自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

伯爵府

佢好似感冒, 同埋轉左藥, 藥力重左成個人都會好倦, 真係再唔得就轉醫生.

別墅

38點幾話高唔高, 話低又唔算低, 不過d小朋友發燒係咁架啦,反反覆覆,所以最好係比佢地休息多d,飲多d水,應該冇事o既。

不過,如何係高燒,例如39度幾,就要小心d。如果40度我會同佢入急症室。

希望你女女早日好番!

原文章由 winwin831 於 08-5-30 12:50 發表
阿女由星期日開始發燒,唔高,三十八點幾,有流鼻涕,睇醫生check唔到有乜問題,只俾退燒藥、傷風藥,第二日繼續燒,又睇多次,俾埋抗生素。

食到尋日,下晝無乜點燒,但尋晚又燒過,都係三十八點幾,今朝見佢無返學四日,又無再燒,於是帶佢返 ...

大宅

其實係唔係帶小朋友去e院睇下.放心d
希望你bb快d好返

大宅

好媽媽勳章

其實 E生都好重要.
屋村E生 VS 兒料E生, 真是有分別的.

別墅

你看清楚她身體有冇紅點,有可能出(紅診)
再唔退燒,要去睇急診

公爵府

winwin831

不如轉個醫生試試啦!斷斷續續咁消左 5日,梗係冇晒力啦陰公!
我個仔原本睇開果個兒科好掂嫁,最衰佢又放大假,好似要 6/3先開工,如果唔係介紹比你啦。唉!而家d病菌真利害,你都要保重呀,你健健康康先可以照顧阿女啊!祝你囡囡早日康復!

原文章由 winwin831 於 08-5-30 12:50 發表
阿女由星期日開始發燒,唔高,三十八點幾,有流鼻涕,睇醫生check唔到有乜問題,只俾退燒藥、傷風藥,第二日繼續燒,又睇多次,俾埋抗生素。

食到尋日,下晝無乜點燒,但尋晚又燒過,都係三十八點幾,今朝見佢無返學四日,又無再燒,於是帶佢返 ...

洋房

原文章由 ppmon 於 08-5-30 12:58 發表
38點幾話高唔高, 話低又唔算低, 不過d小朋友發燒係咁架啦,反反覆覆,所以最好係比佢地休息多d,飲多d水,應該冇事o既。

不過,如何係高燒,例如39度幾,就要小心d。如果40度我會同佢入急症室。

希望你女女早日好番!

...

同意,祝你囡囡快d好番

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我阿女都係呀... 今日燒0左第三日... 完全無其他0野... 淨係發燒...mouth:

禁止訪問

大宅

我仔都試過兩次係咁 : 一次反覆高燒咗幾日就出疹; 另一次前兩個月又係反覆咁燒, 呢次應該係發骨節, 因為真係高咗.

不過期間都真係幾驚, 又check唔到有咩事, 兒科睇過2個仲去埋法國門診再check都係冇comment.....唯有睇實d同埋真係好高就同佢沖個涼, 的佢去睇醫生(冇事都安心d)

別墅

有寺廟D人教用鐵觀音荼葉加粗鹽幫小朋友洗澡,連續幾天,
另一個方法是煲竹蔗 ,紅蘿蔔煲水給小朋友飲

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

兒科醫生話小朋友燒幾日係正常架
唔使咁擔心啦

侯爵府

會唔會係出疹呀.....

男爵府

如果有咳........就要小心喇........之前個e生又係話阿仔.......個肺好清.........但佢又係持續咁燒........通常係一早一晚先燒........最後入咗院........話佢係肺炎........佢又係手軟腳軟咁囉.........最好搵兒科e生睇.

祝小朋友早日康復!

首頁

尾頁

跳至