跳至

首頁
12345...15

尾頁

子爵府

我老公都叫我唔好講咁多關於佢嘅野, 仲問返我 "人地媽媽會黎架喎, 你係媽媽咩" 吹脹..................

原文章由 ChristieMing 於 08-5-30 23:27 發表

我老公都知道我同你地傾計.....
佢叫我唔好講咁多佢o既o野....
驚c你地o的老公知道佢o的o野咁......!!!
mouth:

子爵府

好簡單好淡然咁答一句 "因為我係公務員太太, 呢個答案岩唔岩先" 佢當堂唔出聲行返出房

原文章由 jenny媽媽 於 08-5-30 23:57 發表

咁大獲!你點答你老公呀!

子爵府

我都係煮果幾味咋, 炒菜, 魚, 炆雞, "老"水(貪佢夠簡單麻), 最近學識 "糖醋排骨" "砂碢薑'沖'炆雞"

原文章由 julieann 於 08-5-31 00:20 發表
講下其他先~ 平時你地會煮咩做晚餐呀? 我c6黎黎去去都只係鍾意食西蘭花, 雞wings, 炆金沙骨, 炆豬腩肉, 蝦, 炒蜆....之後就無喇, 攪到我成日都唔知煮咩好....黎黎去去都係果d, 佢話無所謂...仲話餐餐雞wings都仲得. ...

子爵府

我無乜心機整野食架, 食我就叻, 叫我整就........唔好有期望, 所以我老公對我煮嘅野都無乜要求........

你好叻呀, 連蛋糕都識整...

原文章由 julieann 於 08-5-31 00:48 發表

咦...我又係好鍾意整野食架, 又係成日睇書同上網學整, 有時我整D新野, C6話好食, 之後我就話第一次整字咋....哈哈~

我同埋好鍾意整蛋糕架, 之前仲會出去學添~ ...

子爵府

係呀, 我而家都係過緊呢種日子, 好攰呀, 好在屋係c6執咋, 如果唔係一定散到執唔返!!

原文章由 elkykit 於 08-5-31 01:57 發表

係呀我以前都係咁架,由朝早8點起身返工,放工買餸,煮飯,洗碗一路到夜晚坐底停落嚟可能已經係夜晚成10點架喇,所以都幾攰架,到放假又要抺屋喎好似無咩時間剩咁架,真係做到 ...

子爵府

你女女都幾得意喎, 咪成個八妹仔咁囉

原文章由 babymilkmilk 於 08-5-31 02:42 發表

基本上女女落樓下唔拿水樽or其他野,都一定要拿包tissue!!:;pppp:

子爵府

玩得開心d, 曼谷好多野食架 , 記住去唐人街食魚翅同燒海鮮呀, 朋友!!!!

我六月中都會去泰國, 不過係六個人一齊去, 團友包括 "老爺, 奶奶, 我阿爸, 我阿媽, 老公同埋我" 呢次個頭真係痕痕地..............

原文章由 julieann 於 08-5-31 16:59 發表

我地去布吉+曼谷呀, 我諗呢次之後, 要等Wallace大d先可以再去喇, 起碼要佢識行識走先啦

子爵府

無問題, 你想幾時??? 原來好簡單架咋, 我平時煮野唔叻都整到, 你話幾神奇呢~~

原文章由 julieann 於 08-5-31 20:17 發表

嘩~ 糖醋排骨" "砂碢薑'沖'炆雞, 聽到都覺得正, 得閒你要教我整呀~

子爵府

你就好喇, 可以自由行, 我地帶住四位殿堂級o既人物都係跟團安全d.

因為奶奶話想去泰國玩, 咁岩我阿爸阿媽係唔知奶奶想去泰國旅行o既情況下又話想去泰國玩下喎, 咁奶奶老爺年紀大一定要人陪先去到, 雖然我阿爸阿媽年紀都唔係大, 咁我做女o既又想同自己阿爸阿媽去下玩喎, 咪四位年青人加我兩公婆一齊去玩囉, 不過我同老公講明 "去到未必岩一齊玩, 到時我可能同阿爸阿媽一齊玩, 你就負責搞掂你果邊兩個後生喇" 不過我老公又唔會有問題o既, 佢一話有問題我會 "咁你自己去喇, 唔好預我"

其實我咁講係咪好衰呢???

原文章由 julieann 於 08-5-31 20:20 發表

我同c6都係自由行架咋, 到時去到曼谷都係食食食喇~

你去旅行個組合咁攪笑既~

子爵府

之前試過同老爺奶奶去過一次旅行, 跟團都奄奄尖尖咁.....今次都唔知點算, 好在阿爸同阿媽係度, 我大條道理將老爺奶奶交返比c6

哇, 同朋友去旅行好好玩架, 你留低老公同阿仔, 你捨得架啦????

我都等緊有bb呀, 等左都幾耐下.......我地大家一齊努力造 "人"

原文章由 ChristieMing 於 08-5-31 20:50 發表

同老人家去旅行都係跟團好o的,好晒有人安排晒所有野嘛!

嘻.....其實我七月尾都會去一轉台灣,
但就自己同朋友去,留低呀仔同老公o係香港.......
我去埋呢次,就要專心等懷孕了。 ...

子爵府

好易整架咋, 等我整理下個程序整個step list出黎

原文章由 ChristieMing 於 08-5-31 20:52 發表

我都想學呀!
難唔難整o架?我買o左個砂碢番o黎都冇咩機會用。

子爵府

求救呀, 有無葵蓉太太/媽媽呀, 你係屋企係咪好重濕氣架, 我將個煲洗好吹乾水先放入櫃都發毛呀, 家下個砂碢d毛洗唔甩d色(即係綠色果d), 我應該點搞個碢好呀, 家下!

子爵府

請大家原諒我有時會打同音字, 以下係砂碢薑'沖'雞o既整法

1.雞半隻, 洗乾淨斬件醃好(糖, 豆粉, 豉油, 孖'精' 各小許
2.'損'頭, 紅'沖'頭, '沖'白, 各小許
3.將砂碢慢火燒紅
4.將'損'頭, 紅'沖'頭, '沖'白落獲爆香
5.將爆好o既香料放入砂碢中舖底(記住砂碢唔駛落油, 因為爆香料時一來有油, 二來'北'香料過砂碢時會'北'埋d油過去)
6.將雞件落獲炒至七成熟(落'嚴'或豉油都可以, 落幾多呢家野就隨個人食到幾咸而決定)
7.將七成熟雞件放入砂碢, 再放兩湯匙孖'精'
8.cup好砂碢蓋, 慢至中火焗熟雞件
9.大功告成, 請慢慢品嚐"薑沖砂碢雞煲"

請注意, 頭先咪講唔駛係砂碢落油o既, 但係一開蓋時會發見碢底會有好多油, 呢d係雞迫出黎o既油, 所以當c6問你做乜落咁多油煮野時, 你可以話返過佢知.

[ 本文章最後由 毛B 於 08-5-31 21:29 編輯 ]

子爵府

打電話返黎咪得囉, 放心去玩喇
有小朋友想行多步都好難, 所以我阿媽成日都講, 要玩就未有bb之前好去玩(阿媽當年18結婚, 結左婚兩個月就有左我阿哥, 所以佢極之有感而發)

你honey平時唔搞個仔????? 教仔.........係種佢定兇狠咁對佢先????

原文章由 ChristieMing 於 08-5-31 21:26 發表

都有o的擔心及唔捨得o架!
但我已經三年冇去過旅行了,
同埋我又準備生多個,生多個就更加難可以去旅行,
希望我去完旅行番o黎,
個仔冇穿冇爛啦!

最擔心係老公唔知搞唔搞得惦個仔,
日常起居生活都ok,
但佢o既教仔方法我就唔敢 ...

子爵府

咪就係葵蓉囉, 我呢間屋好重濕氣架, 上年試過夜晚擦牙第二朝支牙擦就發左毛, 放係地下個喇叭又毛, 我同d朋友講, 佢地問返我轉頭'你住海底住呀, 定係你間屋陸沉過呀"

有廚房用o既碗碟漂白水呢家野o既咩, 係邊樹有得賣呀, 我家下搵水"陣"住佢, 睇下得唔得先, 我個砂碢之前放過薑醋, 可能關事都未定

原文章由 ChristieMing 於 08-5-31 21:30 發表

你屋企向邊o架?
我屋企又冇你講到咁潮濕喎!~
如果係濕成咁,你要買番o的放衣櫃、廚櫃o個o的吸濕器喎!
都幾有用o架!我就只放入衣櫃。

至於你個碢,試下用廚房用o既碗碟漂白水,
應該可以清除o個o的毛菌。 ... [/quote]

子爵府

阿仔知道爸爸錫佢, 所以會係爸爸面前有呢種舉動架, 因為我見我姑奶d小朋友都係咁...

原文章由 ChristieMing 於 08-5-31 21:37 發表

又唔係兇,又唔係縱,
唔知點解,每當老公放假而又冇去街,
我個仔就會變得好唔聽話,
即使我老公用軟功/硬功都冇用!
唔知係咪覺得爸爸少在家,所以一o係屋企,
情緒就會有變。

你襯未有小朋友,真係去多幾之旅行呀!
唔係會後悔的! ...

子爵府

我向西南望住大蘿柚村同荃灣工廠區果邊囉

我都住左兩年喇, 但係真係濕得好緊要, 抽濕機買左喇, 但係我通常要黎抽衫

好, 聽去買, 唔該你.

原文章由 ChristieMing 於 08-5-31 21:44 發表

我o既意思係你向東/南/西/北邊個方向?
我係向山o個邊,西南,冇試過好似你所講咁喎!
我都住o左快兩年了,都冇試過,係濕o的o羅,o的喉有水珠。

你有冇買抽濕機呀?
唔知有冇用呢!因我冇買。

o個o的漂白水o係各超市都有得買的。 ...

子爵府

但係...........要爸爸跟都幾幾地難.....

原文章由 ChristieMing 於 08-5-31 21:47 發表

可能啦!同埋我老公唔會跟呀仔個routine做事的,
亦因為咁,搞亂晒呀仔o既作息時間,
我諗我去旅行前,
要列表寫明呀仔o既時間表,
要佢跟足時間表去做至得。 ...

子爵府

係呀, 果陣聽人講過1座係差d, 唔知係咪真呢

原文章由 ChristieMing 於 08-5-31 21:55 發表

哦?你住1座?

子爵府

試下丫, 真係好易整架咋, 我無乜煮野天份都整到

原文章由 julieann 於 08-5-31 21:56 發表

等我去完旅行返黎試下整先~

首頁
12345...15

尾頁

跳至