跳至

首頁
45678...34

尾頁

別墅

HI,好多謝你每次都答得咁詳細呀。真係好好。

我對千禧。好有興趣。其實我上年都問過果D 家長。佢地COMMENT。 都好好。

不過我亦都知佢好難入。我老公都好鐘意千禧。我希望我入到啦。

原文章由 Summer96 於 08-6-23 12:41 發表
我囡囡讀千禧,朋友囡囡讀華都鄭任安,我相信千禧是比較活動的,華都較傳統。

他們用的書大致相同,但從考試的模式可看到大家側重的有不同。例如我之前題過的默書,千禧考試沒有這部份而華都就有。而試卷上,e.g.中文,華都就有較 ...

大宅

原文章由 choyke 於 08-6-23 21:10 發表
你唔好咁介意啦。其實我都好明白你意思。

我地做家長。只係想小朋友學得開心。又可以有好將來。你估只想睇下佢考試有冇100分咩。只係希望佢喜歡學習。有自信。建立自學能力。

所以你都要努力。

...

多謝你 .現在我都考慮緊東華小學,希望他是一所有愛心的學校

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

我更係記得你啦 多謝你仲記得我~
我囡囡今年仲讀得差過一年級呀~課程又深,功課多,默書都仲係好多,學校一d支援都無,仲同我講就算囡囡留班都作用唔大喎 我老公終於接受到囡囡找另一間學校重讀,但係今年找學校就比舊年慘得多,因為囡囡成績太差,間間都唔收,我就好似一個傻婆咁四處去搵,真係好痛苦,不過好彩有兩三間都比囡囡考試,不過就未知結果,希望可以轉到校啦mouth:

P.S 我要多謝各位媽媽嘅鼓勵,囡囡讀緊嗰間唔係名校,只係一間普通嘅政府資助學校,亦唔係個個都讀得有問題,不過課程就比其他學校略深,學校亦只係位於X山苑附近,但係因為近年要同保良爭學生,所以就不斷將課程加深,其實真係對小朋友冇咩好處,學校只係為自己名氣,根本冇理活學生

原文章由 囝囝2000 於 08-6-23 13:08 發表
是我呀, 記吾記得呀? 妳囡囡升了p2. 都無進展, 有話老師會幫佢, 她今年怎樣, 學校有無提議妳囡囡怎做呀 ?? 我囝囝都ok, 起碼老師都很關心佢, 我都常常與佢學校老師及主任,校長溝通我囝囝在學校情形,他們都比很過意見 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你指間係五邑,我仔今年升小一都是選呢間!五邑英文程度較好,唔知阿仔讀唔讀得!
原文章由 ada29 於 08-6-23 22:52 發表
我更係記得你啦 多謝你仲記得我~
我囡囡今年仲讀得差過一年級呀~課程又深,功課多,默書都仲係好多,學校一d支援都無,仲同我講就算囡囡留班都作用唔大喎 我老公終於接受到囡囡找另一間學校重讀,但係今 ...

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

hi~

我唔想幫學校買廣告,所以唔想講係邊間,係囡囡唔適合佢嘅教學校模式遮,唔係個個小朋友都讀唔到~

原文章由 fcbttkw 於 08-6-24 10:18 發表
你指間係五邑,我仔今年升小一都是選呢間!五邑英文程度較好,唔知阿仔讀唔讀得!

禁止訪問

大宅

原文章由 babyellow 於 08-6-24 20:38 發表
有冇人知華都鄭任安幾時有講座開放日之類既野?

7月3日上午10時-12時[小女幼稚園安排]

禁止訪問

大宅

原文章由 babyellow 於 08-6-25 08:29 發表

係open day 定係講座?

参觀校舍及座談會

大宅

請問70網有那間讀書壓力不大 or 活動教學, 校風好的學校?

洋房

原文章由 NO.1YUET 於 08-6-3 10:09 發表

請問知唔知方王錦全點呢 ????

我見過方小學生在輕鐵站講粗口, 而且我聽d在方小就讀d家長講, 學校支援學生不足, 好多校內活動要收費, 在這幾年老師人手換了很多,有d家長話想轉校, 但佢話其他學校又唔肯收(唔知係唔係同邨所以唔收)

大宅

Hi, I am Joanne, my daughter will be K3 and she need to choose primary school. I don't know which school's conduct is good , not so many homework. Better near my home (Melody Garden) or 99 home Lung Mun Oasis.

大宅

原文章由 Rubyeung 於 08-5-8 16:27 發表
I will choose 保良局梁周順琴下午校

Is it OK ? Where is the school ? Is it will move to Gold Coast ? Many homework ?

禁止訪問

大宅

畀面勳章

今日我地幼稚園會去參觀千嬉小學
http://www.baby-kingdom.com/?fromuid=47705

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 irenehui119 於 08-7-3 11:28 發表

你係邊間呀?我女學校都係今天去呀!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

原文章由 kit7266 於 08-6-6 16:45 發表
是...胡少渠下午跟何日東下午合併搬到黃金
「甲部」可選擇本區或跨區學校,「乙部」只可選擇本區學校;
或可以報跨區地址
是...報了直資就無得再參加搞珠

...

Is it OK ? Where is the school ? Is it will move to Gold Coast ? Many homework ?

大宅

原文章由 irenehui119 於 08-7-3 11:28 發表

係呀!好多學校都有出席.

伯爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原文章由 mcdullyiu 於 08-7-3 13:56 發表

你係邊間呀?我女學校都係今天去呀!

聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)幼稚園

別墅

上次參觀完鄭任安千禧。囡囡超級鐘意。每日提醒我要選這校。

其實我也很喜歡。但我有一個欵問。

其實,佢話小朋友一入去就讀果班。升到小六都係果班。咁所有同學都係果班六年。其實佢地冇咩機會識新朋友?六年都係咁。

首頁
45678...34

尾頁

跳至