跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb自從食左粥仔後經常便秘點算好?

大宅

Does your baby has water regularly (not from the milk)? I have to say you have to give her 4-5oz a day. On top of that, try to give her some fruits like banana nd yoghurt too!

原文章由 bbeatrice 於 08-6-2 18:32 發表
bb自從食左粥仔後經常便秘點算好?

複式洋房

水佢而家唔係好肯飲,生果我日日都有比佢食,bb乳酪就買左準備比佢飲,我姑奶話試下比d西梅汁或橙汁佢飲喎,希望佢可以好d啦~

請問邊d菜或生果會多d纖維呢?

大宅

我bb呢2個星期都有便秘呢個問題,佢都有食生果(橙/蕉/萍果)+菜+乳酪,但去便便的時候都辛苦.有2次佢痾唔到,要幫佢拿出來...

你試下每星期煲一次開奶茶比佢飲,可以加落呢奶度(當水甘開),甘bb就一定會飲到,我亞b飲左之後,都好左少少..另外,多d食橙(連渣,但面果層皮不要),都有小小幫助.

我亞b都唔肯用奶樽飲水,甘我地就用匙更”畢”比佢飲,甘佢又肯飲,一日都有4-5安.你試下以上方法啦!

複式洋房

好呀,我又試下丫,唔該晒~

大宅

印印姐姐話木瓜都可令bb有便便...去得暢快d

[ 本文章最後由 tinajapan 於 08-6-7 14:07 編輯 ]

洋房

飲水係最有效的辦法,西梅汁都有幫助,不要比太多紅蘿蔔/波菜/蘋果,健康院話波菜&蘋果鐵質高令大便會更硬好難便便,另一個原因可能奶粉唔啱(因為我b之前都係大便硬有時仲會有血因"選"左.之後我轉左奶粉佢d便便好好多.

複式洋房

我想問下你之前同之後食咩奶粉呢??

大宅

我果日去東西貿易(賣奶粉的),我同佢講我亞B仲有便秘,應該轉咩奶粉好 ? 佢地話有d BB 食2號唔夠營養,要食番1號 或轉其他奶粉先得,甘我依家就試轉和X堂2號,因為唔想試番明治1號, 費時轉番2號時又有甘的情況. 希望有幫助啦!佢依家已經飲好多水, 好似今晚甘,飲左十一安!
唉!我早排同佢轉左2號成個月,覺得OK 之後就在仲係西田ON SALE 時入左2箱 !

洋房

Sorry!答遲左 .我囝囝出世到6個月都係食A+1號仔冇問題仲肥肥白白便便又ok,但由6個月開始幫佢好慢好慢甘轉2號,轉極都係唔能夠完全轉曬.因為我囝唔係日日有便便,仲有時便便有血 ,見唔妥又轉返食1號直至差唔多1歲,差不多又要轉3號,我就幫佢試其他奶粉,我買左一罐日本明治比佢試.so far 便便ok再冇流血仲飲多左水,所以現在佢已轉曬明治大仔.因為啱食同可食到3歲.

民房

I agree with using Japanese milk power than the Hong Kong ones.

Besides, eating papaya and banana is good for solving the stool problem.

My baby always have stool immediately after eating porridge and the stool is exactly look like the porridge.

民房

How can you help the BB to take out the stool? By hand or other tools? My bb has blood when poo poo for almost three weeks. Most of them are quite big and hard. It appears that she is afraid of poo poo and cry whenever she starts to poo poo.

原文章由 小柏媽媽 於 08-6-3 12:26 發表
我bb呢2個星期都有便秘呢個問題,佢都有食生果(橙/蕉/萍果)+菜+乳酪,但去便便的時候都辛苦.有2次佢痾唔到,要幫佢拿出來...

你試下每星期煲一次開奶茶比佢飲,可以加落呢奶度(當水甘開),甘bb就一定會飲到,我亞b飲左之後,都好左少少..另外,多d食橙(連渣 ...

別墅

mouth:mouth:" /> 我唸我阿b係0607最早有呢個問題既bb,佢由10日大開始已經係1-2日一次,最差既時候試過4日一次,痾到損哂、又喊。我試過既方法有:

1) 飲水 - 我阿b係好鍾意飲水,一日十幾安走唔甩,但對佢一d幫助都無。醫生話有d人係飲得水多,只係變做尿,對大便無幫助,我個女應該係呢種。

2) 西梅汁 or 開奶茶 or 生果 - 如果佢肯飲西梅汁,係會work,可惜阿b唔係太鍾意,每日只迫到佢飲2-4安。而開奶茶so far未發現有咩幫助。至於生果,阿b 日日都有食,仲係好鍾意食大蕉,唔見得有咩幫助。

3) 搓肚massage - 按得多好似係有d 用,要順時針搓,但佢而家大,唔係成日肯俾人搓。

4) 乳果糖 - 初時加極份量都無咩反應,只係d poopoo會唔硬,但阿b一樣係起碼2-3日先痾一次。醫生話其實用乳果糖係最好,乳果糖係一種唔會被消化既東西,飲左無害。作用係將身體水份轉去腸,等阿b既poopoo軟d,咁自然有得去。

5) 撩pat pat - 開頭係好work,你會發現越來越唔work,到後來佢痾到損左,我更加唔敢再攪。

6) 蒸餾水 - 係一個兒科醫生suggest我試下,原因係反正咩都試過,水都可能係一個原因。(我屋企係新屋苑,而我有再加濾水機) 所以水轉哂用蒸餾水,連煲粥都係,呢個方法係very very very work,阿b係日日有得痾,仲一d都唔辛苦。之但係,我覺得呢個唔係長遠方法,我係網上睇過,有d人話長飲蒸餾水係有問題,所以我只係飲左個幾月,就慢慢減少阿b飲蒸餾水既份量,暫時黎講係好過以前。我亦有問過另一個兒科,佢覺得飲蒸餾水係好神奇,佢未聽過,不過佢覺得只要work都無問題,佢就話唔好太信網上既野,好多係錯,佢自己就唔認為蒸餾水會有好大既問題。

各位媽咪,可以參考一下,睇下仲有咩方法。

大宅

用手,因為我地見到佢近肛門口開左,有poo poo, 但又出唔到,甘就戴手套幫佢整出來. 甘我都係試過2次咋! d便便都係好硬同大的.
我都冇特登同佢撩pat pat,因為知道都係治標唔治本. 我亞b 都有因為甘,我地一幫佢換片,佢就唔肯擘大個比比,真可憐,因為可能痛,怕怕!

早2日我轉左milk 啦(森永),希望有幫助啦!西梅汁/生果/水/菜 我亞b 日日都有好足夠的份量,奈何作同唔大, 而開奶茶飲左之後,都有d 幫助!

#bobobooo 請問一下,乳果糖係咩 ? thx.
我依家仲試緊d方法,如果work, 會再報料!

原文章由 cka 於 08-6-23 13:56 發表
How can you help the BB to take out the stool? By hand or other tools? My bb has blood when poo poo for almost three weeks. Most of them are quite big and hard. It appears that she is afraid of poo ...

複式洋房

我老公之前講過可能水都係一個問題,因為我地個度係十幾年樓,D水喉又係鐵喉,咁好多锈水,唔知關唔關事呢,後來用左DIAMOND水機兩星期到,呢一排又好似好左D,一日都有兩次,第一次較硬,第二次就軟身一D,飲水呢幾日就用學習杯飲,佢又啜得多過用奶樽飲,菜,生果每日都有,但就唔知係咪真係水既問題,不過佢便秘改善都值得一試既~

大宅

亞B在星期一個日痾左2次之後,到今朝中午有啦!佢本來昨晚/今朝都有想POO POO 的表情,但又痾唔到喎!我拿拿林比左支亨氏西梅萍果汁佢飲,一個鐘後就OK啦!不過要人”抖”佢先得
都唔知係轉左奶粉/西梅汁/前日飲左冬菇波菜湯!?

[ 本文章最後由 小柏媽媽 於 08-6-25 17:21 編輯 ]

別墅

原文章由 小柏媽媽 於 08-6-24 15:18 發表
用手,因為我地見到佢近肛門口開左,有poo poo, 但又出唔到,甘就戴手套幫佢整出來. 甘我都係試過2次咋! d便便都係好硬同大的.
我都冇特登同佢撩pat pat,因為知道都係治標唔治本. 我亞b 都有因為甘,我地一幫佢換片,佢就 ...

乳果糖係類似d supplement既野,你又唔可以話佢係藥,但正常人又唔會無啦啦食,唔會有副作用,唔會令阿b依賴左。乳果糖好似藥水咁,杰d,加落奶or 水都可以。如果想試可以叫醫生開俾你,or藥房都有得賣。

BTW,我個女由出世開始已經係飲森永,初時仲有一半係人奶。中間轉過能恩、雪印同牛欄,但無明顯改善,所以而家係飲返森永。果時醫生係有大力推介過牛欄,而我係其他版都有見過有d successful case係因為轉左飲牛欄,之但係我個女就唔work。

民房

Thanks a lot for all of your advice.

My bb gal has poo poo every day but I dont know why the first part of it is still very hard and sometimes very big.
I have already forced her to drink more water and eat fruit especially prunce and "Big" bananna. But her poo poo still has blood ( for about one month)

Shall try other methods such as distill water, 開奶茶. Hope she will be better. BTW, I still cant figure out how to make her poo out by hand. Pull the poo poo out??? or doing massage around the anus???

原文章由 bobobooo 於 08-6-26 13:34 發表

乳果糖係類似d supplement既野,你又唔可以話佢係藥,但正常人又唔會無啦啦食,唔會有副作用,唔會令阿b依賴左。乳果糖好似藥水咁,杰d,加落奶or 水都可以。如果想試可以叫醫生開俾你,or藥房都有得賣。

BTW,我個女由出世開始已 ...

複式洋房

食三文魚,我個仔每次食都會有便便去,咁當然不是每日都食啦

別墅

I would like to know where I can buy baby yogurt. I also want to buy some baby cheese, but not sure where to buy.

首頁

尾頁

跳至