自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有咩方法可以防止四腳蛇入屋或殺死佢地
我家住40樓, 唔靠山,但唔知點解屋企有好多四腳蛇

尋晚短短一個鐘已經見到兩兄弟, 我驚遲下佢地會全家總動員出動
大小通吃
只要係入得口既都鐘意食

男爵府

醒目開學勳章

四腳蛇係益蟲黎架, 佢幫你食蚊食烏蠅架...佢只係路過啫, 唔好理佢囉。

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我知佢係益虫, 但佢個樣真係好嚇人, 而且我老公真係好驚佢, (細個比阿媽嚇得多) 如果得我自己係屋企, 我趕走佢就算, 如果老公係到, 一定要治佢於死地, 方法好簡單, 就係用滾水6佢, 因四腳蛇係泠血o既, 遇熱水即死.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你地有冇聽過D四腳蛇叫呀
我細個時屋企都有好多四腳蛇, 一晚黑就會出黎係天花都走, 佢地一叫我就知佢地又要出黎活動喇

珍珠宮

好媽媽勳章

我都好驚四腳蛇.
佢個樣真係好嚇人
又怕惦親我小朋友

因我屋企亦有住左好耐四腳蛇
(呢埋放係電視機台組合柜)
&
間中見到細細只
亦有次年廿八洗抽油煙機時
見到條死左乾屍四腳蛇在抽油煙機頂上

因每晚聽到佢發出微微聲音
佢夜晚先出動.

都唔知佢地用不用交配生bb

judy
方法好簡單, 就係用滾水6佢, 因四腳蛇係泠血o既, 遇熱水即死

但佢地爬得好快
是否入定水槍來射佢好

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 塵大聞 於 08-5-16 13:03 發表
你地有冇聽過D四腳蛇叫呀
我細個時屋企都有好多四腳蛇, 一晚黑就會出黎係天花都走, 佢地一叫我就知佢地又要出黎活動喇

晚晚都聽到
其實出黎活動有乜攪.
有時老公話:
四腳蛇叫睇下仲有冇其他兄弟
都唔知係唔係開p
都唔知有乜俾佢食

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我試過用來來曱曱屋, 本來諗住捉小強, 點知捉左條四腳蛇 !
有人話四腳蛇鐘意食甜, 話搵個樽放d糖落去, 等佢地落去之後, 隻腳'痴'左糖爬唔番上去喎 ! 不過我未試過唔知係米work !

禁止訪問

別墅

我唔會殺四腳蛇架
佢地食蚊好勁架
細個個時
屋企真係有四腳蛇family架
阿媽教我地唔好殺死佢地
直到今日我都唔驚

早前
屋企有四腳蛇留低條尾係地下
佢都未死
點知
之後我噴殺蟲水
唔小心害死左佢
我都唔知幾傷心呀 ~~

aln ;(

別墅

細個時住唐樓都好多四腳蛇ga,
有次爸爸拆除d舊電掣....
連四腳蛇蛋都有.........仲好多呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我屋企都有,有時都聽到佢地叫,我好怕佢地,會殺左佢,雖然係益虫,但佢開支散業咁點?去年先殺左3條細的,你話佢一胎生幾多條.....

大宅

我想問下四腳蛇會唔會爬入bb耳仔嫁?
我真係好怕四腳蛇............

男爵府

有漂白水呀..好work嫁...溝d水入落噴壺度..係佢地平時行開果d位噴一噴..佢就唔會再出現嫁啦~再唔會傷害到佢.....不過真係要溝多小小清水..因為塊牆好易好整甩哂咁...同埋每2日要噴一次...因為好快無味...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 CKAU06 於 08-5-16 14:24 發表
細個時住唐樓都好多四腳蛇ga,
有次爸爸拆除d舊電掣....
連四腳蛇蛋都有.........仲好多呀!

四腳蛇蛋係點樣?
不用交配都有蛋生嗎?

我都真係好怕
四腳蛇會唔會爬入bb耳仔嫁?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都勁驚4腳蛇...本身我係好驚...d蛇呀,田雞果d樣...佢地d皮膚呢...超超超核突...

不過雖然我好驚但見到4腳蛇...都唔會話殺左佢,因為知佢係益蟲...

不過我老公成日話我驚咩姐,有咩好驚姐...人地係益蟲黎架...

但就算我冇打算去殺佢但我都重係好驚~

4腳蛇蛋我都見過呀~
好細個果時...成十年前我e媽本身係住元朗...後黎要搬...因佢本身係住石屋果d...咁之後佢帶我地幾個小朋友番去執下野,點知見到d袋呢...好多都有好多細細粒既蛋o係度...我e媽話係4腳蛇蛋...我見到有d重見到d蛇仔架...好似出緊黎但最後死左咁樣...真係好...驚...

重有我以前未嫁住自己屋企...成日都會見到有乾屍...試過一次一個人幫媽咪清下kitchen大執啦...點知掃掃下地見到大大條乾屍...可能係咁岩掃到既關係佢係好似跳出黎咁...嚇到我痴媽根...mouth:

[ 本文章最後由 kawai928 於 08-5-16 14:49 編輯 ]

大宅

原文章由 kawai928 於 5-16-08 14:43 發表
我都勁驚4腳蛇...本身我係好驚...d蛇呀,田雞果d樣...佢地d皮膚呢...超超超核突...

不過雖然我好驚但見到4腳蛇...都唔會話殺左佢,因為知佢係益蟲...

不過我老公成日話我驚咩姐,有咩好驚姐...人地係益蟲黎架...

但 ...

我都係好驚呢d野, 我媽咪同99屋企都有...
我老公以前唔驚4 腳蛇嘅, 但識我後就驚 4腳蛇 (因為怕俾我嚇襯), 我一見到就會大叫同走到老遠, 但係又一定要見到條4腳蛇, 因為我驚佢唔知會走去邊, 所以一定要一路驚一路睇實佢...

好彩嫁左c6後住新樓, 隔離鄰舍都清潔, 所以住左 7 年都冇見過,
連小強都係見過 3~4 隻... 不過如果俾我係屋企見到 4 腳蛇, 我一定會搵人滅蟲, 冇得傾呀我絕對不能同4腳蛇共存....

大宅

其實d四腳蛇係屋企出沒左好耐嘞, 我見佢係益蟲又無乜殺傷力所以無理佢 (需然我都好驚 )

但尋晚大佬同細佬分別係我個仔面前行過, 嚇到佢面都清哂, 我先下定決心要諸佢九族
大小通吃
只要係入得口既都鐘意食

大宅

點解明明係好野嘅個樣又偏偏係咁ugly.........

大宅

動作又騎騎lele

首頁

尾頁

跳至