自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

過來人心聲

Hello 師奶:

我係過來人, 我覺得你都係要通知他的父母.

我幾年前我老公的姪女從外地回港過新年, 某一天她打電話給我要借$1000, 仲話唔好比香港的親戚知(包括我老公).
當然我借了,仲問我取了銀行戶口號碼話
承諾會還錢喎. 我都無唸過要佢還, 但我都想佢做個有信用的人, 所以都寫了戶口號碼給她.

可是, 事後連電話唔接, email唔覆. 其實我唔係叫佢還錢, 而係睇下佢在港還想去什麼地方, 或想問候下佢啫!

當然至今沒有還過錢, 也聯絡不上她.

到了幾年後, 我唔覺意講了比老公知這件事. 比佢大鬧我一場, 我係千古罪人.

總之
我又自責, 又比人責怪. 問題有以下3大個:
1.
我無盡長輩責任, 過問佢的錢真正用途.
唔知幫佢定害左佢.
2.
我受騙. 原來比個小妹妹騙左我的同情心. (而家唸起都唔開心)
3. 無通知佢的至親, 比老公責怪, 我係千古罪人.

你都係交返比佢父母或至親吧!
不過你要小心處理, 唔好比個細路覺得你係25.

原文章由 師奶 於 08-5-26 10:54 發表
老公叫我入錢比個姪仔,但唔好比亞伯同伯娘知喎!
都成19歲仔,讀完中五就去讀"I ?",三年加埋要10萬學費,每日伯娘又有比錢返學,仲要同亞叔借錢又唔比亞媽知,依家d細路都唔知點教好~~,最驚d錢要黎點用??
今次就話唔講姐, ...

大宅

師奶:

我再講多一次經歷給大家知.

經過幾年前的經歷.

去年我自己的表姪仔叫佢呀媽打電話比我, 叫我借出稅單同佢個仔話向政府借錢交大學學位學費喎. 仲係急果隻. 明天即要交.

在當天晚上我直接打電話比個表姪仔, 問佢你讀左2年大學了, 還讀什麼科.
你要借幾多錢, 佢知唔以對.

你係大學生, 你知我的稅單借給你用, 你可以做好多事情, 你知我想講乜.
跟住我以長輩身份話左佢好多野. 你唔好古域. 我知你有問題.

跟住佢就話唔洗.

事間幾個月, 在其他親戚得知, 原來佢係出左事, 學人投資. 所以要錢. 連佢呀媽都呃埋. 佢呀媽仲以為佢真的向政府申請資助. 叫佢呀媽周圍打電話找親戚幫..

不過你的案件係你老公至親, 又係你老公落order, 我唸你今次走唔甩, 點都要入錢比佢. 但無端端加價.
入幾多真係要商量.

$1000
當送給他. $3000就要受唔到.

係商量下入幾多, 你唔好話唔入, 做女人這些時候, 要份無知, 等你老公話事, 入唔入 同入幾多, 唔係就會鬧交.

原文章由 師奶 於 08-5-26 16:55 發表
剛接電話個姪話:亞嬸唔該借多$3000給我,原因我有一期學費未交,要$4000,本來朋話借$3000比佢,但佢反口,亞嬸唔好話比亞媽知。
我:(突然咁問,唔知點算)我...冇野做,冇錢。
姪:咁我問亞叔借。
我打電話比我老公,我老 ...

大宅

d男人死要面架. 你話唔入數, 一定鬧交.

但提下你:

1. 只此一次.
2. 仲要講明, 再有唔好煩你, 你借你的事.
3. 如再有下次, 你一定話比佢父母知.

(講明下次你唔理,佢知你不滿) 閂定後門. 唔係沒完未了的事.

原文章由 師奶 於 08-5-27 13:18 發表

錢借出就預左冇,問題係點收科?
我有預感唔會借一次咁少~~
唔好彩整單大野,到時睇我老公點收科~~
嚴重d二兄弟反枱都似==

大宅

d男人唔講理, 得個嘈字, 又無point, 又好力.
我地d女人EQ高, 唔好嘈. 平安是福.
佢地將來老左快D送佢入老人院. 咁就安享晚年.

唔好為錢嘈. 佢話事算吧.

原文章由 師奶 於 08-5-27 12:22 發表

唔入數,就一定嘈緊,我屋企地下磁磚唔洗要都得喇~~
佢發火非同小可,一手就可以將小童單車撞爛,我d家俬實受難,屋企整亂晒,我就會失控大叫大喊,事後做死我。
我唔敢請朋友去屋企,怕人問點解你d門...點解...
近年我諗 ...

首頁

尾頁

跳至