懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

生左o既mama ,想問下係咪真係聯針仲痛過陣痛架?聯針o既痛係點?有冇得形容下?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我真係覺得聯針痛過陣痛, 因為我陣痛時間短....

男爵府

原文章由 stinkyrabbit111 於 08-5-6 19:40 發表
我真係覺得聯針痛過陣痛, 因為我陣痛時間短....

我都認同聯針係最痛~~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

大宅

原文章由 mankok 於 08-5-6 07:45 PM 發表

我都認同聯針係最痛~~

我都一樣覺得聯針係最痛~
果種感覺好核突<~~自己覺得
係好明顯感覺到自己俾人用針吉落嚟再有條線扯上去咁~
同自己縫衫嘅情景一樣....
可能我自己幻想力豐富,所以覺得超核突...

我唔怕陣痛,最怕係聯針~
陣痛只係覺得勁搞肚痛,無廁所唔痾得果種感覺而已~
剪會陰都唔怕,因為陣痛已經蓋過所有嘅痛~

子爵府

回覆 #4 mamaSTONE 的文章

咁你覺得聯針係咩痛呀?只係覺得核突但唔係好痛?

別墅

唔係喎,我係打左麻醉針先聯針,所以我一d都唔覺痛..
我覺得陣通勁好多,係特級痛!

子爵府

原文章由 johnogroats 於 08-5-6 21:57 發表
唔係喎,我係打左麻醉針先聯針,所以我一d都唔覺痛..
我覺得陣通勁好多,係特級痛!

我無打麻醉針聯針(醫生無幫我打),另外我陣痛後期麻醉針的藥力都過哂所以陣痛超痛.
不過聯針比陣痛係小兒科,係有小小痛,我聯針果時實在大開心興奮,所以唔係好痛.

男爵府

畀面勳章

[quote]原文章由 johnogroats 於 08-5-6 21:57 發表

絕對認同聯針係一d都唔痛, 比陣痛真係蚊脾同牛脾!! 我bb出世之後護士同我影全家福時醫生係下面聯緊針, 果時係一d感覺都冇

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Portialeung 於 08-5-6 22:50 發表
[quote]原文章由 johnogroats 於 08-5-6 21:57 發表

絕對認同聯針係一d都唔痛, 比陣痛真係蚊脾同牛脾!! 我bb出世之後護士同我影全家福時醫生係下面聯緊針, ...

我同意呀!! 不過我就影完全家福後, 整埋個胎盤出黎先聯, 但一d都唔痛~ 我係超超超怕痛既人, 陣痛已經蓋過一切啦~

男爵府

原文章由 mamaSTONE 於 08-5-6 19:52 發表

果種感覺好核突

現在個聯針傷口都痛~~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 Portialeung 於 08-5-6 22:50 發表

絕對認同聯針係一d都唔痛, 比陣痛真係蚊脾同牛脾!! 我bb出世之後護士同我影全家福時醫生係下面聯緊針, ...

姑娘咁好會幫妳地影全家福架?
請問妳係邊間醫院生呢??

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

反而我聯針唔痛...因為我陣痛左3日2夜
而果種感覺真係好核突....見住個醫生一條一條線拉上黎跟住感覺到d肉陣下陣下 ...之後又見到支針...我都唔咁睇...勁望住個b
分散注意...我好似聯左半個鍾...

原文章由 mamaSTONE 於 08-5-6 19:52 發表

果種感覺好核突

男爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我覺得聯針相比陣痛係小兒科, 我係打左兩支麻醉針先聯針, 所以唔0係好痛, 但陣痛想痾但又未痾得出和條腰勁痛當中的感覺難頂, 可能我痛0左30幾個鐘, 所以好深感受 不過阿囝出世, 什麼痛都無晒

囝囝: 爸爸和媽媽希望你健康快樂成長

子爵府

其實個個都唔同, 人地就算話你知邊種痛係痛過邊種痛都好, 到左自己個陣時, 會因為各種原因而有變!

計我話, 咩都痛! 個刻覺得想死咁濟, 個姑娘一路聯我一路震 , 一路合埋隻腳..

但陣痛個時, 我都係好痛家.. 比人cut都痛家, 我覺得!

不過, 而家諗番起, 又好似冇乜野咁, 所以想再生! 哈哈, 不過如果真係再生, 我相信到時我一定會鬧自己太豬太冇記性! 咁痛都可以唔記得!!

不過, 女人, 都係唔理性家嘞!

子爵府

回覆 #14 kimmama 的文章

我都好同意你o既講法,其實乜都痛~不過見到bb一日一日咁大,咁得意,到時就會唔記得當初生o既時侯o既痛苦架o勒~

複式洋房

kimmama 完全講晒我既感受!!!

我果時未生時好想快d生, 但陣痛時就心諗寧願唔生, 我生完之後簡直勁後悔,問自己做咩學人生仔攪到自己咁辛苦, 仲同自己講一定冇下次,但點知48小時後就覺得可以再嚟過,好似唔記得晒係點痛咁. 而家仲將會生第二胎tim!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就覺得聯針痛過陣痛,當聯第一針時我成個人痛到想死咁 ,簡直想一腳申個助產士

大宅

我啱啱生完,初時都好擔心聯針仲痛過陣痛,所以生嘅時候千叮萬囑個助產士一定要幫我打麻醉針.唔知係因為麻醉針嘅關係定係根本就係自己擔心太多,我覺得聯針相比起陣痛一D都唔痛.你驚嘅話,聯針之前叫助產士幫你打多支麻醉針啦,同埋你可以一路聞住笑氣,咁就冇乜感覺架喇!

btw,聯針都要聯10幾分鍾架,個助產士講我知要聯3層,由內至外咁聯,聯到最外面嗰層會比較敏感,會有少少痛,不過都可以接受嘅,放心啦!

子爵府

回覆 #17 NIC媽咪 的文章

係咪麻醉未發揮到出黎?

子爵府

回覆 #18 Ines_B 的文章

最怕有時打左都冇用,因為可能d麻醉未發揮到出黎,d姑娘就已經動左手~所以攪到有d媽咪話陣痛痛過聯針,但有d又話聯針痛過陣痛~但我知其實兩樣都會痛o既~ 不過好多謝你o既解答~我會盡量放鬆d架o勒~

首頁

尾頁

跳至