跳至

首頁
34567...34

尾頁

別墅

回覆 #2 Summer96 的文章

我已報了名,參觀。亦會帶同囡囡一起呢。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有無電話呀

原文章由 choyke 於 08-6-20 16:19 發表
我已報了名,參觀。亦會帶同囡囡一起呢。

別墅

原文章由 choyke 於 08-6-6 11:00 發表
咁你只可以第一輪選三間。但係多數D 人都話你第一輪入唔到第一志願。其實等於要第二輪架啦。所以只可以選定最想要的一間誇網。

我現在心儀的有鄭任安華都, 及千禧。好想問問,你們對這兩校有沒有認識?

THANKS ...

###第一輪自行收生只可以選一間冿校!###
唔得就等抽獎。

複式洋房

我覺得大家有甚麼問題可以直接致電問心儀學校的校長,這樣可以直接了解間學校,例如功課多不多,升中成績,有甚麼活動等等.

別墅

你要聯絡小朋友讀的幼稚園。因為我都係起學校報名。鄭任安有安排校車離接家長小朋友。

原文章由 jamieconnie 於 08-6-20 16:54 發表
有無電話呀

別墅

係喎。多謝你提醒。

呀。但係點解鄭任安個副校叫人唔好填第二,第三志願呢?佢話入唔到第一都好難入第二,第三。唔明。

原文章由 miffy3005 於 08-6-21 02:30 發表

###第一輪自行收生只可以選一間冿校!###
唔得就等抽獎。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 choyke 於 08-6-21 22:55 發表
係喎。多謝你提醒。

呀。但係點解鄭任安個副校叫人唔好填第二,第三志願呢?佢話入唔到第一都好難入第二,第三。唔明。

第一輪係自行收生,
只可入表去一間心儀學校,計分!

第二輪係大抽獎
甲部可填3間﹙跨區/本區﹚
乙部就填晒,只可填本區
不計分,只靠運氣和填表方式!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

唔好意思,我係路過見各位媽媽找心儀學校,所以想講下我囡囡嘅經驗比大家分享,囡囡今年小二,當找學校時都好似各位一樣好頭痛,最後囡囡派左一間用圖書教學嘅學校,問題就出現,原來圖書教學係好難同小朋友溫習,如果係全職媽媽都會好d,可以多d 時間同佢溫,但係我係在職媽媽,而且又發現囡囡有讀障,真係百上加根 ,升上小二後就更慘,每日都6至9樣功課,時時都要做到差不多11點,因為認字弱,唔專心又做得慢,所以非常痛苦,現在已不斷找學校,但成績太差好多學校都唔收,希望可以找一間不是圖書教學,亦希望囡囡讀得輕鬆一些,所以各位媽媽,真係要認知多d小朋友嘅能力搵一間適合佢學校,有個快樂同有自信心嘅童年

原文章由 babyellow 於 08-6-22 13:03 發表
安定仁愛堂劉皇發夫人小學都open day...
你地有冇興趣去睇...?好似係5/7/2008上午...

大家揀定未...
我暫定都係華都鄭任安...
我有朋友報料話呢間而家唔太迫學業...
並加重了課外活動,
如果係咁,係fit曬我要求...
始 ...

大宅

原文章由 ada29 於 08-6-22 16:10 發表
唔好意思,我係路過見各位媽媽找心儀學校,所以想講下我囡囡嘅經驗比大家分享,囡囡今年小二,當找學校時都好似各位一樣好頭痛,最後囡囡派左一間用圖書教學嘅學校,問題就出現,原來圖書教學係好難同小朋友溫習,如果係全職 ...

你說的是否保圓 .每所學校各有特式,每人亦各有選擇 ,最終是否適合小朋友才是重要.若要在每天鞭策下 ,才能勉強升讀,倒不如在平庸一點的學校下成長.既能不傷和氣,又能在愉快學習下成長,自信心也必然大增.:loveliness: 誰敢說平庸學校沒有高材生 ,而名校全是BAND 1 生呢!

禁止訪問

別墅

我都好贊成。所以都未必會揀D 太辛的學校。

我心水係華都鄭任安或千禧。但係我都未好明白佢最大分別係咩。我參觀過千禧。感覺老師好好。好NICE。環境當然一流啦。但未參觀過華都。要有機會睇睇。

今日剛去完圓玄聽TALK。你地有冇人聽完? 有咩感覺。我老公對學校有保留。覺得學校未成熟。

原文章由 babyellow 於 08-6-22 20:39 發表

如果因為學業壓力使小朋友失去自信心...咁好似仲唔好...
唔知自己咁諗有冇問題,只係唔想心痛小朋友太辛苦!

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

唔好意思,我囡囡唔係讀保圓,所以各位可以放心....
囡囡係被入到另一間學校,當我去迎新日先知佢地係圖書教學,其實唔係個個小朋友都讀唔到,只係我自己個小朋友極不專心,所以讀得唔好遮,不過係幼稚園時就唔係好明顯,升上小一我就發現好有問題,但係老師就話我囡囡冇問題,係我要求高,(不過全級考尾10)到左升小二,問題就更嚴重,我要打上去教育局投訴,學校先幫我搵心理學家做評估,其實係有些老師唔夠經驗,先令到囡囡浪費左一年,我只係將自己嘅經驗同大家分享,冇其他意思,各位唔好誤會

原文章由 jackieman 於 08-6-22 18:17 發表

你說的是否保圓 .每所學校各有特式,每人亦各有選擇 ,最終是否適合小朋友才是重要.若要在每天鞭策下 ,才能勉強升讀,倒不如在平庸一點的學校下成長.既能不傷和氣,又能在愉快學習下成長,自信心也必然大增 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 choyke 於 08-6-22 23:25 發表
我都好贊成。所以都未必會揀D 太辛的學校。

我心水係華都鄭任安或千禧。但係我都未好明白佢最大分別係咩。我參觀過千禧。感覺老師好好。好NICE。環境當然一流啦。但未參觀過華都。要有機會睇睇。

今日剛去完圓玄聽 ...

我都有去聽, 個教英文的方法我都幾like, 但校長就有d hardsell 左d, 不過我明的始終係直資

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

昨天圓玄有d咩講呀?學費定左未呀?
有無去左的媽咪可以講下重點呀?
我趕唔到呀!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 ada29 於 08-6-22 23:56 發表
唔好意思,我囡囡唔係讀保圓,所以各位可以放心....
囡囡係被入到另一間學校,當我去迎新日先知佢地係圖書教學,其實唔係個個小朋友都讀唔到,只係我自己個小朋友極不專心,所以讀得唔好遮,不過係幼稚園時就唔係好明顯,升 ...

我唔好意思就真 ,我不是批評學校.只是有感而發.始終希望小朋友能開心愉快地成長.按小朋友能力找學校,才能讀得開心

大宅

可唔可以講個校名給我知呀? 我都想參考一吓, 謝.
原文章由 囝囝2000 於 08-6-23 13:08 發表
是我呀, 記吾記得呀? 妳囡囡升了p2. 都無進展, 有話老師會幫佢, 她今年怎樣, 學校有無提議妳囡囡怎做呀 ?? 我囝囝都ok, 起碼老師都很關心佢, 我都常常與佢學校老師及主任,校長溝通我囝囝在學校情形,他們都比很過意見 ...

別墅

你唔好咁介意啦。其實我都好明白你意思。

我地做家長。只係想小朋友學得開心。又可以有好將來。你估只想睇下佢考試有冇100分咩。只係希望佢喜歡學習。有自信。建立自學能力。

所以你都要努力。

原文章由 jackieman 於 08-6-23 16:35 發表

我唔好意思就真 ,我不是批評學校.只是有感而發.始終希望小朋友能開心愉快地成長.按小朋友能力找學校,才能讀得開心

首頁
34567...34

尾頁

跳至