自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 #6 Mercy 的文章

我c6有1,4,5,6呢幾樣,唔知有冇事呢,請問可以去邊樹求助?

你都講得岩,當時哥哥萬千寵愛,又有$,常人真係唔明佢點解咁做?

禁止訪問

別墅

回覆 #5 talkymum 的文章

好多謝你既分享,原來你都有咁既經歷,唔怪之講得咁中我宜家處境啦!

唉,我地都試過大吵大鬧,我都試過提出離婚。現時我都好努力咁再去了解下件事,最弊有時諗落又覺得明明係冇事,都唔知點解咁!

我會記住聽唔好比意見。支持佢當然冇問題,但如果佢提出9唔搭8,明知唔掂既事,我點支持好?say yes又唔係,say no又唔得,點處理好呢?

中年危機好恐怖呀,起因不明,又唔知點處理,最慘如處理不當,仲會牽連其他問題出來!

別墅

真係非常感謝大家的分享同意見,雖然我現時未有解決方法,亦唔知點做,但經過集體的智慧,我總算對現時的處境有多少少了解,個心都冇咁慌。

如果大家仲有咩分享,請唔好吝嗇,謝謝。

禁止訪問

別墅

回覆 #1 talkymum 的文章

陪佢殺有介事咁處理,幾好方法喎,一於四兩撥千斤,希望我控制到情緒啦。多謝提醒!

多口一問,咁你老公家陣仲有冇9唔搭8呀?

侯爵府

我c6基本上123456都有, 再加
7. 沈迷打機
8. 身體長期有痛症(行山舊患)
佢自己都話自己可能有depression, 但我試過想幫佢book心理輔導, 但被佢reject, 佢想逃避, 我唔想迫佢...

其實我c6咁唔一定係中年危機, 根本佢做仔時都好多嘢令佢做人習慣唔開心. (恕我用d時間講下我男家)c6屋企一屋兄弟姐妹無咩邊個正常(千祈唔好比男家d人睇到), 有病態賭徒, 有唔覺自己已康復精神病康復者, 有嫖到老婆仔女亞媽都知嘅雞蟲, 我6299可想而知有幾正常!

我c6算系佢屋企中最有生產力同最正常嘅一個(但佢可能係徐步高我未知),最慘佢心底好講忠孝仁義, 好想一家好好生活, 但前半生只係幫人補鑊, 做唔到主動去預防, 一味逃避, 一味內疚, 成長過程都係咁, 只係工作上有嘢, 問題再進一步浮面.

我可以做咩? 我咪做佢嘅反面, 佢悲觀我樂觀, 佢對$死心眼, 我比哂d$佢, 佢鍾意以小博大我就叫佢買匯豐, 佢唔想生仔我攪到有仔, 佢搵我嚟鬧我唔睬佢+唔幫佢洗衫唔煮佢飯+當佢透明, 慳返淡氣. 一向我都覺得女人唔易做, 要佢學識平常心, 欣賞身邊嘅人同物真係好難!

我有時好變態, d見佢心情好d迫佢叫口號: xxx一生嘅最大目標係維護yyy嘅幸福(當然xxx係我c6, yyy係我),

樓主, sorry我講多咗自己嘢, 因為我理解我c6問題唔係中年時起, 唔知會唔會刺激到你諗多d嘢?

侯爵府

一個人同個地球結婚, 其實係帶埋個太陽系返屋企.
講真照顧嘅意思可以係訓練佢獨立, 學識做個負責任嘅人, 學識咩叫多勞多得.
但太陽系嘅問題都係等地球自己出面解決好d, 地球自己覺得係問題先有得攪!!

原文章由 ha8mo 於 08-5-28 11:29 發表
我覺係外父外母早已積下來既問題

我外父臨終都係託佢兩姊妹照顧個細佬

首頁

尾頁

跳至