少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我大仔4歲幾, 都係有唔滿意既野就喊... 我覺得佢係想draw大人attention, 所以只要冷靜啲, 叫佢講出佢想既感受, 佢好快就會冷靜落黎, 我覺得大人千萬唔好受小朋友既情況拖住走, 因為咁佢更加會用哭鬧黎做情緒發洩~

比多啲耐性, 引導佢地用說話去代替喊既情緒發洩, 慢慢可以改善~

大宅

回覆:4歲幾仲日喊夜喊

有語言障礙,表達力和理解力也差D,自然情緒控制都會差D,平日多用簡單的句子溝通,表示對他的理解,教他正確表達的用語,多些鼓勵,睡眠充足,慢慢會好些吧。

大宅

回覆:emimi 的帖子

我都係一樣,其實我竹覺得佢地好講心情,心情靚既會好好口,就算之前有咩睇唔順眼,都無問題,心情唔好既,係突然間個隻,唔知咩事,行行吓就黎料,係無動機個隻,佢地好奇怪,呢分鐘可以超開心,下分鐘就變另一個人。我小朋友每一小時都會發脾氣,佢都唔知點解自己會感,可能係感覺

子爵府

引用:Quote:原帖由+hk430+於+15-02-03+發表大仔

原帖由 emimi 於 15-02-06 發表
嘩~你簡直講緊我,大仔4歲日喊夜喊,細仔2歲好少喊,除非肚餓/跌親/超眼訓
我大仔脾氣好差,每朝起身一定有 ...
我都係⋯其實我已經癲佐了。
我係大女五歲 ,係仔2歲
我個女真係好少好少好少野都會喊!
幾乎已經做到要咩買咩,買到全部都係佢d嘢!咁都唔識滿足,整日都話邊個同學有咩有咩,所有嘢都唔願意同細佬分享!一放學就係度搶

男爵府

唉…我個细仔咪又係,日日喊,6歲啦,又细减到大家,次次講完我尋日冇喊,轉頭喊返兩陪比我,而家刚讀小一,每次默書,評估,測驗,考試,都每日一喊,佢哥哥都未試過吟,唉…都唔好都幾時識停,我都就黎精神病啦

男爵府

引用:Quote:hk430+發表於+15-2-22+07:45+佢有言

原帖由 olivia511 於 15-02-25 發表
咁有冇已經準備/開始做言語治療? 通常只係佢表達得比人慢, 但唔代表佢理解大人既指示一樣差~ ...
佢有呀,但進展唔大
其實我都好down 架,因為佢只肯講英文。
個個都叫我死左條心,話佢唔會講中文
好有隔膜

男爵府

引用:唉…我個细仔咪又係,日日喊,6歲啦,又细

原帖由 bebevan 於 15-03-01 發表
唉…我個细仔咪又係,日日喊,6歲啦,又细减到大家,次次講完我尋日冇喊,轉頭喊返兩陪比我,而家刚讀小一 ...
你唔好嚇我啦,六歲
最想喊既應該係我地做父母既

男爵府

引用:大仔四歲幾,仲係日喊夜喊。通常都係為左好

原帖由 hk430 於 15-02-03 發表
大仔四歲幾,仲係日喊夜喊。通常都係為左好小事,比如唔如意,唔想做。
我真係好氣餒,打又打過,鬧又鬧過 ...
喊係一個情緒表達的其中一個方法,小朋友表達未成熟,最直接就是喊。做媽媽可以幫助小朋友,敎他開心或唔開心可表達的感受詞語,你見到佢喊就同佢講佢的感受,例如你係咪好傷心呀?你係咪好難過......等等....慢慢學多了就會用詞語表達。加油!

大宅

我女3,講野都係唔叻,返學朝朝喊,過咗3個月,比佢9點前訓,好d,再叫佢要講野,巴咀要說話,耳仔聽東西,你兩樣都冇,我唔同你講喇,佢會爆喊,試多幾次,佢開始明,大叫冇人理,冇耳仔唔聽人講又冇人理,開始識調節,但至限對我囉,因其他人會屈服但起碼佢知我唔啋佢係咩事囉

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我大女4歲,又係一日喊到黑。佢好敏感,阿妹大聲喊,佢話好嘈又喊。有時佢爬高,好聲好氣叫佢落黎,又喊。搵唔到玩具,又喊。佢一喊就話:媽媽你原諒我啦。
唉,其實我都無鬧佢,又無話佢做錯,都唔知點解咁諗野。佢講野叻到不得了,應該唔係表達問題。總之真係好煩!

大宅

回覆:hk430 的帖子

我女今晚就係喊到人地報警,唉

男爵府

引用:我大女4歲,又係一日喊到黑。佢好敏感,阿

原帖由 kangaroomama 於 15-03-17 發表
我大女4歲,又係一日喊到黑。佢好敏感,阿妹大聲喊,佢話好嘈又喊。有時佢爬高,好聲好氣叫佢落黎,又喊。 ...
佢講野咁叻你有無同佢傾下?

男爵府

引用:我女今晚就係喊到人地報警,唉

原帖由 kan2011 於 15-03-17 發表
我女今晚就係喊到人地報警,唉
報警?

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+kangaroomama+於+15-03-17+發

原帖由 hk430 於 15-03-18 發表
佢講野咁叻你有無同佢傾下?
佢喊到失控,根本講唔到野。事後唔係好想提,一提又大喊過。心情好時問佢,佢就懶醒話咁小事,駛乜喊。(其實跟我地講)

不過我都估到d,佢完美主義,接受唔到失敗同挫折,所以一唔滿意就大喊。超級固執,講極都唔明。

大宅

回覆:hk430 的帖子

扭眼瞓,但唔肯瞓, 咩都扭,罵都無用,唔理佢都無用,喊到飽就瞓,反反覆覆3個鐘

大宅

回覆:kan2011 的帖子

我個女都係咁,無啦啦喊,仲唔知佢為乜喊,明明出街門口好地地,落到樓就扭,嬲到我的返佢上屋企打patpat,真係好頭痛,諗緊約學校個心理專家問下意見。

珍珠宮

阿女5歲,少少事就哭泣,不過好快收聲。

珍珠宮

回覆:Minnie2010 的帖子

我個女前排都3至4個月都試過, 我就同佢講你係姐姐, 唔好成日哭, 所以到而家佢就成日強調自己係姐姐, 因為我有時口快快叫佢bb, 由細叫到大…佢都即時斗正我, 話佢係姐姐。 所以而家好啲啦~
你都試下, 比佢知道佢大個咗唔駛成日哭

男爵府

引用:大仔四歲幾,仲係日喊夜喊。通常都係為左好

原帖由 hk430 於 15-02-03 發表
大仔四歲幾,仲係日喊夜喊。通常都係為左好小事,比如唔如意,唔想做。
我真係好氣餒,打又打過,鬧又鬧過 ...
你唯一既方法真係要不厭其煩同佢講道理,自己又要禁住把火唔好爆,講道理又要等佢收左聲先。我明有時真係好趕好趕,仲有個細既要湊,仲有周身功夫要做,但都要做。佢收左聲再同佢講,你頭先點解喊?早餐唔係你想食既野?媽咪好辛苦整的,唔鍾意都要食唔係好浪費,我知你會食哂佢,你根本係一個乖仔黎咖嘛。同埋救佢想喊就深呼吸 (其實自己都要) 講出黎想要乜野,媽媽先幫到你咖嘛。

你自己都要情緒平和,唔好討厭佢先解決到咖。我知難,但一定要做,我每日都remind自己 😢

首頁

尾頁

跳至