想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期去西e到, 想check 下輸卵管有冇塞咗, 但e生話一步一步黎, 先比我食排卵丸先喎, 到唔得先至最後check 輸卵管. 我想問下各位sisters, 食排卵丸有冇副作用架?

洋房

我食完之後嘔到顛呀
所以食到第2日停左冇食
希望你唔好似我啦

大宅

原文章由 cyrusmama040804 於 08-5-13 17:14 發表
我食完之後嘔到顛呀
所以食到第2日停左冇食
希望你唔好似我啦

咁你有有同e生講呀? 我問e生有咩副作用, 佢話冇喎!? 我唔係好信, 所以, 問你地. 死啦, 咁點算呀. 咁你就冇食啦, 咁咪好晒囉, 會唔會呀?

別墅

其實副作用係一個個人唔同,我本身食過3個cycle嘅排卵丸,但都無唔舒服好似平時咁,但我同事就好唔舒服,頭暈,肚痛都有! 

大宅

我都ok 喎, 食o左2個月都冇o羊特別呀~

原文章由 sarahlmf 於 08-5-13 17:57 發表
其實副作用係一個個人唔同,我本身食過3個cycle嘅排卵丸,但都無唔舒服好似平時咁,但我同事就好唔舒服,頭暈,肚痛都有! 

大宅

sarahlmf, judelawfans
係呀, 唔該晒. 咁我想問你地, 係咪食完一個cycle 後再睇e生, e生再叫你地再食呀? 咁要食到幾時呀? 你地係咪係黎m時食架? 我個e生叫我黎m時第三日食喎. 咁你地呢?

大宅

係我叫我dr 比我食o家, 我食過2個月, 3月一次, 今個月一次, 係m 既第3日開始食既, 食5日~

原文章由 piyo28 於 08-5-13 22:36 發表
sarahlmf, judelawfans
係呀, 唔該晒. 咁我想問你地, 係咪食完一個cycle 後再睇e生, e生再叫你地再食呀? 咁要食到幾時呀? 你地係咪係黎m時食架? 我個e生叫我黎m時第三日食喎. 咁你地呢? ...

別墅

請問排卵丸係咪會谷多D卵定係令粒卵子靚D呀?
隨緣

大宅

回覆 #6 piyo28 的文章

我以前係check哂所有野(包括輸卵管)先開始食,冇副作用噃,可能份量少,唔會有太多卵子,1至2粒啦。

複式洋房

咁請問食完排卵丸,幾時dodo最識合呢?我剛開始食左五天,醫生又冇叫我幾時dodo,咁我咪食完就dodo囉,唉而家又唔bingo又唔黎m都唔知想點,幫幫我好嗎

複式洋房

longsum,

醫生冇叫你返去照u/s??

因每人排卵都會早或遲, 食完葯後, 你發覺有啲"杰"啲既白色分泌, 就要dodo..

原文章由 longsum 於 08-5-14 13:45 發表
咁請問食完排卵丸,幾時dodo最識合呢?我剛開始食左五天,醫生又冇叫我幾時dodo,咁我咪食完就dodo囉,唉而家又唔bingo又唔黎m都唔知想點,幫幫我好嗎

複式洋房

我上個月 check 過輸卵管,冇塞,
子宮正常, 我cycle 都好準 28days,
但過去一年幾努力都無所出.....

所以都有去睇婦產科西醫, 今個月開始食排卵丸,
由 m 第二日食,要連續食5日,都食了5日,
冇咩特別感覺.

我問過醫生食排卵丸有什麼用,佢回答係幫助排卵,
但冇提過會排多些卵, 只係有助輸卵管排卵,
及改善係笫十四天排卵, 同埋叫我 check 住體溫,
當到某一日體溫升高, 代表未來48小時將會排卵,
(check 埋D仔更加準確), 醫生建議在排卵期間 dodo 密d,
當然不是日日 dodo, 只要每隔一兩日 dodo 便可.

若有錯處,請指教, thanks!!
~~祝大家早日有o左~~

民房

想問吓, 照輸卵管貴唔貴架? 痛唔痛呢?
我都想睇吓婦科, 有冇好既又收費合理醫生介紹呀?

請pm我....

大宅

回覆 #13 hero_kelly 的文章

照輸卵管唔係太貴,仟幾蚊囉,我照時就好痛喇。我個時邊排政府邊睇私家,政府(生育指導)排一年,私家排半年....董醫生....非常出名....非常好人....專睇不育....診金每次$400-500....化驗另計....係佢refer我照輸卵管

大宅

原文章由 judelawfans 於 08-5-13 22:46 發表
係我叫我dr 比我食o家, 我食過2個月, 3月一次, 今個月一次, 係m 既第3日開始食既, 食5日~

哈, 同我一樣都係食5日喎, 會唔會同一牌子呢?

大宅

原文章由 csmc88 於 08-5-14 12:46 發表
我以前係check哂所有野(包括輸卵管)先開始食,冇副作用噃,可能份量少,唔會有太多卵子,1至2粒啦。

明白, 唔該晒

複式洋房

其中一個“副作用”就係有2%機會會生孖胎,我個醫生話我知o既。
http://hk.myblog.yahoo.com/moma-bellytalk

大宅

原文章由 marcielucy 於 08-5-15 14:23 發表
其中一個“副作用”就係有2%機會會生孖胎,我個醫生話我知o既。

嘩, 咁好呀, 生孖b, 我都想呀. 不過, 我同老公家族都冇人生過孖b, 呢個機會好微, 唔好話生孖b呀, 我連想要一個b都生唔到, 唉.

首頁

尾頁

跳至