想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日係day21, day17排卵, 已經排o左卵第7日, 如果真係受孕既話, 應該係著緊床 (唔知o岩唔o岩o尼?), 不過, 中e 話宮寒不利著床, 想問飲薑茶有冇幫助呀? o尼個時候飲又會唔會有問題呀?
重有呀平時都有手/ 腳凍既現象o家...

大宅

我之前中醫都係話我呢樣野,佢就叫我日日煲紅棗水---5粒去核紅棗+3片薑+1/2塊片糖(黑糖)+1飯碗水; 水滾一起煲至糖溶!!

每日一次,m期間更加要飲!!!

排卵第7日應該係著床!

大宅

好呀好呀, 等我今日就開始飲先!!! 著緊床係o米都飲得o家?~

thanks!!!

原文章由 pino 於 08-5-24 11:56 發表
我之前中醫都係話我呢樣野,佢就叫我日日煲紅棗水---5粒去核紅棗+3片薑+1/2塊片糖(黑糖)+1飯碗水; 水滾一起煲至糖溶!!

排卵第7日應該係著床! ...

大宅

片糖 = 黑糖呀?

公爵府

old ginger or young ginger ah??

男爵府

環保接龍勳章

吓... ...M來緊時飲 ? 唔怕會來到"爸爸"聲收唔到制咩 ?
哇家通常就是M完全乾淨之後 , 用1碗冇核雞心棗 , 3碗水 , 加烚蛋 , 煲1小時後再焗1小時。連續吃7天 , 十分好 ! 面豬會變粉紅色 , 而且不會再手足冰冷 !

原文章由 pino 於 08-5-24 11:56 AM 發表

男爵府

環保接龍勳章

如果妳真係宮寒 !
吃雞酒 才是最有效的 !
haa媽通常在冬天才煮雞酒給哇的 , 因為吃完雞酒 真係混身熱辣辣的 !
如果平時哇家便煲紅棗蛋茶和安神養身湯 , 飲咗嗰人好舒服 , DM都來得順咗 !

原文章由 judelawfans 於 08-5-23 10:02 PM 發表
我今日係day21, day17排卵, 已經排o左卵第7日, 如果真係受孕既話, 應該係著緊床 (唔知o岩唔o岩o尼?), 不過, 中e 話宮寒不利著床, 想問飲薑茶有冇幫助呀? o尼個時候飲又會唔會有問題呀?
重有呀平時都有手/ 腳凍既現 ...

[ 本文章最後由 ha.haa 於 08-5-24 14:41 編輯 ]

大宅

Hi ha.haa,

咁紅棗蛋茶點煲呀?

男爵府

環保接龍勳章

哇家通常就是M完全乾淨之後 , 用1碗冇核雞心棗 , 3碗水 , 加烚蛋 , 煲1小時後再焗1小時。連續吃7天 , 十分好 ! 面豬會變粉紅色 , 而且不會再手足冰冷 !

P.S. 記得要食埋隻蛋呀 ! 好正o架 !

原文章由 MOMO119 於 08-5-24 02:49 PM 發表
Hi ha.haa,

咁紅棗蛋茶點煲呀?

大宅

係o米即係 要"1碗"冇核既紅棗呀? 要1碗紅棗o甘多呀?~
雞酒點整o家?? "law"米酒又有冇用呀? 因為我媽咪屋企有呀~~ haha

thanks~

原文章由 ha.haa 於 08-5-24 15:40 發表

P.S. 記得要食埋隻蛋呀 ! 好正o架 !

...

複式洋房

原文章由 judelawfans 於 08-5-24 19:08 發表
係o米即係 要"1碗"冇核既紅棗呀? 要1碗紅棗o甘多呀?~
雞酒點整o家?? "law"米酒又有冇用呀? 因為我媽咪屋企有呀~~ haha

thanks~

我有煮過~ 你買支黑燸米酒啦, 40-50蚊一支,
放一隻雞(斬件), 加薑, 多少隨你鍾意, 再加少少調味料, 如雞粉.

燸米酒加少少水, 滾後將D雞放落去滾至剛熟, 之後熄火, 蓋好焗1個鐘以上, 咁D雞就唔會"鞋烚烚", 仲會好入味, 食完D雞, D酒可以飲埋佢, 酒精應該會揮發得7788, 所以唔驚會醉

洋房

我去睇個中EC..佢都話我宮寒...
不過佢就開左藥粉...每晚用熱水沖黎飲..
有成30份....
不過我都想試下飲雞酒...

大宅

o華, c o拉, o甘大工程o家... 我都唔知識唔識整呀, haha, 不過卵都會試o下既!!!~ 希望ok la~
黑燸米酒係o米o係supermarket 有o家la?

原文章由 elly711 於 08-5-24 20:31 發表

我有煮過~ 你買支黑燸米酒啦, 40-50蚊一支,
放一隻雞(斬件), 加薑, 多少隨你鍾意, 再加少少調味料, 如雞粉.

燸米酒加少少水, 滾後將D雞放落去滾至剛熟, 之後熄火, 蓋好焗1個鐘以上, 咁D雞就唔會"鞋烚烚", ...

大宅

你有o羊o野症狀o家? 有冇手/腳凍 or 肚凍 o家? 我o尼o家o尼幾樣都少o左, 不過, 個中e都話我重係宮寒呀...唉..難受孕o家..

原文章由 tangoinhk 於 08-5-24 20:39 發表
我去睇個中EC..佢都話我宮寒...
不過佢就開左藥粉...每晚用熱水沖黎飲..
有成30份....
不過我都想試下飲雞酒...

洋房

我成日都有頭暈..訓得唔好...手/腳都有凍架
...M黎前同後..腰骨痛架....有時一冷一熱..好多時個肚都跟住唔舒服...
開頭成日以為有"M前/M後綜合症",後來睇中E先知係宮寒,個EC仲話都係令虫虫難著床。
我個次睇中E係DAY9..佢即時開左兩劑補藥(共飲四日)..不過...飲左冇咁暈同腰骨痛...唔知係唔係心理啦...依家食左2日藥粉...都OK啦..
不過我依家早上及下午都有食葉酸..夜晚飲藥就冇食..睇左上面D姊妹講..原來可以有咁多食療...得閒都可以試下

民房

原文章由 judelawfans 於 08-5-23 22:02 發表
重有呀平時都有手/ 腳凍既現 ...

請問乜嘢叫宮寒呀? 你哋又點樣搵到個好中醫呢?我之前睇開嗰個係老公嘅醫師,但睇咗幾個月佢就退咗休,請問你哋有無好介紹呀?我好想調理好身體幫c6生b呀,因為之前曾小產過……

男爵府

環保接龍勳章

係呀 ! 1飯碗冇核紅棗 , 加3飯碗清水 , 煲1小時 , 再多焗1小時呀 !

原文章由 judelawfans 於 08-5-24 07:08 PM 發表

thanks~

男爵府

環保接龍勳章

雞酒

材料 : 雞1隻 去皮去肥 切件
薑10片 ( 因應個人吃辣度程而定 )
糯米酒半支
清水半支 , 清水和酒的份量是 1/2:1/2

做法 : 用少少油 爆香薑片 , 放雞件炒至半熟 , 放糯米酒滾後再放水 , 若覺得酒味太重 , 可再慢煮多一會。最後加少少鹽調味 便可 ~

P.S. 雞和酒要一併吃 才達至補身暖宮的功效的 !

[ 本文章最後由 ha.haa 於 08-5-25 10:13 編輯 ]

複式洋房

原文章由 judelawfans 於 08-5-24 22:18 發表
o華, c o拉, o甘大工程o家... 我都唔知識唔識整呀, haha, 不過卵都會試o下既!!!~ 希望ok la~
黑燸米酒係o米o係supermarket 有o家la?

好易架咋~~你有齊3樣材料就攪得掂~~

超市同雜貸舖有得賣架喇, 唔洗買好貴果D, 50蚊左右就得架喇~~

大宅

sis,多謝分享呀,真係好詳細,等我都試吓先!

紅薑茶係咪臨瞓先飲,上次飲我"下爬"谷瘡,所以停咗!

首頁

尾頁

跳至