自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

睇黎佢用左佢父母比佢既學費,
事態嚴重,應該同佢父母講喎。
如果你老公一味借,佢借慣晒,
借得易,將來只會害左佢架咋。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個銀碼咁大, 唔講唔得喎, 而家讀ive係個個月交學費的嗎? 定半年交一次? 個姪個品性係點呀? 有咗女朋友未? 會唔會同女朋友攪出人命呀?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 cy101 於 08-5-26 17:09 發表
個銀碼咁大, 唔講唔得喎, 而家讀ive係個個月交學費的嗎? 定半年交一次? 個姪個品性係點呀? 有咗女朋友未? 會唔會同女朋友攪出人命呀? ...

ive點交學費我唔知。
老公性格我就,通常唔想我哦佢,佢會唔講野、唔答我行左去。
我又係諗衰野...>>>會唔會攪出人命?
姪以前小學讀精英班架~~點知中二識左街邊d波友就學壞,又唔讀書,中四仲out左出黎,伯娘喊住揾學校,一間又一間求人收佢個仔,之後band3學校收左。

[ 本文章最後由 師奶 於 08-5-26 17:36 編輯 ]

別墅

其實你個姪係唔係比人呃???
定係佢學壞左??
你地唔知咩事既話都係通知佢父母好D

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 師奶 於 08-5-26 04:55 PM 發表

剛接電話個姪話:亞嬸唔該借多$3000給我,原因我有一期學費未交,要$4000,本來朋話借$3000比佢,但佢反口,亞嬸唔好話比亞媽知。
我:(突然咁問,唔知點算)我...冇野做,冇錢。
姪:咁我問亞叔借。
我打電話比我老公,我老 ...

我唸咁啦... 你都係問左老公先啦.... 你無返工, 咁 D 錢都係你老公, 你地自己有無小朋友?? 如果有也可以好似其他媽咪咁講.... 將心比己, 如果第時仔女問親戚借錢又唔比你知, 到你第時知道左件事會點, 睇下你老公會點... 不過個姪好似信唔過, 一陣話 $1000 而家又 $3000..... 到你借左比佢又唔知會點..... 話真佢係學生借左你都唔使唸佢會有錢還比你..... 都係要同佢父母講...

侯爵府

回覆 #1 師奶 的文章

師奶,

以我所知"IVx"交學費唔只甘小錢架喎,如果真係交學費,佢爸爸媽媽會負責架嘛,又有d奇怪點解唔好講呀?? 會唔會係佢考試fail左要比錢補考呢?? 唔想爸媽知道??
會唔會仲有其他用途呢,問清楚d好喎!一個唔好彩會唔會搞出人命架??

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 catjeffcat 於 08-5-26 17:26 發表

我唸咁啦... 你都係問左老公先啦.... 你無返工, 咁 D 錢都係你老公, 你地自己有無小朋友?? 如果有也可以好似其他媽咪咁講.... 將心比己, 如果第時仔女問親戚借錢又唔比你知, 到你第時知道左件事會點, 睇下你老公會 ...

就係d錢係佢揾,大條道理叫我咪多事。
我都有個仔,個仔同人借錢唔話我知,我喊死都似。
老公同我唔同心,我做25仔就實比人鬧。
睇下今晚老公答唔答我先==

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

咁唔得wor....借吓多d借吓又多d.....對一個學生嚟講, 呢個唔係一個細數目, 我個人覺得點都要知咩事, 亦都要話比佢父母知! 不過咁家家有本難諗的經, 如果你老公唔肯同你傾, 你都無計ga wor~

之前我老公又係咁, 借$$比親戚, 問佢又話我好問!! 最後就c死喇....d $$一去無回頭, 人地跟本無心還....而家就嚟同親戚反面, 但已經血本無歸! 而家佢就知我當日係為佢好喇.....

原文章由 師奶 於 08-5-26 16:55 發表

剛接電話個姪話:亞嬸唔該借多$3000給我,原因我有一期學費未交,要$4000,本來朋話借$3000比佢,但佢反口,亞嬸唔好話比亞媽知。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 沙沙 於 08-5-26 18:29 發表
樓主知唔知妳姪仔叫乜名 讀梗咩....打去學校問下佢交左學費未...如果真係未既...可能佢用左佢父母比的學費...所以驚佢父母鬧...佢頭先問妳借多D..妳無問佢點解有一個月學費無交
妳老公..叫佢自己過啦..咁鐘意 ...

結果係
老公入屋換衫食飯,第一句"你同我過$3000比XX。
我:係咪同亞伯講聲好d
老公:你想佢比人打死
我:嗰個係佢嗰仔點會打死
老公:佢係我大佬,我唔知佢脾氣
我:咁$4000用去邊唔洗知咩
老公:我叫你入就入
我:咁明天早上入喇
老公:唔得,依家去入
我:激氣到飯都未食完,就落街過數
四圍行下,返屋企成枱碗碟未拾未洗,唔想做打算唔洗住,早d去睡。
佢冇銀生銀行,只得我可以過數

珊瑚宮

原文章由 師奶 於 08-5-26 22:36 發表

結果係
我:咁明天 ...

我覺得你老公可能害左個小朋友呀mouth:

咩都唔問,又唔同佢屋企人講聲,

如果個小朋友用d錢去吸毒飲酒個類,

你老公第日後悔莫及呀mouth:

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

係唔係你老公知道咩事, 只係唔話你知, 費事你爆響口話比佢大佬知呀? 明早入都唔得要即刻入......... 仲要講到比佢大佬知道, 會打死個仔咁緊要mouth:

原文章由 師奶 於 08-5-26 22:36 發表

結果係
我:咁明天 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 starry^.^ 於 08-5-26 21:36 發表
咁唔得wor....借吓多d借吓又多d.....對一個學生嚟講, 呢個唔係一個細數目, 我個人覺得點都要知咩事, 亦都要話比佢父母知! 不過咁家家有本難諗的經, 如果你老公唔肯同你傾, 你都無計ga wor~

之前我老公又係咁, 借$$ ...

佢d鄉下大佬又係一年三次打電話攞錢,佢有五個仔女出晒黎做野,但話冇比錢佢喎~~,佢d孫大個我個仔tin,多多藉口要錢,正一貪心鬼,為左呢d事,為左呢d都唔知嘈左幾多次,老公講明男家d事以後我唔洗理,女家d事佢就唔會理,反正都死鬼晒同走鬼晒,我淨返親人都唔多。
勁憎大陸d伯

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,

同你老公講, 如果佢今日唔同佢大佬講, 第日大伯怪罪落黎, 叫佢自己攪掂!!:;pppp:
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 phoebelamlam 於 08-5-26 22:38 發表

我覺得你老公可能害左個小朋友呀mouth:

咩都唔問,又唔同佢屋企人講聲,

如果個小朋友用d錢去吸毒飲酒個類,

你老公第日後悔莫及呀mouth:

同老公有代溝,溝通唔到。
男家事我冇權理,有事都唔會入我數。

珊瑚宮

原文章由 師奶 於 08-5-26 22:57 發表

mouth: 我覺得你老公真係頂引呀

4000元話多又唔多,話小又唔小,

佢真係唔同佢大佬講聲就入比佢,

真係唔怕有咩發生呀mouth:

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 師奶 於 08-5-26 10:57 PM 發表

唉.... 睇黎可能你老公係知咩事, 但係費事比你知.... 一係就攪出人命, 一係就可能佢整壞左人地手機要賠番比人又無錢.... 因為照計一個讀緊書的人唔會使到咁多錢.....
算啦.... 佢都咁講你就食小多教瞓..... 男家的事唔使你理, 咁點解叫你去入錢, 都唔關你事咪叫佢自已去入錢囉.....

大宅

嘜你老公咁大男人架﹗搵錢大晒咩﹗如果要來交學費,天朝入都得喇﹗有咩理由要你即刻入架﹖如果佢屋企嘅事你無權理,咁叫佢自己入數囉﹗係我就啋佢就傻。
仲有呀﹗一句唔好講就唔洗理由有錢收,咁幾好喎﹗去銀行借錢都要填表喇﹗肯定第日有排借呀﹗你老公教識咗佢闖咗禍唔洗負責任,咁唔單止害咗佢,仲害埋自己添呀﹗第日佢喺出面洗腳唔抹腳,借埋借埋你哋還,俾人噴油唔好問點解添呀﹗
其實真係要借唔係一個問題,但條件係一定要講原因嘛﹗咁簡單嘅道理......。最後都係嗰句,如果佢有咩事,佢父母一家怪你哋,唔好話我話,因為俾著我,我都一定係咁。

禁止訪問

大宅

師奶:

我再講多一次經歷給大家知.

經過幾年前的經歷.

去年我自己的表姪仔叫佢呀媽打電話比我, 叫我借出稅單同佢個仔話向政府借錢交大學學位學費喎. 仲係急果隻. 明天即要交.

在當天晚上我直接打電話比個表姪仔, 問佢你讀左2年大學了, 還讀什麼科.
你要借幾多錢, 佢知唔以對.

你係大學生, 你知我的稅單借給你用, 你可以做好多事情, 你知我想講乜.
跟住我以長輩身份話左佢好多野. 你唔好古域. 我知你有問題.

跟住佢就話唔洗.

事間幾個月, 在其他親戚得知, 原來佢係出左事, 學人投資. 所以要錢. 連佢呀媽都呃埋. 佢呀媽仲以為佢真的向政府申請資助. 叫佢呀媽周圍打電話找親戚幫..

不過你的案件係你老公至親, 又係你老公落order, 我唸你今次走唔甩, 點都要入錢比佢. 但無端端加價.
入幾多真係要商量.

$1000
當送給他. $3000就要受唔到.

係商量下入幾多, 你唔好話唔入, 做女人這些時候, 要份無知, 等你老公話事, 入唔入 同入幾多, 唔係就會鬧交.

原文章由 師奶 於 08-5-26 16:55 發表

首頁

尾頁

跳至