論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果唔係有小朋友,相信JM 們都唔想貼錢買難受...今天因健康問題,再次請了工人,之前都好掙扎,但健康應付不來唯有再請。我一路都有keep住d record。
原來由我小朋友出生前三個月到我小朋友現在快8歳,我前前後後請了6個工人,4個被我炒,只有一個完了2個contract,最後不歡而散,因她做耐了,唔想再聽你點。
花了在炒工人錢及早年重要比嘅培訓費用,真是夠去旅行了。
做僱主其實好簡單,請工人預咗出量嘅錢,但真希望佢地比番應有services.

伯爵府

回覆:咁耐以嚟....大家請個幾多個姐姐

大宅

三個,一個印做到約滿話辛苦唔續,第二個印做左2星期話怕我鬧佢實情係揾到第二份荀工,宜家係菲暫時做左4個月touchwood正常

複式洋房

2個,炒咗一個超唔正常的極品!希望第2個會正常D,再唔掂自己揍返,反正一路以來小朋友都係我揍大

伯爵府

5個,一個炒、一個續約、其他完約,相比下我算幸運

大宅

引用:5個,一個炒、一個續約、其他完約,相比下

原帖由 濛查查 於 15-02-15 發表
5個,一個炒、一個續約、其他完約,相比下我算幸運
對,比我幸運

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

一年半,五個,四個到過我屋企,一個冇

象牙宮

由出生至大, 家有工人, 時下人到中年.

總結 人性愈來愈無品占多.

不斷調正自己, 令自己多變. 才能應付外傭种种問題.

和人相處. 合作.. 不易的. 靠人. 比自己更加難.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

第2個~ 原先一個未夠半年,因做事慢,反應有d遲鈍,最終炒咗~ 家陣哩個都仲算ok,未夠1年,總體可以俾70分~ 希望工人都可以對得住份糧,做嘢都勤力d認真d~!

大宅

引用:由出生至大, 家有工人, 時下人到中年. 總結

原帖由 333s 於 15-02-15 發表
由出生至大, 家有工人, 時下人到中年.

總結 人性愈來愈無品占多.
Yes life is hard.

大宅

三年半4個,頭兩個做左1年半,之後一個做了一個月,而家那個做左3個月,用雲曬我啲牙刷,毛巾,食我的薯片,塔斯車厘子,仲今日俾我發現偷我的利是封(龍年的),真係氣炸,我完全認同貼錢買難留,為了工人,同老公嘈了多次。但仍是會請,除非中了六合彩,唔駛做

大宅

我仔出世第一年,我請左4個之後一個2年完約,依家呢個剛續約,不過麻煩嘢開始嚟

男爵府

2年3個
第1個偷呀仔學校,補習班電話號碼(但佢唔使湊小朋友,)偷老公公司客同我屋企人既電話,偷大銀, 超市coupon最終炒
第2個無記性, 長期遊雲mode,忍唔住炒
第3個剛到步, 做野極慢, 飲食奄尖, 唔食隔夜餸, 但清潔暫時ok

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

3個
2年賓,4年印,現在2年多印……
打算用到完約吾再請……

神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

1個,5月做夠6年,會簽多2年

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

引用:如果唔係有小朋友,相信JM 們都唔想貼錢買

原帖由 Peg_Peg 於 15-02-15 發表
如果唔係有小朋友,相信JM 們都唔想貼錢買難受...今天因健康問題,再次請了工人,之前都好掙扎,但健康應付 ...
4个,最長2個月!

大宅

引用:2年3個第1個偷呀仔學校,補習班電話號碼(但

原帖由 yandy.yandy 於 15-02-15 發表
2年3個
第1個偷呀仔學校,補習班電話號碼(但佢唔使湊小朋友,)偷老公公司客同我屋企人既電話,偷大銀, 超 ...
偷電話號碼

大宅

引用:1個,5月做夠6年,會簽多2年 +

原帖由 alicialee1210 於 15-02-16 發表
1個,5月做夠6年,會簽多2年
很羨慕!

大宅

畀面勳章

一个

男爵府

引用:Quote:原帖由 yandy.yandy 於 15-02-15 發

原帖由 Peg_Peg 於 15-02-16 發表
偷電話號碼
佢偷黎出去借錢

首頁

尾頁

跳至