烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

有冇媽咪識整''魚腸焗蛋''或者魚腸煎蛋?thx!

大宅

整''魚腸焗蛋''好高難度, 我mami以前好經常整, 不過, 而加就無整啦. 因為, 而加d魚唔天然, 會有好多化學嘢加左落去係養魚果時.

首先d魚腸要用生粉清洗, 清洗完要京乾水, 用胡椒粉同小小薑汁load吓. 好似蒸水蛋咁把魚腸+油炸鬼(徹粒)放入蛋漿, 之後, 落鑊蒸熟, 蒸好後再係面頭灑胡椒粉.

子爵府

原文章由 ginnytsim 於 08-6-4 19:19 發表
整''魚腸焗蛋''好高難度, 我mami以前好經常整, 不過, 而加就無整啦. 因為, 而加d魚唔天然, 會有好多化學嘢加左落去係養魚果時.

首先d魚腸要用生粉清洗, 清洗完要京乾水, 用胡椒粉同小小薑汁load吓. 好似蒸水蛋咁把 ...

我老公都好鐘意食架/請問魚腸是否在魚檔就買到?要買幾錢呢?

好似蒸水蛋o甘?請問魚腸是否要搞碎.然後同蛋醬混合蒸呢?
蒸幾多分鐘呢???
謝謝指教.好想明天煮俾老公食呀.....

大宅

原文章由 abu_cheung 於 08-6-7 02:25 發表

我老公都好鐘意食架/請問魚腸是否在魚檔就買到?要買幾錢呢?

好似蒸水蛋o甘?請問魚腸是否要搞碎.然後同蛋醬混合蒸呢?
蒸幾多分鐘呢???
謝謝指教.好想明天煮俾老公食呀..... ...

在淡水魚檔就買到, 不過最好先同魚檔講定, 等佢留定副魚腸比你. 記住要即劏ga先至好呀. 因為好久沒有做, 所以都唔係好知e+幾多錢副, 但是, 應該唔會太貴, 因為魚腸係下欄嘢.
材料:
鯇魚腸二副
雞蛋四隻
油條半條
蔥粒一湯匙

調味料:
幼鹽半茶匙
紹酒一茶匙
薑汁一茶匙
胡椒粉半茶匙
麻油半茶匙

做法:

1. 鯇魚腸去油脂及魚膽,魚肝洗淨切片,魚腸剪開,用鹽及生粉洗淨,切段,瀝乾水份,待用。
2.
魚雞拂勻,加入魚肝、魚腸及調味料拌勻,倒入已塗了油的深碟內。
3.
油條切薄片,放在雞蛋上,隔水蒸十分鐘,取出。
4.
灑上蔥花,灒一湯匙熟油,即可趁熱食用。或者
5. 灑上蔥花後, 放入焗爐以180度焗5-10分鐘, 焗至金黃色便可,咁表面就會香趣d, 而裡面d蛋就仍然會好滑。

子爵府

原文章由 ginnytsim 於 08-6-7 11:29 發表

在淡水魚檔就買到, 不過最好先同魚檔講定, 等佢留定副魚腸比你. 記住要即劏ga先至好呀. 因為好久沒有做, 所以都唔係好知e+幾多錢副, 但是, 應該唔會太貴, 因為魚腸係下欄嘢.
材料:
鯇魚腸二副
雞蛋四隻
油條半條
...

唔該晒....好似都幾難整喎.........

男爵府

畀面勳章

thanks ginnytsim 媽媽

禁止訪問

大宅

原文章由 木馬 於 08-6-8 09:18 發表
真係好回味啊~
出面街有無得食呢?

abu_cheung

abu_cheung:
係幾難整架, 整得唔好會幾sin和出水架.

木馬:
我知大榮華有得食.

首頁

尾頁

跳至