論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個印印passport 6月初到期, 個visa 又蓋在舊passport 上, 請問大家 :

1. 個visa 係咪要去入境處比錢再攞過, 蓋在新passport上?

2. 印印自己去攞passport 有咩手續? 要填咩form?

thx!

子爵府

原文章由 honeybbb 於 08-5-5 16:02 發表
我個印印passport 6月初到期, 個visa 又蓋在舊passport 上, 請問大家 :

1. 個visa 係咪要去入境處比錢再攞過, 蓋在新passport上?

2. 印印自己去攞passport 有咩手續? 要填咩form?

thx! ...

1. Yes. 到時帶埋新passport (同舊passport釘埋一齊架),
僱主填好form (上網可以download),
帶齊野去imm dept, 數小時後有取.
fees = $1xx.

2. 叫印印影定相, 去indo consulate辦.
無理由印印唔識得同印尼領事館溝通.
fees = 好似係幾百元
去到填form,
約2星期有取.

複式洋房

原文章由 honeybbb 於 08-5-5 16:02 發表

thx! ...

問題一:個個工人個case唔同呀! 我工人passport九月到期,佢個visa寫住visa date去到09年係8月(理應係2010年1月),要係09年8月前離境一次(出入境時要bring新舊passport),咁個visa係會生效去到2010年1月會盖起已換的新passport到,要係出境時個出境處個staff即場做,不需任何fee。最好問個agent,佢地會check番個工人情況話你聽。

初時個工人申請個新passport得我個adress proof唔見個visa好鬼驚,問完個姊妹又話要要特登去入境處比錢整番個visa係個passport到。係到話有冇攪錯,比完一次又一次錢。

子爵府

個問題無提到個visa幾時到期 (必定係passport expire 前),
又無提個印印放左home leave 未,
米用最直接的答案囉 !

:lol

一定要換左passport先架啦 !
咁換passport,
在new passport 上蓋個visa,
就必然要俾 $$$$$ !

[ 本文章最後由 Bluestar 於 08-5-5 19:19 編輯 ]

大宅

工人個contract 係由4/5/07-4/5/09, 佢當時完約唔返印尼, 去左
china 一次, 咁就比左1年visa 到4/5/08, 於3/08 時我地同佢去左一次macau, 咁又比個年visa 到4/5/09, 但佢個passport 到6/08 到期, 咁係咪要攞左新passport, 又要去imm dept 攞返個visa 貼落去? or 又要出多次境? 咁兩樣都係要$$!! 去imm dept 再攞個visa 貼落去新passport 又要比多$160, 真係好唔抵, 己經比左2年既visa fee, 就係因為要換passport 又要再比多次!?

請問印印自己去攞passport 要帶d 咩去? 駛唔駛僱主簽名之or 做d 咩? 因為唔想佢漏or 帶唔齊又要去多次, 因為要湊細路, 唔可能閒日比佢去完又唔得又去過! 網上有無得download d form 填左先?

thx!!

原文章由 Bluestar 於 08-5-5 19:17 發表
個問題無提到個visa幾時到期 (必定係passport expire 前),
又無提個印印放左home leave 未,
米用最直接的答案囉 !

:lol

一定要換左passport先架啦 !
咁換passport,
在new passport 上蓋個visa,
就必然 ...

子爵府

無理由個visa 會expire得遲過個passport 架.
你誤會左喇.

你要看佢於2008年三月從macau入境那次,
入境處個蓋印. = 看這個visa expiry date.
(好大個, 約佔半板passport)
而唔係張sticky label.

印印自己去攞passport,
要帶幾張相 (好似要藍色背景, 要同間影相舖講係用來申請印尼護照),
舊passport (到時要留低, 取回時新舊passport釘在一起),
現在生效的employment contract正本,
hk 身份証,
唔使僱主簽任何野,
張form佢米去到取form填囉.
(無理由佢唔識印尼文掛 ?!)
費用以前hk$4xx,
現在平dd.

約2星期後取回passport,
要在visa expire 前去入境處俾$取visa exstension,
會extend 到 contract expire (4/5/09).
這張form要僱主填,
好似可以上網去入境處website download.

大宅

係真架, 我都以為係我攪錯expiry date, 個passprt 係6/08到期, 但macau 入境那次係蓋印, 係大大個籃印寫明visa 到4/5/2009 呀, 我問agency 佢話我應該去換左本passport 至同工人去macau 咁個新visa 就可蓋在新passport 上, 唔駛再比多次$ 去imm dept 攞visa 呀 !

原文章由 Bluestar 於 08-5-6 11:05 發表
無理由個visa 會expire得遲過個passport 架.
你誤會左喇.

你要看佢於2008年三月從macau入境那次,
入境處個蓋印. = 看這個visa expiry date.
(好大個, 約佔半板passport)
而唔係張sticky label.

印印自己去攞passpo ...

子爵府

個蓋印側邊上下左右有無d好細隻的字呀 ?
咁奇怪 ? ?-(

咁我估計,
係因為佢於上個約滿一年內曾經出入境, (china那次)
所以第二次出入境(去macau)時,
如果佢個passport 係再遲d expire 的話,
個dh visa就會夠用到佢這個現約完畢.

同埋佢個passport 2008年6月expire,
佢又可以用來於2008年3月去macau ? ?-(
通常要passport仍有效多6個月先俾用,
少過6個月的去"外地"會唔俾入境架渦.
咁=去macau, 因為同是中國特區,
所以passport有效期少過6個月都俾用.

咁你點都要在6月前俾印印去換passport,
然後去入境處取dh visa 架喇.

再唔係, 打電話去入境處問聲,
等自己安心啦.

總之2009年5月前,
唔使出多次境架喇.
要出境的規定,
印印那次去macau已經符合左啦.
$160visa fee 俾入境處,
都少過張macau來回船票.

[ 本文章最後由 Bluestar 於 08-5-6 12:12 編輯 ]

大宅

thx!! 請問去入境處到攞ah. visa 係咪要僱主自己去攞? 如果唔攞多個ad visa貼在新passport 上, 但去一次china 咁係咪都可以呢? 因比一次visa $160, 去china 一次又係咁上下$ !?

原文章由 Bluestar 於 08-5-6 11:53 發表
個蓋印側邊上下左右有無d好細隻的字呀 ?
咁奇怪 ? ?-(

咁我估計,
係因為佢於上個約滿一年內曾經出入境, (china那次)
所以第二次出入境(去macau)時,
如果佢個passport 係再遲d expire 的話,
個dh visa就會夠用到佢這 ...

子爵府

honeybbb,

請問去入境處到攞ah. visa 係咪要僱主自己去攞?
- 一係你去, 一係印印去.
唔使個一齊去.
你去就會好dd, 有乜野忘記可以立即補返.

如果唔攞多個ad visa貼在新passport 上, 但去一次china 咁係咪都可以呢? 因比一次visa $160, 去china 一次又係咁上下$ !?
- 唔知. 你不如打電話去問.

男爵府

想問由誰支付passport renewal fee?

首頁

尾頁

跳至