嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

成份同功效如下, 不過, 一盒細細得0.8oz, 我仔仔一個禮拜就用完, 如果長期用, 都幾重皮下!

美國玫瑰花蕾多功能護膚及護膚霜
美國玫瑰花蕾多功能護膚及護膚霜逾百年歷史,成份天然,含棉籽油及特選精華油,滋潤性高,針對乾燥或敏感皮膚,可作護膚霜及護唇霜使用,並有效改善尿疹,奶癬,濕疹及食物敏感等嬰兒常見的皮膚問題,適合嬰兒及成人使用。
多重功效: 玫瑰花蕾多功能護膚及護唇霜, 於旅遊時可用作眼部卸妝、軟化肌膚、舒緩曬傷部位、滋潤乾燥肌膚及令乾旱髮質平易貼服。

舒緩作用: 玫瑰花蕾多功能護膚及護唇霜有效舒緩因尿疹、奶癬、牛皮癬、禿頭和頭皮乾燥所帶來的不適及癢痛。於睡前將玫瑰花蕾多功能護膚厚厚的搽在腳踭和手踭上, 柔潤呵護乾燥肌膚。

玫瑰花蕾多功能護膚及護唇霜亦能緩和凍傷、風傷、蟲咬的不適及可舒緩因漂染後化學品令頭皮痕癢的情況。

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-14 15:51 發表
有冇個成份可以post出o黎睇下?

[ 本文章最後由 wingtsang 於 08-5-15 09:20 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #41 wingtsang 的文章

就咁睇成份, 話有精華油, 唔知有乜o野款式o向入便呢...我尋日search過o的product review, 好多人都話好用, 主要都係o的女士, 咁有o的人就話其實同vasaline冇乜分別...我覺得最好緊係冇香料冇人造色素啦...

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-14 12:25 發表
雖然天氣熱, 但都幾乾, 我囝皮膚也有少少乾, 我正想比返2 cup bath oil 他沖涼. 妳用bath oil覺得油, 會唔會落得太多? 在夏天, 我是用1 cup 約10ml 落浴江的. 或只用豬油膏、A cream沖涼.

...

THX ~~~
我用 2 cup ... 可能太多.... .. 令囝囝手臂出油脂粒...
依家我用緊 cleaner, 無咁油, 咁我睇情況, 用幾日 cleaner 就用一日 bath oil ...

[ 本文章最後由 jolo 於 08-5-15 09:43 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 soeries 於 08-5-14 15:10 發表
但係我朋友話有頭皮可能係太乾的關係, 怕用洗頭水, 會唔會越用越勁, 咁未會變惡性循環??? 我依家用瑞士寶寶, 我朋友就介紹用vendom, 莊生就叫我唔好用住..

...

vendom 係咪透明膠樽, 有個羊公仔果隻 ???
我囝囝由 bb時, 用過 施巴敏感, chicco 敏感... 唯有用莊生藍樽 (洗頭沖涼都用得果隻), 先得.... 到歲幾開始有頭皮, 再用過 一隻日本牌子, 都唔得... 再用 思x樂 , ok 左幾個月, 又o黎... 跟住用 v字頭羊公仔, 又用左兩支又有頭皮... 前排轉 dermaveen, 用完一支多 d , 又有頭皮.....

[ 本文章最後由 jolo 於 08-5-15 10:07 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-14 14:22 發表
jolo你用多幾日physiogel cleaner同洗頭水之後, 上o黎匯報下個效果點o丫, 等我睇下好唔好買洗頭水用下, 唔該哂

尋日放學亞b又r損哂後頸 ...

暫時用左兩日...
隻 cleaner, 暫ok, 我見佢係好似 另一隻 c 字頭牌子一樣, 可以就咁用唔過水, 又低敏, 我估問題不大, 不過一定無 bath oil 咁油, 乾時未必o岩, 加上用量都多(我個肥囝面積大o麻~), 計落幾貴...
洗頭水方面, 重有頭皮, 因只用左兩日, 唔知係舊o既頭皮未清, 定新o既... 過多幾日話你知.....

大宅

回覆 #45 jolo 的文章

jolo, 我諗你遲o的可以o向選擇月刊幫各種沖涼液同洗頭水做評級

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #1 kleinpunkt 的文章

我 lotion & cream 都用過好多隻喎....
施巴, chicco, qv, mustela, 愛麗她, aq, 豬油膏, dermaveen 同 physiogel...
紫雲膏, 都用過........

大宅

回覆 #47 jolo 的文章

咁可以好似o的八掛雜誌咁, 畀5粒星唔同o既牌子, 根據價錢, 滋潤度, 易推開程度...做評審, 跟住再搵出最抵用o既一隻

我覺得physiogel似乎係比較好用o既一款...

咁你而家亞囝唔用o既cream點處置呀? 我自己一個都用唔哂...

翡翠宮

好媽媽勳章

kleinpunkt ,
我都覺得 physiogel cream 比較o岩我囝囝...
不過, 依家用佢隻 lotion , 就真係好稀, 好似唔夠潤.... 所以, 我係佢訓左覺之後, 會係某 d 位置補一次 lotion or cream ....
阿囝唔用o既 洗頭水、淋浴液, 我用... bath oil, 我間唔時用下... lotion & cream, 就間唔時搽下囝囝手腳 (無敏感果 d), 又加埋我用囉....
d 豬油膏 同 aq , 我自己真係用唔到, 我估都擺唔到秋天, 最後都要掉....

大宅

各位媽媽,

曾經係度睇過好多濕疹小朋友都用"Darvee..."沖涼...唔知係咪呢隻? 好似話幾好用... 因為我呢1,2日會用晒keri 沖涼, 想試下妳地講呢隻. 我bb而家10個月大. 有冇人可以confirm 一下?

大宅

回覆 #50 PearPear 的文章

你指"Dermaveen"? 萬0/屈人寺都有...

大宅

係呀, 係咪so far妳覺得幾好? 10個月bb用得嗎?

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-15 14:38 發表
你指"Dermaveen"? 萬0/屈人寺都有...

大宅

得!冇問題, 但唔好用keri啦, 太香啦.

原文章由 PearPear 於 08-5-15 15:11 發表
係呀, 係咪so far妳覺得幾好? 10個月bb用得嗎?

大宅

回覆 #52 PearPear 的文章

價錢ok, 平過oilaturm, 但係對我亞b幫助不大, 佢沖完都係照r個身...不過個個b唔同, 可以一試o既...

洋房

回覆 #39 soeries 的文章

吃甘雅培,我都有考慮呢個因素,不過他身無,我又唔想輕易轉奶粉,轉奶粉聽聞都幾複雜下,又擔心換果只都有問題。如果換,又唔知換邊只好,你有咩建議呀?thanks

洋房

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-15 09:12 發表
你亞b張床o的被呀, 床單呀, 有冇勤洗淨? 亞b長時間o向床仔度成日接觸o的床舖, 致敏原有機會就o向o個度...仲有o的奶沾到面仔都會影響o架...

我個b濕疹主要都o向塊面, 呢排試o左隻ezerra cream+physiogel cream, 開 ...

床單果d,我叫工人一星期洗一次,系唔系唔夠?好呀,我都想試多幾隻cream,麻煩你pm我呀。Thanks

翡翠宮

好媽媽勳章

PearPear,
我好似記得, 前兩日有媽咪話佢 bb 用 dermaveen bath oil 敏感... 用少少試下有無敏感先穩陣 d ...
我囝囝都用緊.........

大宅

回覆 #56 nlilo 的文章

pm o左你喇...

床單我見有媽媽幾日就洗一次...我就做唔到喇, 因為冇時間, 最多都係一星期一次...仲有床附近o的o野會唔會多塵, 都要成日清潔o架...

洋房

原文章由 kleinpunkt 於 08-5-15 16:00 發表
pm o左你喇...

床單我見有媽媽幾日就洗一次...我就做唔到喇, 因為冇時間, 最多都係一星期一次...仲有床附近o的o野會唔會多塵, 都要成日清潔o架...

thanks~~

我就同工人講bb所有野都要保持乾淨,但系她做到幾多,我返工就真系好難控制,有時返屋企,我自己跟,見到d野唔乾淨都即刻叫她去洗lor。所以我同老公都覺得週末就系我地幫阿b醫好塊面,星期一交比工人,到週末又差返,就甘不停迴圈lor

大宅

我1星期1次,但就用90度水洗.

原文章由 nlilo 於 08-5-15 15:53 發表

床單果d,我叫工人一星期洗一次,系唔系唔夠?好呀,我都想試多幾隻cream,麻煩你pm我呀。Thanks

首頁

尾頁

跳至