自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我記得2004年海嘯之後,發覺有衰人在街頭冒充慈善機構募捐,欺騙廣大市民.

所以希望各位善長人翁如想捐善款,希望大家到銀行直接過户給本地各大志願機構,例如:香港紅十字會,救世軍,宣明會,樂施會等,同時捐款給本地機搆,過盛的款項他們會作日後建設當地之用.

祝香港廣大市民善有善報,身体健康.

請轉寄給你們的親友.

[ 本文章最後由 yvonne 於 08-5-16 21:19 編輯 ]
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

子爵府

原文章由 yvonne 於 08-5-13 20:39 發表
我記得2004年海嘯之後,發覺有衰人在街頭冒充慈善機構募捐,欺騙廣大市民.

所以希望各位善長人翁如想捐善款,希望大家到銀行直接過户給本地各大志願機構,例如:香港紅十字會,救世軍,宣明會,樂施會等,同時捐款給本地機搆,過盛的款項他們會作日後建設當地之用.

祝香港廣大市民善有善報,身体健康.

請轉寄給你們的親友.

Yes, 香港人應該明白不要相街頭募捐, 因為99%都是騙人的!

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

做善事都要精啲啦

如果唔係比班狗官食夾棍
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 yvonne 於 08-5-13 20:39 發表

所以希望各位善長人翁如想捐善款,希望大家到銀行直接過户給本地各大志願機構,例如:香港紅十字會,救世軍,宣明會,樂施會等,同時捐款給本地機搆 ...

我都只會捐去香港紅十字會/宣明會,希望佢地係買物資上去而唔係抬$$上去.

別墅

我寫出黎因為唔想大家善款被人呃去,請通知家中的老人家.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

等待驗證會員

原文章由 yvonne 於 08-5-13 21:24 發表
我寫出黎因為唔想大家善款被人呃去,請通知家中的老人家.

thanks for reminding

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔好隨便做好心

侯爵府

BK Milk勳章

thanks for your reminder

男爵府

我只會捐去香港紅十字會/宣明會/聯合國兒童基金會/奧比斯

[ 本文章最後由 kachunma 於 08-5-13 22:28 編輯 ]

男爵府

thank you~!!!
我都打算明天捐少少$500入落紅十字會個銀行戶口~!!! 因為上次都係捐比紅十字會,而且好多時天災人禍都係見紅十字會好快咁去救援~!!!!

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

推上去比多啲人睇先

記得做好心都要精明

才會幫到真正有須要的人啦
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 FA8866 於 08-5-13 21:17 發表

我都只會捐去香港紅十字會/宣明會,希望佢地係買物資上去而唔係抬$$上去.

我都係呀! 佢地最有振災經驗. D物資一定要去到佢地手至得架.

大宅

好媽媽勳章

唔該哂你!!
我會小心ga喇

子爵府

Thanks for your reminder.
I'll send your information to friends.

禁止訪問

珍珠宮

幫手push一push

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係呀!我見過賣假旗!
比個大叔發現,
賣旗人雞咁腳走!!
所以捐錢都係紅十字會好d。

別墅

<<<<<<再一次呼籲>>>>>>

1.儘量不要在街上捐款.

2.儘量捐給本地志願機構,善款有監測,不會浪費善款分毫.

3.儘量到銀行,便利店,網上信用咭過數.

4.想想自己的捐款如直接送入國內,可否能送到災民手中.

多謝各位善長一分一亳,希望廣大市民善款能幫到國內受苦的同胞身上.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝提醒!

別墅

嗯~多謝提醒~~~~

首頁

尾頁

跳至