論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實工人講的大話都唔係乜大件事 .. 例如 :
1. 偷野食 (那些食物係我食的), 問佢有無食..佢又話無..
2. 叫佢抺窗 .. 佢無抺 .. 但我問佢就話有 ..

其實我想問吓大家會唔會當場踢爆工人講大話呢 ???
我本人比較火爆 .. 老公覺得我當場踢爆工人唔多好 ..
之前我都試過當場踢爆工人 .. 但佢都再犯同一件事 ..
鬧又鬧過佢 .. 好聲好氣話又試過 ..
所以問吓大家會點做 ??

複式洋房

我會專登買些可以數的食物, 打開了但不吃, 然後才踼爆.

冇抺咪話抺得唔淨, 要佢立即在妳面前再抹, 若塊布立即見黑.....Kekeke

原文章由 bobo-ma 於 08-5-17 22:09 發表
1. 偷野食 (那些食物係我食的), 問佢有無食..佢又話無..

我本人比較火爆 ...

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 bobo-ma 於 08-5-17 22:09 發表

我本人比較火爆 ...

我個bun同你工人一樣,我個仔有日無著拖鞋, 隻腳板底黑哂, 我問佢有沒有拖地, 佢話有, 但個地拖係乾既, 那時是春天, 無理由乾得咁快。我叫佢即刻再拖, 咁佢死死氣拖。我老公叫我吾好鬧, 吾鐘意就炒, 因為佢仲要睇住小朋友同煮飯, 佢想正鬼你話都無咁易, 所以我而家吾鬧, 有乜吾滿意叫佢當我面做1次。

大宅

我個印試過要續passport,比佢去領事館搞,點知又遲左去,結果搞唔到,但就講大話話搞左,第二日去新passport,到第二日就講大話去新passport,其實先去搞手續,咁我要同佢去銀行開戶口,銀行要佢passport,咁我就叫佢比本新passport我,佢就講大話,話本passport響佢阿叔到,我問佢點解會響佢阿叔到,佢就話當日佢阿叔同佢一齊去passport,佢阿叔幫佢keep住安全D,因為佢已經有兩個香港僱主,我係第三個僱主,咁我問佢之前係邊個幫佢keep passport,佢就話第一個係僱主,第二個係agent,咁我又問佢點解到而家先要佢阿叔keep,佢又話阿叔要影印,咁好啦!因為佢仲要續visa,要出境一次,我安排佢星期二放假,佢話佢阿叔會同佢返大陸再入境,跟著佢又話要星期一放假,去佢阿叔到返本passport先,咁我就知佢講大話,跟著我唔比佢星期一放,仲同佢講,佢阿叔星期二都會同佢一齊返大陸啦!到時阿叔埋passport咪得囉!無需要星期一去啦!但佢仍想去,咁我就叫佢星期日放假去,左返黎之後比我睇下,星期一我去銀行同佢開A/C,星期二佢返大陸,佢就話佢阿叔星期日響公司,咁我咪叫佢去佢阿叔公司囉!佢就話唔響佢阿叔到,響佢阿叔老婆到,咁我又叫佢星期日去佢阿叔老婆到,佢就ee哦哦,搞左半個鐘,跟著佢就開始喊啦!我就直接問佢係咪講大話,佢都遊左一輪花園先認講大話,因為佢想星期一去領事館passport,咁我要佢星期日去,跟本無得,星期二就返唔到大陸,亦都無可能比到本passport我睇,要咁先認講大話,當時佢認晒錯,話唔會再講大話!
結果三日後,又話大話啦!
到而家做左半年,佢大話當然係成日講啦!所以佢講野,我一句都唔信,講大話跟本係佢地強項,唔係知道佢D大話有幾勁,真係會以為自已怪錯佢咖!

[ 本文章最後由 bb012506 於 08-5-18 22:56 編輯 ]

男爵府

我領略過我多次,親眼見到都唔認,不過點都好,叫佢再做過囉!仲要坐在佢面前,等佢吹得禁開心!

大宅

我本人比較火爆 ...

我都係火爆, 即時踢爆, 事後踢爆都試過,但佢會黑面...最有效, 老公教,唔理佢有無做, "亞XX,這裡dirty, 幫我抺吓佢"...
試吓會唔會好d

男爵府

原文章由 wingwantze 於 08-5-18 22:53 發表
我領略過我多次,親眼見到都唔認,不過點都好,叫佢再做過囉!仲要坐在佢面前,等佢吹得禁開心!

我個工人都成日講大話
1. 問佢係咪下午偷洗頭同沖涼, 佢話唔係.
2. 問佢係咪成日偷講電話, 又係唔係
3. 整爛佐 D 野又話係我個女整

我分人最憎人講大話, 好想炒佢架, 但無人睇住個女, 又點可以話炒就炒.

男爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我今日先話完工人,我星期六第一次開WEB CAM錄佢,放工返去一睇,見佢成日坐響SOFA講電話,食野,有時重要訓響SOFA講電話,睇電視,又好似做SHOW咁試3,行黎行去,又攞左佢自己部VCD機出廳睇,一路睇一路跳舞,我收工返去,個廳都冇汁,地又dirty,咁我就同佢講:
我:你下午好多野做咩?我見你有好多野都係等我收工返黎你先做,咁你講下你平時做D咩啦,就講星期六果日啦.
工人:洗廚房
我:重有呢?
工人:洗爐頭
工人:同BB玩
工人:洗地
工人:浪3 (D3我返到去都未浪)
收3 (D3佢浪完先收)
摺3 ( 我睇全佢攞入房摺)
工人:冇喇
我:唔係喎,我返黎你先浪3,收3,摺3喎
工人:唔係呀,係亞B間房果D呀
我:好多3咩?
工人:係呀
亞B間房都冇位浪3,工人只係浪幾條佢自己既under響個冷氣機個架到,最多咪幾條,講大話都唔識講...唉....

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 cary714 於 08-5-19 13:26 發表
我今日先話完工人,我星期六第一次開WEB CAM錄佢,放工返去一睇,見佢成日坐響SOFA講電話,食野,有時重要訓響SOFA講電話,睇電視,又好似做SHOW咁試3,行黎行去,又攞左佢自己部VCD機出廳睇,一路睇一路跳舞,我收工返去,個廳 ...

佢吾知你裝左CAM?你打吾打算踼爆佢?

別墅

原文章由 cary714 於 08-5-19 13:26 發表
我今日先話完工人,我星期六第一次開WEB CAM錄佢,放工返去一睇,見佢成日坐響SOFA講電話,食野,有時重要訓響SOFA講電話,睇電視,又好似做SHOW咁試3,行黎行去,又攞左佢自己部VCD機出廳睇,一路睇一路跳舞,我收工返去,個廳 ...

你個工人都好利害 .. 咁你會點做 ??
我都有裝 cam .. 可以係網上睇到佢做乜 ..
而佢都知道有個 cam 係望到佢的 ..

男爵府

I think most maids 講大話... 當場踢爆 is no actual use, except to make ourselves feel better... as 當場踢爆 won't make them not to 講大話 next time~~

After having a maid for 1.5 years, I've learnt not to ask her for the reason or whether she did anything ..... but to directly tell her "do this today" when found dirty (and if it's still dirty the next day, tell her "you forgot? do it today" again...........

Asking her for reason or 當場踢爆 is like giving her a chance to make up stupid reason / story... which make me even more upset on top of the mistakes / things she's done.... I rather save the extra air to warm my stomach.

我本人比較火爆 ...

大宅

我個印印都成日講大話, 到底係agent train佢地時教佢地要咁講嘢, 還是因為佢地本身個人格有問題?

成日攪到我 , 有時想對佢好D檔佢係自己人都好難。

首頁

尾頁

跳至