哭,喜歡逃避。可是哭完了仍得一個人出來收拾殘局,於是被迫堅強。以前我的願望是「順利」,到了今天,我的願望卻變成了「遇到困難能勇敢面對,一一解決。」可見做一隻小鳥躲在男人臂膀下的願望又一次落空了。
前幾天跟朋友聊天,朋友是單身女人,她說她享受單身,享受自由自在的生活。我說我不是,我喜歡嗲人,喜歡被寵愛。只是我的好男人還未出現。也許每一個堅強獨立的女人身後都有一個辛酸故事。有得選擇,誰要堅強獨立?

珍珠宮

開心吸收勳章

kck811 發表於 15-1-8 10:13
今天蘋果日報副刊看到, 深有同感 .

惡性循環,互為因果,雞同雞蛋嘅關係...

遇唔到好男人>變得堅強獨立>男人怕怕>遇唔到好男人>變得更堅強獨立>男人更加自覺高攀唔起........不停LOOP

所以遇唔到好男人嘅JM真係要反思一下,呢個世界真係有好多好男人的,唔敢講全世界,單係亞洲,先撇除啲沙沙滾的,我敢話香港男人真係算數一數二對女人好的。
百花叢裡過,片葉不沾身。

瑪瑙宮

成日都話 '我的好男人', 好少話 '我的好女人'.

happyb_happyb    發表於 15-1-8 13:51

男爵府

wing1388 發表於 15-1-8 10:27
惡性循環,互為因果,雞同雞蛋嘅關係...

遇唔到好男人>變得堅強獨立>男人怕怕>遇唔到好男人>變得更堅強獨 ...

師兄,有見地

亞洲黎講,平均香港男人確實對女性係算非常好。日韓都大男人,果種級數跟香港所謂的「大男人」其實差好遠,香港大男人極都會聽得明你講乜,有反應。台灣男人喜歡說誇張的甜言蜜語,是否會真正付出完全另計。大陸一般不會太注重紳士風度。當然凡事有例外,另外,如那個人有越大的global exposure,對其性格也會有很大的影響。但以兩性關係,以及女性社會地位而言,香港其實已經平衡得不錯。

禁止訪問

男爵府

回覆:我的好男人還未出現 - 高慧然

珍珠宮

開心吸收勳章

kkkk9527 發表於 15-1-8 11:09
師兄,有見地

亞洲黎講,平均香港男人確實對女性係算非常好。日韓都大男人,果種級數跟香港所謂的「大男 ...

再放眼一啲東南亞國家如泰國,越南,菲律賓,印尼...好多呢啲國家嘅女性都想到外地打住家工搵錢,但如果有機會係嗰啲國家街上走一個圈,好多男人都係無所事事,游手好閒的。可能佢哋老婆出國搵錢,仲要養埋呢班大爺,甚至幫佢哋養埋二奶添!
百花叢裡過,片葉不沾身。

男爵府

回覆:kck811 的帖子

一個人既好正壞,完全在於你點去閱讀佢。

一個你認為再差,再不濟既人,都有會伴侶朋友。而任何人,亦無可避免地比其他人討厭。

搵伴侶,最忌搬龍門。
喜歡佢事業心強,有前途,耐左又覺得經常唔響身邊…
喜歡佢溫柔遷就,耐左,又嫌無主見…
喜歡佢好man,樣樣事有原則,有想法,耐左就大男人,乜都佢岩晒。
喜歡佢會送禮物,帶自己去唔同地方玩,有情趣,耐左又怕儲唔到錢…

瑪瑙宮

hello_kristy 發表於 15-1-8 11:41
一個人既好正壞,完全在於你點去閱讀佢。

一個你認為再差,再不濟既人,都有會伴侶朋友。而任何人,亦無可 ...
原來咁叫搬龍門

男爵府

剛識左一個男人, 他話10個男人9個滾, 他去滾唔係唔愛你,

唔係對你唔好, 世上真係有好男人?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

111aaa 發表於 15-1-8 12:17
剛識左一個男人, 他話10個男人9個滾, 他去滾唔係唔愛你,

唔係對你唔好, 世上真係有好男人? ...
我覺得根本係男人去滾後嘅藉口. 愛你根本就會唔捨得去傷害你. 如果掉轉, 女人去滾完, 跟著同老公咁講, 我估男人都覺得個女人講緊大話.

manlam66    發表於 15-1-8 21:53
happyb_happyb    發表於 15-1-8 13:53

瑪瑙宮

去滾唔係唔愛你, 咁係咩呢? 您問下佢.

男爵府

會唔會係物以類聚?

我識果D唔滾係佔大多數,係比人話死悶棍、冇貨,都會淡淡然話:係呀...我要一個就夠喇...

男爵府

Nancy20090615 發表於 15-1-8 12:38
去滾唔係唔愛你, 咁係咩呢? 您問下佢.

性, 他話性同愛係分開.

瑪瑙宮

kkkk9527 發表於 15-1-8 12:39
會唔會係物以類聚?

我識果D唔滾係佔大多數,係比人話死悶棍、冇貨,都會淡淡然話:係呀...我要一個就夠喇 ...
唔通話您知佢去滾咩

瑪瑙宮

111aaa 發表於 15-1-8 13:03
性, 他話性同愛係分開.
性同愛分開都無話可以去滾卦? 佢老婆性同愛分開又去下滾應該都得喎.

男爵府

Nancy20090615 發表於 15-1-8 13:37
性同愛分開都無話可以去滾卦? 佢老婆性同愛分開又去下滾應該都得喎.

所以他不結婚, 因他要同不同女人上床

瑪瑙宮

111aaa 發表於 15-1-8 13:43
所以他不結婚, 因他要同不同女人上床

嗯, 咁我同意佢呢個做法, 姜太公鈎魚, 來者自願又唔使手尾根.

未結婚同有老婆唔同, 未結婚唔係滾, 係沙沙滾

男爵府

Nancy20090615 發表於 15-1-8 13:45
嗯, 咁我同意佢呢個做法, 姜太公鈎魚, 來者自願又唔使手尾根.

未結婚同有老婆唔同, 未結婚唔係滾, 係 ...

所以他安慰我, 個個男人都係咁, 不用傷心, 對自己好就得

首頁

尾頁

跳至