自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

啱啱睇電視, 陳先生話電視台耗資五佰萬在今明兩晚攪籌款活動.
廠景唔使錢, 演出者自願演出又唔收錢;
真係唔明啲錢用咗係邊?
耗資五佰萬攪依樣攪果樣, 不如拿晒去捐匯豐, 起碼你捐 $1, 佢地又捐 $1, 咁就有 1千萬善款啦, 咁做好似實際得多喎~

別墅

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

仲有呀, d 大支票, d人出來接支票, 送支票, 慳返呢 d 門面野啦. 實制 d 啦.

男爵府

睛靈勳章

都係咪講出黎!! 好過。

別墅

麻煩個班坐係觀眾席班青少年,你唔好再用袋摭住塊面,黎得坐得係處,你無面見人呀!
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

等待驗證會員

其實我自己覺得D明星歌星唔洗搞咁多野, 因為有心捐款既人,本身一定唔洗人叫就去捐, 我自己就本身唔會因為佢地唱首歌就去捐錢, 要捐都會自發地去捐~

ANYWAY, 係虛偽也好, 係有目的也好(有些人為出風頭才捐), 唔理出發點係咩, 最緊要籌多D$ 去四川, 真係幫到佢地。

男爵府

邊到要洗500萬呀?
有多餘錢就捐出去啦

大宅

排列大隊有D人沽名釣譽但希望係小數

男爵府

醒目開學勳章

我都睇緊TVB,...見D捐款又多,數目又大, 真係好感動 ....

翡翠宮

d支票好多係經由民政事務局/總署call d機構叫佢地捐, $50萬以上就有得做支票捐贈儀式........

原文章由 AA媽媽 於 08-5-17 21:21 發表
我都睇緊TVB,...見D捐款又多,數目又大, 真係好感動 ....

[ 本文章最後由 bb2 於 08-5-17 21:49 編輯 ]

大宅

原文章由 Sica 於 08-5-17 20:50 發表
啱啱睇電視, 陳先生話電視台耗資五佰萬在今明兩晚攪籌款活動.
廠景唔使錢, 演出者自願演出又唔收錢;
真係唔明啲錢用咗係邊?
耗資五佰萬攪依樣攪果樣, 不如拿晒去捐匯豐, 起碼你捐 $1, 佢地又捐 $1, 咁就有 1千萬善款 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Q太郎 於 08-5-17 09:09 PM 發表
邊到要洗500萬呀?
有多餘錢就捐出去啦

500 萬唔知係咪真係用咁多.... 咁但係要制作費..... 咁佢地要計番用幾多人做當晚的節目 (唔計 d 名星/歌星) 咁 d t-shirt, 仲有送比人 d 黑色手扼, 佈景, 大支票, 捐款箱, 衛星傳送到世界各地有華人的地方 (我唸用衛星都要射去咁多地方都要用唔少錢) 仲有接現場觀眾的旅遊巴都要錢. 仲有 d 名星/歌星一早黎排都要比個飯盒人地食架呢 d 都係錢.....

[ 本文章最後由 catjeffcat 於 08-5-17 21:54 編輯 ]

伯爵府

到佢地唔做野又有人講野架啦...咁我覺得呢個世界一定有虛偽既人,有d人為左出名/出面先肯捐錢,呢d節目咪岩晒佢地囉~~咁有呢d節目可以令果d人捐下錢都好呀!

子爵府

好同意....旁邊仲有好多使費...例如電費之類....呢d全部都係$$
我估員工D cost都要計埋.....
唔做又話唔做,做又話做......

原文章由 catjeffcat 於 08-5-17 21:52 發表

500 萬唔知係咪真係用咁多.... 咁但係要制作費..... 咁佢地要計番用幾多人做當晚的節目 (唔計 d 名星/歌星) 咁 d t-shirt, 仲有送比人 d 黑色手扼, 佈景, 大支票, 捐款箱, 衛星傳送到世界各地有華人的地方 (我唸用 ...

別墅

見到夏雨無得講,表情好無奈

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 april48 於 08-5-17 10:24 PM 發表
好同意....旁邊仲有好多使費...例如電費之類....呢d全部都係$$
我估員工D cost都要計埋.....
唔做又話唔做,做又話做......

呀... 仲有之前都要賣下廣告, 錄首主題曲都要成本..... 有很多我地睇唔到洗費用左....

大宅

我都覺得捐晒d$$出去好過

大宅

We don't need "show".
Why not donate it directly?

珍珠宮

原文章由 Lyn 於 08-5-17 10:58 PM 發表
We don't need "show".
Why not donate it directly?

咁做呢個 show 又唔係話唔好.... 呢件係大事, 而家咁做起碼都有很多正確的途徑去捐錢唔使等 d 人係街度混水摸魚叫人捐錢.... 也都可以. 咁你做直播比其他地方都可以幫手捐錢..... 不過我估佢地講出黎係等人知道佢地都係捐左制作費出黎, 唔使比人話佢地又要扣起 d 制作費..... 因為有時有 d 籌款活動或者演唱會係會扣起左制作費餘款才捐出.....

男爵府

做呢d show浪費燈油火爉添,我係唔睇呢d震災show,係有心有力ge,一個二個攞自己某一個job的$$$去捐就夠晒,無謂強裝d死口死面懶哀傷ge樣出嚟,真係冇意思...

500萬攪兩個show,講得出都唔怕比人插ge,有幾有心吖,來來去去都係為收視,比d藝人晒愛心,多鬼餘~~~~

首頁

尾頁

跳至