跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教有冇媽咪餵BB食乳酩?今日我餵BB食時,可能佢未食過凍嘢,食咗1小匙,皺晒眉之后,咳咗幾聲,連之前D粥仔都 咗少少出嚟.

有冇心得可以分享吓呢?

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

我上次比亞仔食, 仲意食(基本上佢冇嘢唔仲意食 ) 但之後都 小小, 所以遲D再試!

複式洋房

我也想試o下俾仔仔食乳酪, 請問係邊度買bb乳酪/芝士??

大宅

我都有俾我個淇淇食yogurt,我買Danone呢個牌子,佢好鐘意食,每次見到我o羅出o黎就大聲呼叫,仲有我通常會o係雪柜o羅出o黎放一陣先俾亞女食怕佢驚凍,我俾佢食之前會抽o下水,自己試小小check o下有無問題先。

我就通常俾亞女食完粥先食,平時食一碗combi碗粥,食yogurt o個日就俾小1/4碗,因為驚佢太飽會嘔。

大宅

原文章由 houseleek 於 08-5-8 10:27 發表
我也想試o下俾仔仔食乳酪, 請問係邊度買bb乳酪/芝士??

我係Citysuper同Taste買。

男爵府

我係uny買(明治o個隻麵飽超人芝士or雪印o個隻bb芝), 阿女好鐘意食, 一見到佢就會 , 連最愛既餅餅都唔食, 淨係指往的芝士....乳酪呢兩日試過, 我買原味(因為得佢冇加糖)加生菓比佢食, 不過佢 ,唔加野就咁俾佢都係 ...可能原味酸掛 我諗往遲D再試, 但會買有生果o個的....

大宅

原文章由 碟碟 於 08-5-8 15:07 發表
我係uny買(明治o個隻麵飽超人芝士or雪印o個隻bb芝), 阿女好鐘意食, 一見到佢就會 , 連最愛既餅餅都唔食, 淨係指往的芝士....乳酪呢兩日試過, 我買原味(因為得佢冇加糖)加生菓比佢食, 不過佢:sic ...

我比亞女食過三次, 佢唔仲意食 , 雖然無 ,
但就不停擰頭推開, 我等佢大D先再比佢試喇 !! 芝士就勁鍾意, 緊見到都

[ 本文章最後由 mimimomo6 於 08-5-8 15:20 編輯 ]
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

男爵府

我o個個都係咁....
原文章由 mimimomo6 於 08-5-8 15:19 發表

我比亞女食過三次, 佢唔仲意食 , 雖然無 ,
但就不停擰頭推開, 我等佢大D先再比佢試喇 !! 芝士就勁鍾意, 緊見到都

大宅

我想知道你o地係咪買o個D BB都食得o既yogurt 因為呢,我買o個個牌子寫明係6-24mths BB可以食。

我個女好奇怪竟然鐘意食原味多過水果味。

如果唔食得凍o既yogurt,你o地可以試o下買Heniz都有唔凍o家,o個時J.Kong介紹過俾我,但我個女食到我依o家買o個種所以我就無試到喇。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-5-8 16:17 編輯 ]

男爵府

我買o個隻都係寫明 for 6-24mths BB既.

原文章由 Smallpigbb 於 08-5-8 16:07 發表
我想知道你o地係咪買o個D BB都食得o既yogurt 因為呢,我買o個個牌子寫明係6-24mths BB可以食。

我個女好奇怪竟然鐘意食原味多過水果味。

如果唔食得凍o既yogurt,你o地可以試o下買Heniz都有唔凍o家 ...

複式洋房

我係citysuper買比個女食,初初食幾啖到而家食到一柸,都係寫明for 6-24mths,第一次買原味比佢食佢就唔多鐘意,所以而家都係買水果味比佢食

複式洋房

我bb早個幾月已經開始食yogurt, 一般都係係雪柜囉出來後, 等無咁凍就比佢食, 開頭, 食個時個樣怪怪, 後來, 愈來愈中意食, 不過, 佢之前食都嘔過兩次, 我估可能係杯yogurt唔新鮮(可能係雪柜囉出來太內又或者,買反泥個時,回家太長途無雪住).
所以, 我而家係整yogurt比佢食,citysuper有個mixer... 一包yogurt粉+水, 然後shake-shake-shake, 就攪掂... 好方便,又易整... 個sales話, home-made好d... 無加防腐劑之類, 對bb好d...

呢個係個website,比大家參考下...
http://www.easiyo.com.hk/

而家,每晚食完粥,隔一陣就比佢食一杯約100ml,一次mixer可以整1L, 我就用100ml客量膠合仔分開10杯裝同雪... 10日就整一次... 都幾好... 個mixer 就$200/個, 一包yogurt粉 $36-$45不等, 有甜同唔甜簡... 又有一種叫organic(無甜)既, 益生菌特別多, 不過, 我阿仔唔食唔甜的... 希望大家覺得以上資料有用... =)

侯爵府

I give him a banana yogurt, but he don't like the taste.
:-D :-D :-D :-D

大宅

原文章由 LKFmama 於 08-5-8 18:11 發表
我bb早個幾月已經開始食yogurt, 一般都係係雪柜囉出來後, 等無咁凍就比佢食, 開頭, 食個時個樣怪怪, 後來, 愈來愈中意食, 不過, 佢之前食都嘔過兩次, 我估可能係杯yogurt唔新鮮(可能係雪柜囉出來太內又或者,買反泥個 ...

我o尋日去Citysuper都見到有個promoter o係到介紹緊o個架機,但因為趕時間就無行去八o下,你覺得好用呀?等我去個website度看看先。

大宅

點解我去親 citysuper 都搵唔到專比bb食的芝士 / yogurt ?
個樣係點gar?

結果 , 就咁係park'n 買左 "笑牛牌" 的方粒芝士比 bb食 , 隻牌子冇說明可以比幾大的 bb 食! 有冇人知可以比bb食的嗎? 因為我見佢細細粒 , 我諗bb食得卦?

比bb食過一次 , 自己有試過味 , 咸咸地 , bb可以食嗎? 佢冇抗拒喎 , 只係最初皺下眉, 之後又續口食.

yogurt 我好想試 , 但係找不到邊隻啱.

原文章由 trus 於 08-5-8 17:05 發表
我係citysuper買比個女食,初初食幾啖到而家食到一柸,都係寫明for 6-24mths,第一次買原味比佢食佢就唔多鐘意,所以而家都係買水果味比佢食

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 Smallpigbb 於 08-5-8 22:51 發表
我o尋日去Citysuper都見到有個promoter o係到介紹緊o個架機,但因為趕時間就無行去八o下,你覺得好用呀?等我去個website度看看先。

Smallpigbb,
請問你在邊間citysuper見到有promoter?

我屋企都係食開EASIYO呢隻乳酪, 好好架架!
如果買, 最好就係有promoter時買, 抵d! 因為買套機(不用電的, 只是膠造) $200會送兩包乳酪粉 (我唔知冇promoter時有冇得送兩包粉), 另外乳酪粉買10包送1包.

珍珠宮

好媽媽勳章

我都有俾bb食過乳酪, 不過只係俾3-5tsp, 未試過100ml咁多.

我俾過Yoplait(唔知有冇串錯)有隻bb乳酪(好似在jusco買的), 又俾過EASIYO的乳酪. 我俾bb食得少, 所以bb未試過嘔. 通常d乳酪由雪櫃拎出來我會在室溫放一輪等冇咁凍才俾bb/大仔食的.

另外, 我都有買笑牛牌的芝士粒粒俾小朋友食. 記住要買原味(藍色)那隻, 因其他有味的比較咸.

複式洋房

Lamfanny

其實你可以問citysuper啲職員放係邊,我係沙田嗰間買開,以我所知,通常BB芝士都會有貨,但係BB乳酪就好搶手,返貨無耐就會買晒,通常我會問啲職員幾時再返貨先去買

原文章由 lamfanny 於 08-5-9 09:09 AM 發表
點解我去親 citysuper 都搵唔到專比bb食的芝士 / yogurt ?
個樣係點gar?

結果 , 就咁係park'n 買左 "笑牛牌" 的方粒芝士比 bb食 , 隻牌子冇說明可以比幾大的 bb 食! 有冇人知可以比bb食的嗎? 因為我見佢細細粒 , ...

大宅

Amy

我係星期三o係港威中心o個間見到,即TSTo個間。

我買o個D yogurt係50ml一杯,我個女一次過食全部,起初緊係試咗1-2tsp先啦,之後慢慢加上去到依o家可以食一杯,但都食咗好耐喇。

大宅

lamfanny

我就買雪印同QBB芝士,係Citysuper都有,以下係QBB網頁

http://www.qbb.co.jp/item/cheese/baby/to-ieba.html

Taste都有o家。

首頁

尾頁

跳至