自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

當年中四到, 有個好惡女班主任

有次上堂, 佢好嬲好大聲話 : 我知有同學食煙, 自己企出黎

當然無人肯認啦, 個班主任就話 :

點解無人企出黎, 你唔企出黎, 即係知道食煙係唔 arm

唔 arm 就唔應該再去做, .... bra bra bra

其實全班都知邊個有份食煙, 其中一個係正班長, 佢好乖, 但唔知點解佢會同隔離班 d 壞分子一齊, 呢次之後, 佢無再同隔離班一齊, 亦都無再食煙, 會考成績仲好好添
升久必跌

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我最記得是我中三時的班主任,佢教中文的,是個好有經驗的老師。佢好疼我地成班學生,但又對我地好嚴有要求,唔係好疼會縱學生那種。

佢令我印象最深刻,係有次我地班參加某項班際活動輸左。我地唔係咩叻班,只係成績算中等,通常都係被人睇低的一群,但班主任鼓勵我地盡量做好,仲成日陪我地一齊練習,又幫我地找資料等。不過最好都係輸左,成班好唔開心...... 我最記得當時佢安慰我地,同我地講如果我地真係唔開心想喊,喊啦,我地係佢嘅小雞,佢會做一隻母雞去俾我地抱著哭,亦會保護我地,繼續支持我地...... 我地班好多同學都被佢感動,知道有人會沿途支持我地,所以我地呢班成績平凡的學生,好多都突然上進好多(包括我),成績突飛猛進,上中四時都入到自己第一志願班!

我真係好喜歡呢個老師,亦因為佢我突然對中文好有興趣,所以中文成績特別好,尤其因為之後都係佢教我中文科!

禁止訪問

公爵府

中五教電腦個倫 sir, 鼻毛長到落口最經典.........

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我覺得自己好好彩, 人生每階段都遇上好老師, 令我有所覺悟。
共有4個。

只有1個是和善的, 另外3個則是"情緒化"的老師。所以, 雖然我覺得好, 赤同時有同學唔受果套而極憎佢地。

其中2位, 均已升為校長級了。我很尊敬他們。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 摩登姑娘 於 08-5-8 11:10 發表
中五教電腦個倫 sir, 鼻毛長到落口最經典.........

唔係下嘛~

男爵府

My form 5 English teacher Miss Cheung. She let me know what is English.

Now she (become Mrs Keung) is the Hong Kong District Director of Amway.

So surprise

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

我最深刻既係F.1時既中文老師, 因為老師給我們既感覺好似媽咪咁TAKE CARE我地呢D岩岩由小學轉中學既小朋友, 她好有耐性同愛心陪住我地度過咗岩岩升上中學唔適應既辛苦時期, 所以我好記得她.

大宅

我最深刻係F.1時1位教中史老師,佢上堂會講好多歷史估仔我哋聽,我哋大半班同學都唔洗溫書都有85分以上

大宅

你令我想起小學 d 老師, 雖然唔係名校, 只係一 d 屋村小學

嘩, 你知屋村 d 細路好 c 玩皮, 由其係 d 男仔

俾老師用鐵尺打手板, 都話唔痛嗰種

但有位老師, 佢好長氣, 日日都捉佢地留堂做功課

有個仲夠 c 連留堂都唔留, 要班長放學將佢交俾老師

雖然到畢業時, 佢都仲係咁玩皮, 但呢位老師從來都無放棄過佢

今日呢位老師已經做呢間小學副校長 ...

原文章由 Freesia_cat 於 08-5-8 11:03 發表
我最記得是我中三時的班主任,佢教中文的,是個好有經驗的老師。佢好疼我地成班學生,但又對我地好嚴有要求,唔係好疼會縱學生那種。

佢令我印象最深刻,係有次我地班參加某項班際活動輸左。我地唔係咩叻班,只係成績算中等,通常 ...
升久必跌

珍珠宮

我最難忘係中四五時既班主任: 朱老師, 佢同我地講左一番話: 果年有位港姐俾人唱左出來係做小姐既.. 老師有感而發, 話有報章講而家世界多係笑貧不笑娼, 但其實尼個論點係錯架, 貧窮人都可以貢獻社會, 但娼妓, 一定係對尼個社會有害無益, 因為人地大好家庭會被拆散, 仲有損女性尊嚴.

尼番說話在當今社會都仲係岩聽架.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我最記得F1時個PE呀SIR
有次上堂時佢要我地做倒立,個個同學都係數唔記得10家20下就可落番黎.
但呀SIR佢玩野LOK,數數下數番轉頭,一時又話唔記得.
之後我仲話呀SIR玩野呀,數完未呀我跌LA.
佢之後至比我落番黎.
呀SIR仲衰係到笑.
但佢教左嗰一年佢就無教LU,之後唔知去左邊.

珍珠宮

畀面勳章

有位教中史的亞伯, 好老啦, 花名"紅蟲"
好鐘意上堂除一隻鞋, 有時自修堂自己係度訓覺
我地班百厭星有次趁佢訓左, 掉左佢隻鞋入字紙籮, 紅蟲訓醒要周圍搵鞋

呢個好耐歷史囉, 識得紅蟲的bk友請pm我

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

小一至小六的班主任+中文老師, 她一教就教咗我地六年, 冇轉過.

她教過的書, 一定要我地背晒佢, 跟住就背默. 總之學期完咗, 成本書都懂背, 懂寫.

記得當年有本五用成語. 個個星期背十組成語的意思, 同義詞, 相反詞. 都咪話唔辛苦, 總之日日都有d 野背.

e + 諗到好辛苦, 但係六年的操練, 幫到我中一至中七中文成績都係全級第一.

早年我知小學就拆, 返去睇過, 佢已經退咗休, 揾佢唔到啦~~~

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

form 5個阿sir囉, 同我哋幾friend架,成日一齊玩, 最激就係同我同學結埋婚生埋你tim 佢當時大我哋十幾年到啦
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 dincat 於 08-5-8 12:17 發表
有位教中史的亞伯, 好老啦, 花名"紅蟲"
好鐘意上堂除一隻鞋, 有時自修堂自己係度訓覺
我地班百厭星有次趁佢訓左, 掉左佢隻鞋入字紙籮, 紅蟲訓醒要周圍搵鞋

呢個好耐歷史囉, 識得紅蟲的bk友請pm我 ...

我都有個老師叫紅虫, 你學校係咪在大坑東?

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

哈哈哈哈哈哈
原文章由 摩登姑娘 於 08-5-8 11:10 發表
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 mimikitty28 於 08-5-8 12:41 發表

我都有個老師叫紅虫, 你學校係咪在大坑東?

係呀, 校友??

男爵府

原文章由 juicypig 於 08-5-8 12:39 發表
form 5個阿sir囉, 同我哋幾friend架,成日一齊玩, 最激就係同我同學結埋婚生埋你tim 佢當時大我哋十幾年到啦

嘩!邊區呀?

首頁

尾頁

跳至