自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知點解我對果d捐贈支票交收儀式好反感,所以轉咗睇亞視。

子爵府

佢地都係出心姐.......唔好敢話佢地啦.....

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 eeyore0511 於 08-5-17 23:18 發表
唔知點解我對果d捐贈支票交收儀式好反感,所以轉咗睇亞視。

我都係!!!

你地睇下, 間間機構/公司出一個名捐錢, 坐底四五個人行出黎, 仲要逐個人個名讀出黎, 又要逐個握手.

最反感見既係... 西區婦女會, 6個呀太著哂旗袍化行裝行出黎, 連個鏡頭都要Zoom out去就位至影得哂.

另外, 仲見到唔少既小姐行出黎要"丁"字腳企至拎住張大支票, 好似拎左個選美獎咁.... mouth:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 hellolobaby 於 08-5-17 22:53 發表
我都覺得捐晒d$$出去好過

係law

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

無所謂啦!只要人佢地肯捐錢,
比班亞太著三點式又點話!

子爵府

畀面勳章

原文章由 Japenese 於 08-5-17 23:14 發表
做呢d show浪費燈油火爉添,我係唔睇呢d震災show,係有心有力ge,一個二個攞自己某一個job的$$$去捐就夠晒,無謂強裝d死口死面懶哀傷ge樣出嚟,真係冇意思...

500萬攪兩個show,講得出都唔怕比人插ge,有幾有心吖,來來去去都係為收 ...

Extremely extremely agree with you, 所以我都唔會睇呢d show...
我對謝生真係改觀咗, 佢無上個show扮嘢(我冇睇電視, 我估佢無出現), 但就捐咗30萬, 佢真係攞個心出嚟, 可能因為佢做咗daddy, 會更加感同身受...

[ 本文章最後由 NatalieMaMa 於 08-5-17 23:57 編輯 ]

複式洋房

原文章由 Yau_Cheung 於 08-5-17 21:46 發表

我都好支持你咁講將d制作費捐去匯豐咪仲實用你捐1元匯豐又捐1元。
難以啟齒、難能可貴。呵呵

伯爵府

匯豐銀行個PROGRAM有上限400萬架, 仲有一部份用左做宣傳費, 唔好比佢呃呀............. 佢今次真係賺哂個IMAGE:;pppp: :;pppp: :;pppp: :;pppp:

今次紅十字會講明係專款專用, 一毫子行政費都唔會係捐款到收, 呢D就真係值得捐啦

我同意TVB都有佢的一定成本, 制作成本唔平架, D菲林都要錢架, 我地睇到的只是鏡頭前的嘢, 制作成本同員工成本都要錢架嘛!

呢D大公司要捐錢出去都唔係話捐就捐, 可能要經好多步驟, 不如制作個特輯幫手呼籲下都無壞!

呢個世界好多人會因為咁去捐錢架, 你見有好多打出嚟D名都係100, 200, 400咁, 大果D唔使講啦, 真係為出鏡都唔出奇! 總之佢幫到手, 收到的捐款比佢的成本高出好多本, 咁佢就成功啦, 最緊要有善款

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就覺得TVB做得好,六叔都帶頭捐咗一億,作為電視台攪籌款節目係好洽當,而且佢地今晚籌咗兩億,有D有錢佬或公司係鍾意出名,有籌款節目會捐多D(當賣廣告),所以攪呢D籌款節目係有需要,點可以話人嘥錢?
匯豐今次宣傳係做得好好,你捐一蚊佢又捐一蚊, 但上限只係得四百萬,話咁易就過晒啦,中銀一早就捐咗超過一千萬啦。

別墅

原文章由 Lyn 於 08-5-17 22:58 發表
We don't need "show".
Why not donate it directly?

agree!

禁止訪問

伯爵府

熱血勳章

無錯, 5百萬投資起碼換2億(未計今晚的善款), 你話值唔值得? 呢個世界係有好多人沽名釣譽, 不過而家錢最重要, 電視的威力真係大.

伯爵府

2023年兔年勳章

丫....睇親呢d 慈善show, 我就唸起一樣野.....
由細到大都咁唸...佢地成日叫人有$ 出$, 有力出力....其實佢地有$ 好多啦....佢地應該帶頭捐啦.....

子爵府

同意, 五佰萬直接捐出去仲好啦
原文章由 Sica 於 08-5-17 20:50 發表
啱啱睇電視, 陳先生話電視台耗資五佰萬在今明兩晚攪籌款活動.
廠景唔使錢, 演出者自願演出又唔收錢;
真係唔明啲錢用咗係邊?
耗資五佰萬攪依樣攪果樣, 不如拿晒去捐匯豐, 起碼你捐 $1, 佢地又捐 $1, 咁就有 1千萬善款 ...

首頁

尾頁

跳至