自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

【明報專訊】本港學生普遍具備環保意識,但長春社最新調查卻發現「知易行難」。來自20間中小學的351名受訪學生,在實踐環保方面表現欠佳,例如只有不足四成人表示有習慣分類廢物、16%更表示

會長開水喉刷牙等。

長春社認為結果值得關注,該組織會與有關學校研究,在校內積極推行環保運動,希望令學生「知行合一」。

長春社副總監王子勁表示,除了廢物分類,其他問題亦反映受訪學生環保實踐欠佳,包括近六成人表示到超市購買一件日用品、如洗頭水或牙膏等,仍會接受收銀員將物品放入膠袋,而不會主動提出不要膠袋。另外,只有34%人表示有參與舊衣回收;四成人表示手機或相機完成充電後,會繼續連接電源。

他認為,本港學生普遍具備環保意識,但調查結果卻反映學生未能真正體會保護資源的重要。長春社去年向10間小學及10間中學推行《環境資源多面睇》計劃,透過講座及問答比賽等活動,向學生灌輸環保意識。該組織稍後會針對調查結果,與學校研究推行舊衣回收及樓層廢物分類等活動,讓學生透過實踐提升環保意識。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我未生阿囡之前一直都係咁架...
一來未知搵錢辛苦, 二來真係好浪費,
依家唔會啦~

伯爵府

我老公都係咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好耐之前睇過一個分析, 話長開水喉刷牙既人響駛錢方面係大駛既.....

禁止訪問

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔止我囡囡係咁,我自己都係咁,真係要改改個壞習慣~~~

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我都係要自己交就..... 冇....

原文章由 paklok 於 08-5-31 01:25 發表

一來未知搵錢辛苦, 二來真係好浪費,
依家唔會啦~

男爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我老公都係咁....話左佢好多次都唔改

禁止訪問

大宅

hashtag影視迷勳章

呢d習慣係跟屋企人嫁... 我由細到大都無長開水喉呢個意識, 因為我爸媽都唔係咁...

但係我公司以前個亞姐, 洗碗抺野長開水喉嫁.. 我忍唔住我會閂佢水喉同話佢咁浪費...
願BB身體健康

男爵府

我個99都係咁
刷牙洗面,洗碗,洗衫個水喉由頭開尾

男爵府

嘩!! 好浪費"姐". 唔好意思, 忍唔住都要講, 叫你 99 得閒開個電視睇吓, 宣明會成日都播大陸山區 d 人每日要行幾個鐘先可以拎到一桶所謂o既清水番屋企用一日咋. 我哋住係香港真係好幸福!!!!

原文章由 焯楠仔 於 08-5-31 18:35 發表
我個99都係咁
刷牙洗面,洗碗,洗衫個水喉由頭開尾

男爵府

男爵府

原文章由 nan_nan 於 08-5-31 19:08 發表
嘩!! 好浪費"姐". 唔好意思, 忍唔住都要講, 叫你 99 得閒開個電視睇吓, 宣明會成日都播大陸山區 d 人每日要行幾個鐘先可以拎到一桶所謂o既清水番屋企用一日咋. 我哋住係香港真係好幸福!!!!

...

話极都係咁,不過冇之前開得咁大

首頁

尾頁

跳至