嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

坊間野都用過晒啦, 得就唔會係度留言lu.

原文章由 cfunallc 於 08-5-19 07:29 發表
請問各位有無試過比塩西+片糖煲水同bb沖涼? 我細佬老婆話對濕疹好? 唔知係唔係? thanks

洋房

森永,我都有朋友個仔吃甘,但都有敏感,所以搞到我唔敢轉呢只。能恩至少有注明系低敏奶粉,會晤會好d?我仔4個幾月,d朋友建議我要轉,就6個後開始轉。

原文章由 soeries 於 08-5-16 23:37 發表
nlilo,

今日問皮膚科醫生, 佢話阿b 一歲前就可以考慮, 一歲後就不用喎,
所以你都係問返你睇開的醫生, 等佢地俾建議啦! 但我就食開森永,
係我朋友介紹, 佢個女以前都是嚴重濕疹, 食過 能恩和s26, 轉食森永就好左好 ...

大宅

1. bb用aqueous都係好乾, 有無其他比較潤的cream介紹呢?
==>aqueous cream 就用好用啦,真係唔夠潤, 可試下qv cream 先, 比夠平, 唔得再試cetaphil, physical cream 比較靚啲但又貴啲.

2. 醫生的藥膏塗多少次才算太多, 會有副作用呢?
==>比BB用相信是 1% Hydrocortisone cream, 要用久些才見效果, 但最好用5日停2日, 才冇咁易搽純, 這只冇大副作用, 可安心用.

3. 而家bb用施巴洗澡, 但係好似好乾咁, 又無其他好介紹呢?
==>施巴是很乾, 對濕疹B唔得, 可用aqueous cream, 豬油膏, bath oil等洗澡, 水不要太熱.

妳說介了大部份致敏食物, 可否詳細說明? 因一些傳統致敏食物未必真的致敏. 但一些日常普通食物才常常引至過敏的.

原文章由 佩兒 於 08-5-17 11:54 發表
我bb就黎四個月, 由第二個月開始面仔起濕疹, 就開始用aqueous cream, 後來情況越黎越嚴重, 仲有水出, 所以就同佢睇左醫生, 而家一塗醫生的藥膏一兩天面仔就會好, 但係兩天左右又出過, 另外手仔腳仔都有出, 但感覺同 ...

[ 本文章最後由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-19 11:41 編輯 ]

翡翠宮

好媽媽勳章

珀珀,慧慧媽 ,
我水、電費係好甘o架...
以前成日用抽濕機乾衫, 住果樹又出名朝濕, 貴過開冷氣.... ... o岩岩裝左乾衣機個幾月, 希望平過開抽濕機啦...
弊 ~ 我隻洗衣液無寫超縮濃, 不過有寫咩蛋白"考"母.....
無用洗粉好多年哪... 因成日見洗粉格會有溶唔哂o既積係樹, 咪改用液囉....

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 reneemama 於 08-5-16 16:12 發表

HI, JOLO

我同你一樣呀!又係用過好多隻了, 最近試了紫雲膏,請問你覺得紫雲膏有無效?

對我囝囝o黎講, 無話特別有效...
出左搽, 會退... 退完, 不過仍會出....
但會染到 d 衫有色, 所以我無再用....

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 soeries 於 08-5-16 23:13 發表
係呀, 有隻羊0架. 你真用了好多款. 我都覺得chicco唔得, 之前朋友送俾bb, 佢用沖涼親都0的紅, 莊生就乾. 所以依家搞 oatmeal 或derxxxveen bath oil

我依家用緊 physiogel 隻 cleaner...
前日諗住用返一日 derxxxveen bath oil, 點知當晚, 佢手臂有粒油脂位, 好似發炎咁, 圍住紅哂, 中間黃色凸起...
所以暫時停用.......

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆 #15 佩兒 的文章

幾個月之前, 我囝囝用 aq 都唔得, 個政府醫生都叫我出去買市面 d cream 用, 話 aq 對我囝o黎講唔夠潤..... 你睇睇之前 d post, 考慮下試邊隻....
施巴盡量唔好用, 我囝細時一用即敏感....

大宅

乾衣機用電應勁過抽濕機喎, 以我家來說400W乾衣機用8小時大約$3.2. 以前用乾衣機, 1300W每次2小時, 要最少開2機大約$5.2.

原文章由 jolo 於 08-5-19 11:44 發表
珀珀,慧慧媽 ,
我水、電費係好甘o架...
以前成日用抽濕機乾衫, 住果樹又出名朝濕, 貴過開冷氣.... ... o岩岩裝左乾衣機個幾月, 希望平過開抽濕機啦...
弊 ~ 我隻洗衣液無寫超縮濃, 不過有寫咩 ...

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 cfunallc 於 08-5-19 07:29 發表
請問各位有無試過比塩西+片糖煲水同bb沖涼? 我細佬老婆話對濕疹好? 唔知係唔係? thanks

我無試過... 不過識個媽咪, 試用 塩西水之後, 話搞到發哂出o黎, 原本無o既地方都出, 全身成面紅腫流水... 要去搵醫生.........

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-19 11:56 發表
乾衣機用電應勁過抽濕機喎, 以我家來說400W乾衣機用8小時大約$3.2. 以前用乾衣機, 1300W每次2小時, 要最少開2機大約$5.2.

我用煤氣果隻, 唔知貴唔貴呢 ?? 留意過乾兩次都未跳一度... 照你講, 電乾衣機平過煤氣喎....
好似最近加左煤氣費添....
加上一向我無報錶, 佢裝機時抄番... 今次張單一定好恐怖..........

我屋企開抽濕機乾衫, 係開通宵 , 差不多 11、12個鐘o架... 如果假期, 有時開足廿四小時........

別墅

各位媽媽

最近我開始煲粥仔,但發覺亞B好似都有少少敏感,主要係背隻多左紅粒,米是否都會引起敏感呢?如果會真係唔知 點算

大宅

煤氣一度要成$10喎.

原文章由 jolo 於 08-5-19 12:15 發表

我用煤氣果隻, 唔知貴唔貴呢 ?? 留意過乾兩次都未跳一度... 照你講, 電乾衣機平過煤氣喎....
好似最近加左煤氣費添....
加上一向我無報錶, 佢裝機時抄番... 今次張單一定好恐怖.......... ...

翡翠宮

好媽媽勳章

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-19 13:00 發表
煤氣一度要成$10喎.

我拎上期單計, $13.x 一度呀........
依家重話加左價, 今期.......

大宅

Hi 珀珀,慧慧媽

My son also got ezcema, but not so serious. Mostly started from his neck. You seems very knowledgable about it. May I ask how to 開稀 elomet. I went to see doctor, he gave us elomet cream too.

He used Olitam before, actualy seems better but still red sometiems. After finished the 1st bottle, I changed to QV bath oil....sometimes good sometimes bad.

Two days ago, I tried Mustela bath oil, yesterday was the second time using it. Last night he scatched his neck a lot and become very red. I want to ask if in the hot weather, if he use bath oil, will it be not so good?

Have you heard about 冰片粉/六x粉? My mom insists they are good...

Pls advise. Thanks.

原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-17 17:56 發表
Thanks kleinpunkt,

soeries,

有少少append,

Clioquinol 3% ==>
具抗菌作用
cliocort結合了Clioquinol 的抗真菌、抗細菌作用及Hydrocortisone的消炎、止癢作用,用於廣泛控制急性和慢性皮膚病

Synchloramin ==>不 ...

大宅

Vero,
剛剛在南區媽媽會見到妳, 在這裹又見到妳, 妳都是住海X?

唔好話知好多, 只是有經驗, 在這裹share 下啦.
elomet如冇dulite就唔好直接搽在BB身上, 因幾強力,包弟2日即好番. 見妳BB唔係太大, 如用elomet 要起碼1:10, 即1份elomet+10份aqueous cream 或豬油膏. 而用豬油膏効力會強少少. 但要知妳的elomet本身有冇dilute 先, 否則太稀又冇効喎.

Mustela 雖然我未用過, 但聽其他媽咪話好似有香味, 咁就唔係咁好. 熱天都可用bath oil, 但就不用落咁多, 我用5ml在大浴江比她們洗澡的.

冰片粉/六x粉我冇聽過, 是不是冰糖、片糖之類?

原文章由 Vero 於 08-5-19 14:31 發表
Hi 珀珀,慧慧媽

My son also got ezcema, but not so serious. Mostly started from his neck. You seems very knowledgable about it. May I ask how to 開稀 elomet. I went to see doctor, he gave us elome ...

[ 本文章最後由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-19 15:17 編輯 ]

大宅

好少聽米會過敏的. 首先背隻紅點是否真的是過敏?是的話, 如妳覺得和粥仔有關, 會唔會是其它一齊煲的食物呢?魚、豬肉、果皮、乾柱等?

原文章由 Lucky-Ma 於 08-5-19 12:42 發表
各位媽媽

最近我開始煲粥仔,但發覺亞B好似都有少少敏感,主要係背隻多左紅粒,米是否都會引起敏感呢?如果會真係唔知 點算

珍珠宮

2024年龍年勳章

請教呢度媽咪:
我兒子生左個幾月濕疹都未好!生係兩邊手,腳有幾粒,隻手就好多粒粒!睇過西醫開抗敏藥和查藥膏都唔好..
d粒粒時好時壞,即有時很紅有時又變番白..但未退...點算??
仔仔第一次咁樣...好煩惱...成個月有多..請問你地小朋友d濕疹會唔會咁耐時間架???!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

另外,係咪戒口要戒到好清先得架?
要吃抗生素的嗎?(上次那位醫生無開抗生素)

大宅

我囝都是轉食能恩, 真是有好轉, 可能我他真是對奶過敏的關係.

原文章由 nlilo 於 08-5-19 11:27 發表
森永,我都有朋友個仔吃甘,但都有敏感,所以搞到我唔敢轉呢只。能恩至少有註明系低敏奶粉,會晤會好d?我仔4個幾月,d朋友建議我要轉,就6個後開始轉。

...

大宅

我個囝以前發到全身都是, 只有三角位無事, 都有看私家醫生, 但都從未吃過抗生素, 反而有醫生話, 嘩,你個囝咁嚴重, 搽幾多類固醇都無用啦, 唔好搽la
原文章由 珀珀,慧慧媽 於 08-5-19 10:43 發表
但是我未試過要食抗生素喎, 最多-非常少數時只搽有抗生素的藥. 其實除非全身或大面積發炎, 我覺得是唔須要食抗生素囉,搽藥只是局部性, 食就是全身性, 分量還重好多.

...

首頁

尾頁

跳至