自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我老公d表兄弟,仔女應該要點叫?
激死我
我奶奶話係叫表舅父
話我叫錯
大佬呀,我話我o既表哥表弟仔女就要叫表舅父
爸爸表兄弟係要叫表伯表叔
點解講咁耐佢都唔明
仲話我講錯
網上有無親戚關係表?
等我下載比我奶奶睇mouth:

[ 本文章最後由 揚莉煒媽咪 於 08-5-25 12:28 編輯 ]

伯爵府

QUOTE:
原文章由 lingirl 於 08-5-31 13:43 發表
我又想問野
我老公的大哥的兒子(叫老公+我=阿叔+阿嬸)的兒子(叫叔公+叔婆)的兒子(咁係未太叔公+太叔婆 )
咁老公的大哥的女兒的兒子又要點叫我地
請指教 ...

咪又係叫叔公, 叔婆囉, 由始至終你老公都係大哥仔女嘅亞叔, 又點會叫法唔同呢, 我見到你咁寫法都有 d 暈.

[ 本文章最後由 88328mama 於 08-5-31 15:24 編輯 ]

複式洋房

原文章由 苯小孩 於 08-5-30 09:56 發表

我個女啱啱個考試真係出左呢D人物關係題...
1)小芳是姨母的女兒,她的年紀比你少,你稱呼她做什麼?
我個女答:妹妹

你個女又啱喎,條題目都冇講到小芳同你有親戚關係 ,細過佢嘅女仔咪叫妹妹囉

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 lingirl 於 08-5-31 13:43 發表
我又想問野

我老公的大哥的兒子(叫老公+我=阿叔+阿嬸)的兒子(叫叔公+叔婆)的兒子(咁係未太叔公+太叔婆 )

請指教mouth: mouth: mouth: ...
好暈下

伯爵府

醒目開學勳章

我又想問野

請指教mouth: mouth: mouth:

水晶宮

畀面勳章

我今晚又會見倒佢地,等我窒下佢地先~ :;pppp:

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-5-31 09:01 發表

下次好似我咁
叫佢地解釋一下咩叫表叔同表舅父
睇佢點答

水晶宮

畀面勳章

我覺得盟塞唔淨止係老人家架~ 好多後生都係咁。是非不分,我叔仔個老婆就係一個例子! 講果陣仲要指手劃腳,乞人憎。
個個都講錯得我一個講o岩,攪到好似係我錯咁~

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-5-31 08:51 發表

尋晚同事三分親
笑到我死
你地有無睇?
佢地似老賣老
以為自己見識多實無錯

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 bowling2004 於 08-5-31 08:35 發表
我直頭同我老爺講,如果佢個仔變左女人先至會係叫表舅父,我老公仲要話我無啦啦做咩要佢變女人! 正一c 蠢! 我即係話緊老爺講錯囉,咁都唔明! 之後老爺仲要同叔仔老婆一人一句話我講錯! 差d想講粗口鬧佢地架喇~:an ...

下次好似我咁
叫佢地解釋一下咩叫表叔同表舅父
睇佢點答

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 bowling2004 於 08-5-31 08:35 發表
我直頭同我老爺講,如果佢個仔變左女人先至會係叫表舅父,我老公仲要話我無啦啦做咩要佢變女人! 正一c 蠢! 我即係話緊老爺講錯囉,咁都唔明! 之後老爺仲要同叔仔老婆一人一句話我講錯! 差d想講粗口鬧佢地架喇~:an ...

尋晚同事三分親
笑到我死
你地有無睇?
佢地似老賣老
以為自己見識多實無錯

水晶宮

畀面勳章

我直頭同我老爺講,如果佢個仔變左女人先至會係叫表舅父,我老公仲要話我無啦啦做咩要佢變女人! 正一c 蠢! 我即係話緊老爺講錯囉,咁都唔明! 之後老爺仲要同叔仔老婆一人一句話我講錯! 差d想講粗口鬧佢地架喇~

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-5-30 15:11 發表

我奶奶就係好似你老爺咁諗

你個仔入贅咪叫表舅父囉
真係激死

別墅

回覆 #5 purplekk 的文章

我想問我老公d舅父,仔女叫舅公, correct?~~~Right.
但我老公舅父d仔女就叫表叔表姑姐, correct?~~~Right.

別墅

我同c6屋企兩邊都好大棚人:
我老豆8兄弟姊妹,我媽咪9兄弟姊妹。
c6老豆7兄弟姊妹,c6媽咪10兄弟姊妹。
(以上大部份親朋戚友,都成家立室,兒孫滿堂)
我囡囡係兩邊都係第三代或第四代最大果個,所以點會唔知呢D關係,自己都要略知小小,以免囡囡叫錯D長輩,唔係咁好。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 bowling2004 於 08-5-30 09:30 發表
乜真係咁邪!
上禮拜日我先同我老爺+奶奶+叔仔個老婆+我老公響度拗!!!

因為我老公個表弟返左黎,咁就響度研究究竟點叫。
我話係叫表叔,因為係跟爸爸叫。
點知我老爺死話叫表舅父,因為係老公亞媽果邊既人,係女家就 ...

我奶奶就係好似你老爺咁諗

你個仔入贅咪叫表舅父囉
真係激死

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 purplekk 於 08-5-30 13:43 發表
我想問我老公d舅父,仔女叫舅公, correct?
但我老公舅父d仔女就叫表叔表姑姐, correct?

全中

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 yoyocabe 於 08-5-30 02:46 AM 發表
你老公同佢大哥(同輩)(兄弟關係),你囡囡同佢兒子(同輩)(堂兄妹關係),你老公大哥的兒子的兩個兒子叫你囡囡做(堂姑姐)

thx!!!

男爵府

好媽媽勳章

我想問我老公d舅父,仔女叫舅公, correct?
但我老公舅父d仔女就叫表叔表姑姐, correct?

水晶宮

畀面勳章

小朋友亂唔出奇,但大人都攪亂就真係抵打!
最討厭就係有d人明明自己錯仲話自己岩去同人拗!

原文章由 苯小孩 於 08-5-30 09:56 發表

我個女啱啱個考試真係出左呢D人物關係題...
1)小芳是姨母的女兒,她的年紀比你少,你稱呼她做什麼?
我個女答:妹妹
2)媽媽的哥哥,你稱呼他做什麽?
我個女答:伯父
3)爸爸的哥哥,你稱呼他做什麼?
...

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

乜真係咁邪!
上禮拜日我先同我老爺+奶奶+叔仔個老婆+我老公響度拗!!!

因為我老公個表弟返左黎,咁就響度研究究竟點叫。
我話係叫表叔,因為係跟爸爸叫。
點知我老爺死話叫表舅父,因為係老公亞媽果邊既人,係女家就要叫舅父! 我話一定要其中一個係女既先會叫舅父架嘛! (我意思即係爸爸同個表弟都係男人一定唔會係舅父,要我呢邊先會係舅父!) 佢就話奶奶係女人! 真係俾佢激暈! 之後叔仔個老婆仲懶醒猛響度分析又話奶奶果邊一定係全部都叫表舅父,老爺果邊先叫表叔。一定係我錯! 佢地咁多個人都講錯就話係我一個人錯! 仲要懶醒先乞人憎。 我同佢地響度拗都攪到自己語無論次。

真係要print呢個topic俾佢地睇先得!!!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 yoyocabe 於 08-5-30 02:46 發表
你老公同佢大哥(同輩)(兄弟關係),你囡囡同佢兒子(同輩)(堂兄妹關係),你老公大哥的兒子的兩個兒子叫你囡囡做(堂姑姐)

首頁

尾頁

跳至